Читај ми!

Martovski pogrom urezan u živote ljudi

Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun rekao je za RTS da su 17. marta Albanci uspeli u centralnom i južnom Kosovu i Metohiji da dovrše etničko čišćenje. Martovski pogrom urezen je u živote Srba, a danas obeležavanjem ovog događaja Srbi će poslati javnu opomenu da se tako nešto ne ponovi, rekao je dopisnak RTS-a Andrija Igić.

Danas je 17. godišnjica martovskog pogroma, kada su albanski ekstremisti i pripadnici tzv. OVK sa Kosova i Metohije proterali više od 4.000 Srba, njihova imovina i veliki broj verskih objekata spaljeni su ili porušeni, dok su mnogi ubijeni i nestali, među kojima i pripadnici međunarodnih snaga.

Prema procenama UNMIK-a, na 33 lokacije u pogromu, koji je počeo 17. marta i trajao dva dana učestvovalo je oko 60.000 Albanaca. Čak 800 kuća je uništeno, a 35 srpskih crkava i manastira je oskrnavljeno, spaljeno, porušeno.

Predsednik skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun rekao je da je povod za nasilje 17. marta status pa onda standardi, ali i posle toliko godina vidimo da se to još nije dogodilo jer su Srbi i dalje građani drugog reda.

"Veliki broj ljuda nije se vratio na Kosovo i Metohiju. Albanci su u centralnom i južnom Kosovu i Metohiji uspeli da dovrše etničko Kosovo", naveo je Drecun i dodao da niko ništa ne čini da se Srbi vrate.

Prema njegovim rečima, martovski pogrom je pokazao da su Albanci spremni za nasilje ako im  se ne da status.

Drecun je naglasio da su prema njegovim saznanjima kolovođe martovskih dešavanja, pored OVK, Hašim Tači, Ramuš Haradinaj i Agim Čeku.

Dodao je da je u sedamnaestomartovskim dešavanjima bilo i povređenih među pripadnicima albanskog korpusa, s obzirom na to da su se oni sukobili sa međunarodnim snagama.

"U zvaničnim dokumentima se navodi da je povređeno 58 pripadnika kosovskog zaštitnog korpusa. Nisu se oni sukobljavali sa demonstrantima, oni su ušli u sukobe sa Međunarodnim snagama. Posedujem snimke gde Švedski korpus puca na masu, a onda se čuju pucnji iz automatskog oružja iz mase", rekao je Drecun. 

"Međutim, nisu se svi pripadnica Kfora ponašali isto, Italijani nisu dozvolili paljenje srpskih kuća, kao na mestima gde su bili Nemci, gde se radilo šta se htelo", objašnjava Drecun i ističe da je snimke nasilja dobio od Amerikanaca.

Zanimljivo je i da je Hari Hokeri, kako je rekao, imao informacije da se sprema pogrom, ali da nije reagovao.

Drecun naglašava da sve ukazuje da je to bio organizovani događaj jer su Albanci imali prećutnu podršku međunarodne zajednice.

Komentarišući boravak patrijarha Porfirija na Kosovu i Metohiji, Drecun je rekao da je dobro da patrijarh bude na Kosovu i Metohiji i da se svi problemi rešavaju razgovorima, a ne nasiljem.

Međutim, nasilje na Kosovu i Metohiji ne prestaje, primera radi opljačkano je pet crkava za deset dana. "Stali su nasrtaji na živote. Izbegnuto je novo masovno nasilje, ali opasnost od toga uvek postoje", primetio je Drecun i naglasio da je najbolje da se nastave razgovori.

Dopisnik RTS-a Andrija Igić rekao je da je pogrom urezan u živote Srba, a danas obeležavanjem ovog događaja Srbi će poslati javnu opomenu.

Materijalne posledice vidljive su i dalje, mogu se videti zapaljene i uništene kuće iz kojih su Srbi proterani, koje ni dan-danas nisu obnovljene i u koje se Srbi nisu vratili.

Nasilje je počelo u Kosovskoj Mitrovici ubistvom dvoje Srba, a zatim se proširilo. Stradalo je osmoro Srba, a u sukobima sa Međunarodnim snagama ubijeno je 11 Albanaca.

Stotinak Srba se vratilo na svoja imanja, što je mnogo manje od broja proteranih.

Međunarodna zajednica kaznila je neke učesnike nasilja, ali organizatori orkestriranog nasilja nikada nisu otkriveni.

Danas će u Kosovskoj Mitrovici biti položeni venci pored spomenika "Beli anđeo", zatim će biti održana Akademija, a u Južnoj Mitrovici biće organizovan parastos poginulim.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovaće obeležavanju Dana sećanja na 17. mart 2004. godine. Dan sećanja biće obeležen u Narodnom pozorištu u 13 časova, a direktan prenos predviđen je na Prvom programu RTS-a, najavila je pres-služba predsednika. 

недеља, 28. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво