Читај ми!

Мали: Много новца уложено је у здравство

У 2021. години за здравство ће укупно бити издвојено 386,3 милијарде динара, што је за око 75 милијарди динара више него ове године, и 100 милијарди динара више него 2019. године, изјавио је министар финансија Синиша Мали.

Мали је током расправе у Скупштини Србије о амандманима на предложени буџет за 2021. годину, рекао је да највећи део од укупно 386,3 милијарде динара за здравство у наредној години предвиђен за РФЗО и то 353 милијарде динара.

Навео је да је ове године за здравство издвојено 311 милијарди динара, а да је у 2019. тај буџет износио 289 милијарди динара.

"Само за годину дана, од 2019. до 2021. биће 100 милијарди динара, то је енормна цифра за веће улагање у здравство", каже Мали.

У то, додаје, нису урачуната улагања која су везане за Канцеларију за управљање јавним улагањима, где су предвиђене додатне 15,2 милијарде динара за здравство.

Тако је навео да је из тих средстава за наредну годину намењен новац за опрему за Институт за мајку и дете "Др Вукан Чупић" и Институт за онколигију, за Институт за инфективне и тропске болести, за радове на изградњи болнице "Дедиње 2", за опште болнице у Аранђеловцу, Лозници, Врбасу, Сурдулицу, Смедеревској Паланци, Врању, Кикинди, Пироту и Прокупљу.

Такође, та средства су намењена и за КЦ Војводине и Дом здравља Нови Сад, за домове здравља у Ваљеву, Великом Градишту, Врњачкој бањи и Мајданпеку, као и за Завод за јавно здравље Краљево.

"Укупно 15,2 милијарди динара на планираних 386,3 милијарди динара за здравство и тако долазимо до огромне суме новца за здравство која показује опредељеност Владе да се додатно ојача здравствени систем", напоменуо је Мали.

Болница у Батајници – историјска ствар

Навео је да је много новца уложено у здравство не само ове, него и претходних година.

Каже да смо ове године урадили историјску ствар и за четири месеца изградли потпуно нову ковид болницу у Батајници, а да ће друга нова ковид болница у Курушевцу бити отворена за око 10 дана.

"Додатно смо успели да повећавамо и плате медицинским радницима 10 одсто у апилу, плус једнократна помоћ од 10.000 динара и од 1. јануара 2021. плате у здравству ће бити веће пет одсто", рекао је Мали.

Навео је да је буџет за ретке болести у 2021. усаглашен са РФЗО и онима који се баве том облашћу.

Посланици данас разматрају амандмане на предложени буџет за 2021. на који су поднета четири амандмана, од којих су прихваћени амандмани Владе. 

Како је рекла посланица СНС-а, председница Одбора за финансије, Александра Томић, владини амандмани се односе на прерасподелу средстава за буџет Канцеларије за КиМ, и дефинисање средстава у буџету Министарства културе и информисања, односно око 700 милиона динара за филмску индустрију.

Амандман на предложени буџет поднело је и неколико посланика, међу којима су Шаип Камбери и Енис Имамовић, а којим је затражено додатних 50 милиона динара за финансирање капиталних пројеката у Прешеву, Бујановцу и Медвеђи.

Предлог буџета за 2021. годину предвиђа укупне приходе од 1.336 милијарди динара, што је повећање од 3,5 одсто у односу на ребаланс буџета из 2020, као и укупне расходе и издатке од 1.514 милијарди динара, што је смањење од скоро 15 одсто у односу на ребаланс буџета.

Посланици владајуће коалиције поздравили су планирана средства за капиталне инвестиције у 2021. години, већа улагања у здравство и најављено повећање пензија и плата у јавном сектору упркос "корона кризи".

Посланица СНС Јелена Жарић Ковачевић приметила је да је стопа незапослености данас 7 одсто, што је историјски минимум у Србији и додала да је похвално и то што је у првих десет месеци 2020. године било скоро две милијарде евра страних инвестиција.

"То је важан фактор раста БДП-а што такође утиче на бољи животни стандард наших грађана", рекла је Жарић Ковачевић.

Посланица СПС Весна Ивковић је рекла да је буџетом за 2021. годину планирано повећање плата и пензија, као и да су предвиђене мере фискалне политике с циљем даљег смањења пореског оптерећења зарада. 

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво