Читај ми!

Brnabić: Imamo ozbiljne planove za kapitalne investicije

Ako implementiramo sve planirano, već 2022. godine imaćemo auto-put do Požege, završićemo prvu deonicu Moravskog koridora, put Novi Pazar-Tutin, kao i veliki deo, ako ne čitavu deonicu puta Kuzmin-Sremska Rača, kaže predsednica Vlade Ana Brnabić.

Ana Brnabić je u Skupštini Srbije rekla da u prvom kvartalu 2021. kreće izgradnja Fruškogorskog koridora, druge deonice brze pruge Beograd-Budimpešta, od Novog Sada do Subotice, a da će do kraja 2021. biti završena brza pruga Beograd-Novi Sad.

Brnabićeva je navela da je budžetom za 2021. planirano nikad više sredstava za kapitalne investicije, uprkos krizi izazvanoj epidmeijom koronavirusa.

"Želimo da nastavimo našu ekonomsku dinamiku i želimo da tim projektima olakšamo i podignemo kvalitet života građana", kaže Brnabićeva.

Ona je navela da smo danas već neprepoznatljiva zemlja u odnosu na ono gde smo bili 2013. ili 2014. godine, a da do 2022. Srbija može biti neprepoznatljiva zemlja u odnosu na ono gde smo danas.

"Moramo da završimo kompletnu realizaciju budžeta za 2021. koji je izuzetno ambiciozan, pre svega u oblasti kapitalnih investicija", rekla je premijerka.

Navela je da se ulaže i u zaštitu životne sredine, i da za to nikad više sredstava nije bilo namenjeno nego sada.

Najavila da će do kraja godine u Kruševcu biti otvoreno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, a da će u 2021. početi izgradnja takvih postrojenja u Beogradu i Nišu.

U planu su, kaže, takva postojenja i u Čačku i Kragujevcu i navodi da su to ogromna ulagnja.

Drugi veliki fokus u oblasti zaštite životne sredine je, napominje, na upravljanju čvrstim otpadom.

Dodaje da su odvojena dodatna značajna sredstva koja će biti iskorišćena za čišćenje divljih deponija i proširenje postojećih sanitarnih deponija, poput one u Užicu, kao i izgradnja novih.

O kvalitetu vazduha 

Kada je reč o kvalitetu vazduha, kaže da je već počela realizacija novog velikog kapitalnog projekta odsumporavanja u TENT blok B, a već se rade filteri na TENT blok A.

"To su ogromne investicije u kvalitet vazduha i zaštitu vazduha", navela je Brnabić.

Kaže da je sa ministarkom rudarstva i energetike Zoranom Mihajlović razgovarala o dodatnim projektima u oblasti enegetike, o čemu je bilo reči i na današnjem sastanku sa predsednikom Aleksandrom Vučićem.

"Ubrzano radimo na završetku Turskog toka, kreće izgradnja novog gasovoda ka Bugarskoj. Radimo na diverzifikaciji naših izvora energije i na novim projektima. To će biti deo naše zelene tranzicije", rekla je Brnabić.

Napomenula je i projekat Jadar i izgradnju velikog postrojenja u Loznici koja treba da počne 2022. godine, tako da su, dodaje, već određena sredstva za infrasturkturu za Krupanj i Loznicu.

Ona je naglasila da obrazovanje ostaje prioritet i ove Vlade i da se u tu oblast nikad više nije ulagalo nego sada.

Navela je da očekuje da će pred parlamentom uskoro biti ratifikacija kredita EIB-a od 65 miliona evra za povezivanje škola i njihovu digitalizaciju za koju kaže da bi trebalo da bude završena do 1. septembra 2022. godine.

 "Dajemo sve od sebe da vakcine imamo što pre"

Dajemo sve od sebe da imamo vakcine za zaštitu od koronavirusa što pre, izjavila je premijerka  u Skupštini Srbije i najavila završetak rekonstrukcije Infektivne klinike Kliničkog centra Srbije do aprila 2021.godine.

Brnabićeva je tokom rasprave o setu finansijskih zakona, među kojima su izmene i dopune Zakona o budžetskom sistemu, javnom dugu i završnom računu budžeta za 2019.godinu, kazala da se radi na tome da Srbija ima vakcine proizvođača i sa istoka i sa zapada.

Ona je dodala da se nastavljaju investicije u zdravstvu i da joj je posebno drago što će se sledeće godine povećati plate zdravstvenim radnicima.

"Po svim planovima moramo da završimo rekonstrukciju Kliničkog centra Srbije 2021.godine. U prvom kvartalu sledeće godine krećemo sa rekonstrukcijom Kliničkog centra Vojvodine i objavljujemo tender za Klinički centar Kragujevac", najavila je predsednica Vlade Srbije.

Po predviđenoj dinamici, završavaju se, kaže, i rekonstrukcije domova zdravlja u Valjevu i Novom Sadu i još nekih opštih bolnica.

"Do aprila (2021.) treba da završimo rekonstrukciju Infektivne klinike Kliničkog centra Srbije", rekla je Brnabićeva.

Dodala je da uprkos tome što je u toku borba protiv korona virusa radovi na rekonstrukciji nisu prekinuti.

"Sledeće godine treba da otvorimo i najmoderniju kardiovaskularnu bolnicu u Evropi, Dedinje 2 i da u prvom kvartalu započnemo radove na izgradnji najnovije dečje bolnice Tiršova 2", rekla je Brnabićeva.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво