Čitaj mi!

Brnabićeva s ambasadorkom Estonije o bilateralnoj saradnji i vakcinaciji

Predsednica Vlade Ana Brnabić razgovarala je sa ambasadorkom Republike Estonije Kristi Karelson o bilateralnoj saradnji i razvoju ekonomskih odnosa, naročito u oblasti IT, borbi protiv kovida i napredovanju u vakcinaciji stanovništva.

S obzirom na to da je Estonija jedan od svetskih lidera u IT sektoru, postoji prostor za unapređenje saradnje, rekla je premijerka Brnabić i dodala da Srbija napreduje u razvoju e-Uprave i da je spremna da dodatno podrži stručnjake iz Srbije da posete estonske kompanije i unaprede razmenu i razvoj te oblasti.

Predsednica Vlade Srbije rekla je ambasadorki Estonije da Srbija ne posustaje u borbi sa kovidom i da će, ukoliko se nastavi ovaj tempo vakcinacije stanovništva, uskoro biti revakcinisano milion građana. Istovremeno, dodala je Brnabićeva, u skladu sa svojim mogućnostima, naša zemlja nastoji da pomogne i državama u regionu u nabavci vakcina.

Ambasadorka Karelson je ukazala da je ove godine dve decenije od uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i Estonije i da se bilateralni odnosi razvijaju u dobrom smeru. Prema njenim rečima, kada je reč o ekonomiji, sve zemlje se nalaze u istovetnoj i sličnoj situaciji, a srpska ekonomija je i u ovako teško vreme stabilna. Ona je dodala i da bi bilo dobro da se uspostavi bliža saradnja estonskih kompanija sa Privrednom komorom Srbije.

Premijerka Brnabić je zahvalila na pozivu da poseti Estoniju i uputila poziv predsednici Vlade Estonije da dođe u Beograd, istakavši da dve prijateljske zemlje imaju još mnogo prostora za unapređenje međusobne saradnje.

Odnosi Srbije i Estonije dobri, ima mesta za unapređenje

Odnosi Srbije i Estonije su dobri, bez otvorenih pitanja i imaju značajan potencijal za unapređenje, konstatovao je danas ministar spoljnih poslova Nikola Selaković prilikom sastanka sa ambasadorkom Estonije Kristi Karelson.

Selaković je ambasadorki, koja Srbiju pokriva na nerezidencijalnoj osnovi iz Budimpešte,  zahvatio na podršci Estonije u procesu evropskih integracija Srbije, saopštilo je Ministarstvo.

Selaković je istakao da reforme ostaju u fokusu Vlade Srbije, ali i da "značajan ostvareni napredak Srbije nije praćen odgovarajućom dinamikom pristupnih pregovora sa EU".

Prema njegovim rečima, našu zemlju ohrabruju poruke da Estonija podržava agendu proširenja EU.

Selaković je ukazao da Srbija želi intenzivniju ekonomsku saradnju sa Estonijom, uključujući i povećanje trgovinske razmene.

Naveo je da postoje mogućnosti za dalje unapređenje odnosa i izdvojio IT sektor i digitalizaciju, gde može mnogo da se nauči od Estonije kao zemlje lidera u toj oblasti.

Šef srpske diplomatije je izrazio nadu da će jačati intenzitet političkog dijaloga i rasti broj bilateralnih poseta, i pozvao estonske investitore da u narednom periodu pojačaju svoje prisustvo na tržištu Srbije.