Читај ми!

Petković: Kurti želi da prekine dijalog i poništi sve dogovore

Najnoviji ispad takozvanog kosovskog premijera Aljbina Kurtija nastavak je opasne namere kojoj svedočimo poslednjih nedelja da prekine dijalog i poništi sve do sada postignute dogovore, ističe se u saopštenju Kancelarije za KiM.

Kosovski premijer Aljbin Kurti ponovio je da će tema nestalih osoba biti prioritet njegove vlade u razgovorima sa Beogradom, kao i, kako je rekao, zločina počinjenih tokom rata.

U saopštenju koje potpisuje direktor Kancelarije za KiM Petar Petković ocenjuje se da je jezik ultimatuma i pretnji postao je jedini način kojim albanski političari žele da razgovaraju sa zvaničnim Beogradom i Briselom, a da je ta politika direktna je pretnja budućnosti pregovora koji se vode pod okriljem Evropske unije, a za cilj imaju normalizaciju odnosa.

Napominje se da je jedini cilj ekstremističke retorike koju danima prema Beogradu usmerava Kurti jeste da se trajno uništi i svaka pomisao na mogućnost pronalaženja kompromisa.

"Umesto toga, takva zapaljiva retorika samo dodatno podgreva situaciju na terenu i nikako ne doprinosti miru i stabilnosti na ovim prostorima", dodaje Petković.

Kako Petković ocenjuje, nakon prvobitnih najava da sa Beogradom ne želi ni da pregovara, te da će dijalog biti nisko na listi prioriteta buduće vlasti u Prištini, došli smo do toga da zapaljivom retorikom i uslovljavanjima Kurti zapravo želi da prekine dijalog.

"Zato neka skine masku, ne mislim na medicinsku, okane se ucena i pretnji i međunarodnoj zajednici jasno i glasno kaže da ne želi da pregovara sa Beogradom i predsednikom Aleksandrom Vučićem zato što je svestan da bi morao da čini ustupke i pokaže spremnost na kompromis koji očiglendo ne želi", poručuje Petković.

Direktor Kancelarije za KiM naglašava da bi preko puta sebe imao onog s kojim ne bi mogao da izađe na kraj, umesto što se krije iza apsurdnih zahteva.

"Teme su u Briselu jasno dogovorene i za cilj imaju normalizaciju odnosa Beograda i Prištine i rešavanje pitanja od važnosti za bolji život građana i izgradnju međusobnog poverenja, a ovakve izjave tome ne doprinose", zaključuje se u Petkovićevom saopštenju.

петак, 20. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи