Читај ми!

Smajlović: Pandemija umesto kineskog dovela do američkog "Černobilja"

Godinu za nama obeležila je pandemija koronavirusa. Iako je na početku izgledalo da će virus izazvati kineski "Černobilj", ispostavilo se da je pandemija dovela do američkog Černobilja imajući u vidu broj zaraženih i preminulih u SAD, ocenila je gostujući u Jutarnjem dnevniku kolumnistkinja Nedeljnika Ljiljana Smajlović.

Ljiljana Smajilović kaže da su Kinezi uspeli da pandemiju drže pod kontrolom, dok to Amerikancima za sada nije pošlo za rukom.

"Amerikanci su zakazali i ovo je ispao američki Černobilj. Prva žrtva je Tramp, i to su pokazali rezultati izbora. Ovo je udarilo na reputaciju Amerike, ona jeste gubitnik, ali ako s vakcinom sve dobro prođe, postoji mogućnost da se preokrene stvar. Oni možda izvuku svoju globalnu reputaciju", rekla je kolumnistkinja Nedeljnika.

Prema njenim rečima, pandemija je još jednom pokazala da bogatije i moćnije zemlje bolje prođu u vremenima krize.

"Ničeg nema za sve, tako će biti i s vakcinama. Ovo je prilika za solidarnost, ali nema globalne solidarnosti. Najmoćniji pokazuju da se isplati da budeš najmoćniji, jer prvi dođeš do vakcine", istakla je Ljiljana Smajlović.

Ona smatra da da u ovom trenutku nije važno čija je vakcina bolja, već ko o tome odlučuje.

"Nećete čuti nikad na američkoj televiziji da je ruska vakcina dobra. Ljudi se već plaše vakcine, ali je je veće ogorčenje što je trebalo da se do Nove godine vakciniše 20 miliona Amerikanaca, a vakcinisano je deset puta manje", kaže gošća RTS-a.

Ona dodaje i da je Nemačka, koja je u početku bila okrenuta sebi i zabranila izvoz respiiratora, donela istorijsku meru, da će najsiromašniji dobiti novac koji će svi da vraćaju, i da će onima kojima je pomoć najpotrebnija.

Razočaraće se oni koji su se radovali Bajdenovoj pobedi

Kad je reč o promeni američke administracije i uticaju na politiku na Balkanu, Ljilja Smajlović.

"Vidim ogromno radovanje zbog promene američke amdinistracije u Bosni i u Proštini, ali imam utisak da će i oni biti razočarani, Bajden ima ozbiljne probleme, u Americi je strahovita hisiterija o tome da su Rusi neprijatelji, zbog hakovanja prethodnih izbora i da je to ekvivalent Perl Harbura u sajber sferi, tako da će se Bajden fokusirati na Rusiju", navela je sagovornica Jutarnjeg dnevnika.

Kako je zaključila, svako zatezanje s Rusijom šteti Srbiji, jer je Srbija ruski saveznik na Balkanu, ali je činjenica da ni drugi neće moći da likuju i promene svoje pozicije.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво