Читај ми!

Usvojen budžet za 2021. godinu

Skupština Srbije usvojila je budžet za 2021. godinu i set pratećih zakona. Za usvajanje budžeta za iduću godinu glasalo je 201 poslanik, a protiv je bilo četvoro poslanika. Od 1. januara za pet odsto biće povećane plate medicinskih radnika, dok će ostali zaposleni u javnom sektoru dobiti 3,5 odsto, a ostalih 1,5 odsto povećanja dobiće od 1. aprila

Budžet za 2021. godinu predviđa ukupne prihode od 1.336 milijardi, što je povećanje od 3,5 odsto u odnosu na rebalans budžeta iz 2020, kao i ukupne rashode i izdatke od 1.514 milijardi dinara, što je smanjenje od skoro 15 odsto u odnosu na rebalans ovogodišnjeg budžeta.

Projektovani deficit je 178 milijardi dinara, što je tri odsto BDP-a.

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je ranije da je budžet za 2021. usmeren na podizanje životnog standarda građana, ali je i razvojni, jer će 330 milijardi dinara, odnosno 5,5 odsto BDP-a, biti izdvojeno za kapitalne investicije.

Dodao da bi tako konstruisan budžet sledeće godine trebalo da omogući privredni rast od šest odsto.

Kada je reč o prvom stubu, podizanju životnog standarda, Mali je rekao da će od 1. januara penzije biti povećane za 5,9 odsto, minimalna cena rada za 6,6 odsto, i povećane plata u javnom sektoru.

Istakao je da će od 1. januara za pet odsto biti povećane plate medicinskih radnika, dok će ostali zaposleni u javnom sektoru dobiti 3,5 odsto, a ostalih 1,5 odsto povećanja dobiće od 1. aprila.

Mali je kazao i da će vojnici, pored toga, dobiti dodatno povećanje do deset odsto.

Ministar Mali je naveo da je zahvaljujući višku u državnoj kasi u protekle četiri godine država imala dovoljno prostora i novca da ove godine pomogne privredi i građanima sa više od šest milijardi evra pomoći tokom krize prouzrokovane pandemijom koronavirusa.

"Napuštanje kontrole zapošljavanja u javnom sektoru"

Izmenama tog zakona predviđa se i napuštanje dosadašnje kontrole zapošljavanja u javnom sektoru i uvođenje fleksibilnijeg sistema koji omogućava da korisnici javnih sredstava ubuduće sami donose odluke o zapošljavanju, shodno potrebama i u zavisnosti od novca kojim raspolažu.

Izmenama tog zakona predviđeno je ograničenje, a to je da se ne može zaposliti više od 70 odsto od broja zaposlenih koji su napustili to preduzeće tokom prethodne godine. Poslanici su usvojili i izmene finansijskog plana Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje, kojim se omogućava davanje jednokratne novčane pomoći penzionerima.

Tako će, kako je najavljeno, 1,717 miliona penzionera u Srbiji 18. decembra dobiti iznos od po 5.000 dinara.

Inače, penzije će u 2021. biti veće 5,9 odsto.

Parlament je usvojio i izmene Zakona o javnom dugu, kako bi se kreirale procedura koje su fleksibilnije, da bi se postiglo bolje planiranje, upravljanje i smanjenje javnog duga.

Ministar Mali je ranije rekao da se očekuje priliv od 400 miliona evra u budžet od prodaje Komercijalne banke i da će skoro polovina tog novca, odnosno 170 miliona evra biti iskorićeno za vraćanje starih, skupih kredita, među kojima je i kredit uzet 2012. od Azerbejdžana po kamatnoj stopi od četiri odsto.

Posle vraćanja tog kredita, očekuje se dodatno smanjenje učešća javnog duga u BDP-u za 0,4 odsto.

Usvojen je i Zakon o davanju garancije Republike Srbije u korist UniKredit Banke Srbija po zaduženju Javnog preduzeća "Skijališta Srbije", po osnovu Ugovora o dugoročnom investicionom kreditu za izgradnju gondole Brzeće - Mali Karaman.

Taj projekat je deo plana "Srbija 2025", a otvaranje gondole na Kopaoniku očekuje se do kraja godine.

Kada je reč o kapitalnim investicijama, u budžetu za 2021. su na spisku izgradnja Moravskog koridora, autoput Preljina-Požega, brze saobraćajnice Iverak-Lajkovac, autoput Niš-Pločnik, autoput Ruma-Šabac-Loznica...

Iduće godine izgradnja Fruškogorskog koridora

Iduće godine trebalo bi da počne izgradnja Fruškogorskog koridora, dok se za novi put "Vožd Karađorđe", koji će povezati Šumadiju sa istočnom Srbijom, radi projekat koji će biti završen naredne godine, a realizacija počinje 2022. godine.

U budžetu je izdovojen novac i za nove industrijske parkove, za nastavak rehabilitacije pruga, kao što su Niš-Dimitrovgrad i brza pruga od Beograda do Novog Sada.

Zatim, predviđena je izgradnja više domova zdravlja - Loznici, Aranđelovcu, Smederevskoj Palanci i Vranju, kao i završetak "KC Srbije" u Beogradu, gradnja "KC Vojvodine" i "KC Kragujevac".

U 2021. godini za zdravstvo ukupno će biti izdvojeno 386,3 milijardi dinara, a najveći deo tih sredstava predviđen je za RFZO - 353 milijardi dinara.

Pored toga, predviđeno je dodatnih 15,2 milijarde dinara za ulaganja u zdravstvo koja su vezana za Kancelariju za upravljanje javnim ulaganjima.

Ministar Mali je naveo i da budžet predviđa još veća ulaganja u poljoprivredu, kulturu i zdravstvo zbog izgradnje infrastrukture i nabavke opreme.

Podsetio je da posle više decenija, u 2021. kreće projekat izgradnje metroa u Beogradu.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво