Čitaj mi!

Dijalog vlasti i opozicije – kada i u kom formatu

Iako je najavljeno za ovu nedelju, još se čeka razgovor predsednika parlamenta Ivice Dačića i predsedavajućeg Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlameta Dejvida Makalistera – o početku dijaloga vlasti i opozicije. U međuvremenu, deo opozicije u javnost je izašao sa dve odvojene platforme. O zahtevima i koliko su realni, pitali smo i njih, ali i one sa kojima bi trebalo da sednu za treći okrugli sto.

Dve platforme sa po tri uslova plasirale su opozicione grupacije koje predvode SSP i Narodna stranka. Odvojeno traže gotovo isto – slobodu medija, demokratski izborni proces, razdvajanje izbora.

"Oni su izabrali da izađu nešto ranije s time, ali ja želim da verujem da ćemo mi uspeti da se dogovorimo svi zajedno, jer su to suštinski iste stvari, različite su metodologije i načini kako ćemo te ciljeve ostvariti, ali verujem da možemo da se dogovorimo da to bude jedna jedinstvena i zajednička platforma", rekao je Miroslav Aleksić iz Narodne stranke.

U onoj koja je prethodila, sloboda medija i bolji izborni uslovi, traže se preko formiranja ministarstva za izbore i paralelnog uredništva javnih servisa.

Ivica Dačić, predsednik Skupštine Srbije, kaže da međustranački dijalog između vlasti i opozicije nije fontana želja, a naročito nekih nerealnih želja koje "oni dok su bili na vlasti nisu imali uopšte želju da na tome rade".

"Pa, kakvo ministarstvo za izbore. Mislim da bi se u Evropskom parlamentu smejali kad bi to pročitali, to jednostavno nigde u svetu ne postoji", rekao je Dačić.

Predlagači toga odgovaraju – nije važno kako je nešto nazvano, već može li se razgovorom i kompromisom doći do cilja.

"Ovo što je sada realno je da se ne poštuju zakoni i Ustav i u tome je razlika između ovog sad i onog onda. Druga stvar, da li je ministarstvo za sprovođenje izbora realno ili nije – nije to suštinsko pitanje, nego da li ministarstvo za sprovođenje izbora ili neki drugi organ sa izvršnim mogućnostima može da obezbedi da imamo slobodne i poštene izbore", rekao je Zoran Lutovac iz Demokratske stranke.

O jedinstvenoj platformi 

Tvorce dva odvojena preloga treća grupacija poziva na zajednički sastanak i izradu jedinstvene platforme.

"Uvereni smo da opozicija ima snagu i sposobnost da se konačno organizuje i pobedi aktuelni režim. Moramo odgovorno da pokažemo da nam za izradu i za sprovođenje pomenute platforme nije potreban spoljni ili nestranački mentor", navode Nova stranka i SDS. 

Srpska napredna stranka o predlozima opozicije izjasniće se kada ih vidi uživo, a ne u medijima. Za sada jedini stav da su, kao i uvek, spremni za razgovor.

"Na prvom mestu da bismo učinili našim građanima bolje uslove i da sve bude transparentnije što je moguće više. Ono na šta smo mi posebno ponosni jeste da smo mi već do sada postigli neuporedivo bolje uslove svima koji predstavljaju tu opoziciju na bilo koji način. Takođe, imali smo priliku da čujemo od predsednika Aleksandra Vučića da smo mi zaista spremni sve da učinimo po tom pitanju i da nam nije problem da se odreknemo nekih naših mandata", navodi Ivana Popović iz SNS-a.

Dveri čekaju poziv na konsultacije 

Jedini se, do sada, formalno predsedniku parlamenta obratio Pokret Dveri. Tri nedelje čekaju poziv na konsultacije, na kojima bi izneli svoj stav.

Boško Obradović iz Pokreta Dveri smatra da opozicija u tom dijalogu treba da ima zajedničku platformu i zajedničku delegaciju.

"Ono što je, po mišljenju Dveri, najvažnije jeste šta su garancije da će ono što se dogovorimo zaista biti i sprovedeno. U tome mora da ima ulogu opozicija koja će kontrolisati sprovođenje dogovorenog sporazuma", rekao je Bošković. 

"On je pisao, tražio je sastanak, ali ja ne mogu da razgovaram pojedinačno. Kako, kada stranaka ima 10, 20, 30. Ako bismo tako krenuli, mi ne bismo daleko odmakli. Naravno da će se o tome razgovarati, ali kada počne dijalog", kaže Dačić.

Kada će i u kom formatu – o tome će Ivica Dačić i Dejvid Makalister, kako nam je rečeno, verovatno razgovarati iduće nedelje.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">