Читај ми!

Tri godine od ubistva Olivera Ivanovića

Navršava se treća godišnjica od ubistva lidera Građanske inicijative "Sloboda, demokratija, pravda" Olivera Ivanovića. Još nije utvrđeno ko su nalogodavci i počinioci ovog zločina.

Oliver Ivanović ubijen je 16. januara 2018. godine sa šest hitaca u leđa, ispred prostorija njegove stranke u Severnoj Mitrovici.

Dovezen je u bolnicu u besvesnom stanju. Lekari su pokušali da ga reanimiraju, ali je Ivanović podlegao povredama. Obdukcioni nalaz je tada pokazao da je ubijen sa šest metaka. 

Ubice i nalogodavci tog atentata još nisu poznati, a iz Beograda je više puta saopšteno da Priština nije želela da odgovara na upite naših državnih organa u vezi sa istragom i dokazima.

Tužilaštvo u Prištini je podiglo novu, treću optužnicu, pošto je Apelacioni sud u Prištini 25. septembra prošle godine po žalbi odbrane optuženih predmet ubistva Olivera Ivanovića vratio na početak procesa. 

U procesu koji se vodi pred kosovskim Specijalnim sudom, optuženo je šestoro Srba – Marko Rošić, Nedeljko Spasojević, Silvana Arsović, Žarko Jovanović, Dragiša Marković, Rade Basara.

U Hramu Svetog Save u Beogradu služen je pomen Oliveru Ivanoviću, koji je počeo tačno u 8.15, simbolično u vreme kada je pre tri godine u Kosovskoj Mitrovici ubijen. Pomenu prisustvovala premijerka Ana Brnabić, koja je poručila da se Vlada Srbije neće smiriti dok se ne istraži taj užasan zločin.

Članovi porodice, saradnici, prijatelji i sugrađani Olivera Ivanovića okupili su se u Kosovskoj Mitrovici i paljenjem sveća obeležili tri godine od njegovog ubistva, poručivši da očekuju otkrivanje nalogodavaca i počinioca. 

Optužbe za ratni zločin

Ivanović je od januara 2014. godine zajedno sa još četvoricom Srba bio pritvoren u zatvoru u Kosovskoj Mitrovici, gde su ga teretili za ratni zločin nad civilnim stanovništvom na Kosovu i Metohiji 1999. i 2000. godine.

Euleks je optužnicu podigao u novembru 2014. godine, a suđenje je počelo 18. decembra te godine.

Ivanović je u avgustu 2015. godine započeo štrajk glađu zbog odbijanja da ga puste da se brani sa slobode, a zatim je, zbog narušenog zdravlja, prebačen u bolnicu u Kosovskoj Mitrovici.

Na devet godina zatvora je osuđen 21. januara 2016. godine, a ta je presuda zatim ukinuta, da bi avgusta 2017. godine krenulo ponovljeno suđenje u tom postupku.

Ivanoviću je, inače, u julu 2017. godine zapaljen automobil u Kosovskoj Mitrovici, a 2005. godine pod njegov službeni automobil je podmetnuta bomba. 

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво