Читај ми!

Sinod SPC: Predlog zakona o istopolnim zajednicama neprihvatljiv

Sveti Arhijerejski Sinod Srpske Pravoslavne Crkve oglasio se povodom predloga zakona o istopolnim zajednicama, koji je u javnosti izazvao podeljena mišljenja. Sinod navodi da je predlog zakona za SPC neprihvatljiv, dodajući da su blagovremeno i u zakonom predviđenom roku podneli Vladi Republike Srbije primedbe i mišljenje o predlogu tog zakona.

Srbija će, sada je već izvesno, uskoro dobiti Zakon o istopolnim zajednicama. Njegovo usvajanje očekuje se tokom prolećnog zasedanja Parlamenta. Time bi istopolni parovi dobili neka od osnovnih prava koja do danas nisu mogli da ostvare, poput prava na podelu imovine ili učešća u donošenju odluka u slučaju bolesti.

Predlog zakona u javnosti je izazvao podeljena mišljenja – dok se jedni oštro protive smatrajući da će ugroziti tradicionalnu porodicu, drugi ga brane ističući da je reč o ispunjenju osnovnih ljudskih prava.

Povodom predloga zakona oglasio se i Sinod SPC navodeći da je blagovremeno i u zakonom predviđenom roku podneo Vladi Republike Srbije primedbe i mišljenje o predlogu tog zakona.

"Pomenuti predlog zakona za SPC je neprihvatljiv, jer je ogromna većina predloženih odredbi u suprotnosti sa Jevanđeljem Hristovim i sveukupnim iskustvom i praksom Crkve na kojima je duhovno i moralno utemeljen naš srpski narod, kao i celokupna evropska civilizacija", navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu SPC.

Nedopustivo je, ističe se, istopolne zajednice zakonski izjednačavati sa brakom i porodicom, kako je navedeno u tekstu Nacrta zakona, jer se tako, dodaju, diskriminiše bračna zajednica, kao hrišćanska i Zakonom zaštićena vrednost.

"Crkva poštuje slobodu koju nam je Bog darovao i razume ljudsku težnju da svoju slobodu iskazuje na različite načine", dodaje se u saopštenju Sinoda.

Napominju da je Sveti Arhijerejski Sinod saglasan da postoji potreba za ostvarenjem određenih ličnih, imovinskih i drugih prava onih koje tretira navedeni nacrt zakona, ali je, ističu, argumenovano ukazao na mogućnost da se ona u pravnom poretku Republike Srbije ostvaruju u potpunosti administrativnim putem, bez zadiranja u bračno i porodično zakonodavstvo. 

"Sveti Arhijerejski Sinod naglašava da prihvata i promoviše dijalog, kao jedini i neophodan put za iznalaženje rešenja u vezi svih pitanja od opšteg društvenog značaja, kao i po ovom pitanju koje je izazvalo veliku zabrinutost. Sveti Arhijerejski Sinod je izrazio očekivanje da će po ovom pitanju biti uvaženi  argumenti Srpske Pravoslavne Crkve", zaključuje se u saopštenju.

петак, 24. мај 2024.
23° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије