Читај ми!

Завршена расправа о буџетским законима у Народној скупштини

Скупштина Србије завршила је вечерас расправу о Предлогу закона о завршном рачуну буџета Србије за 2019. годину, изменама и допунама Закона о буџетском систему и изменама и допунама Закона о јавном дугу.

Изменама Закона о буџетском систему предвиђена је флексибилнија контрола запошљавања у јавном сектору сходно потребама за радницима, као и повећање плата за пет одсто у јавном сектору у 2021. години, рекао је министар финансија Синиша Мали. Посланицима је образложио неколико закона и рекао да за нова запошљавања у институцијама, установама и предузећима више неће бити неопходно одобрење владине комисије за запошљавање.

Објаснио да се уводи мало флексибилнији систем, уз одређено ограничење у запошљавању, уместо досадашњег система контроле, односно принципа да за сваког новозапосленог мора да се добије одобрење Владине комисије.

Мали је навео да ће тако институције, установе и предузећа да запошљавају сходно њиховим потребама и новцу који имају, али уз ограничење да новозапослених може бити највише 70 одсто од броја радника који су претходне године отишли из тих институција, установа и предузећа.

"То значи да, уколико је 10 запослених у једној установи напустило ту установу током протекле године, максималан број новозапослених може бити седам без претходне сагласности владине комисије", рекао је Мали.

Тим решењем, каже, институције, установе и предузећа преузимају велику одговорност на себе, одлучују о томе да ли им је потребно ново запошљавање, али и напомиње да квалитет услуга тих институција, установа и предузећа мора да се унапреди.

Измене Закона о буџетском систему, каже Мали, дефинишу и проценат повећања плата у јавном сектору у 2021.

Најавио је да ће плате од 1. јануара 2021. за све медицинске раднике бити веће за пет одсто, а за све остале је предвиђено је најпре повећање од 3,5 одсто, а потом од априла идуће године за додатних 1,5 одсто. 

Он је позвао посланике да подрже измене закона.

"По 5.000 динара за 1,7 милиона пензионера 18. децембра"

На адресе 1,717 милиона пензионера у Србији 18. децембра стићи ће једнократна помоћ од по 5.000 динара, рекао је Мали и поручио да су пензије у Србији стабилне.

Мали је рекао да се измена Финансијског плана ПИО фонда стварају предуслови за исплату једнократне новчане помоћи од 5.000 динара пензионерима.

"То је огроман успех за нас. На крају веома тешке године, када је Србија показала колико је јака и колико је могла да помогне у ублажавању негативних последица епидемије корона вирусамгоне, последња у низу мера је управо подршка за најстарије", рекао је Мали.

Подсетио је да је у априлу исплаћена једнократна помоћ пензионерима од по 4.000 динара, а да сада стиже још по 5.000 динара.

Он је рекао да ће од 1. јанура 2021. године, по швајцарској формули, пензије бити повећане за 5,9 одсто.

Мали је рекао да су и мања издвајања из буџета за ПИО фонд јер, каже, расту приходи тог фонда од уплате доприноса.

"То је резултат одговорне економске политике. Очекујем подршку за ову одлуку", навео је Мали.

"Половина прилива од Kомерцијалне банке за старе кредите"

До краја године биће завршен процес налажења стратешког партнера за Kомерцијалну банку од чега се очекује прилив од 400 милиона евра, а највећи део тих средстава биће искоришћен за враћање старих скупих кредита, међу којима је и кредит узет од Азербејџана 2012. године, каже министар финансија Синиша Мали.

Он је рекао да приходи од Kомерцијалне банке нису урачунати у буџет.

"Те приходе нисмо рачунали, јер смо хтели да будемо конезервативни и реални. То ће се десити и то је важно. Скоро половину новца, 170 милиона евра, искористићемо за враћање старих скупих кредита, међу којима је и кредит узет од Азербејџана 2012. по каматној стопи од четири одсто", каже Мали.

Министар финансија је рекао да ако вратимо кредит Азербејџану, додатно ћемо смањити учешће јавног дуга у БДП-у за 0,4 одсто.

"Стварамо бољу и сигурнију будућност за нашу децу. Не желимо да им оставимо скупе кредите", рекао је Мали и навео да је реч о кредитима које је узела претходна власт.

Мали је рекао да је најважнија ствар у изменама Закона о јавном дугу стварање мало флексибилније процедуре како би могли да се смање трошкови задуживања.

"Пројекција централног нивоа јавног дуга је 57,9 одсто. Далеко смо испод Мастрихта и нивоа од 60 одсто, упркос пандемији", каже Мали.

Навео је да је укупно учешће јавног дуга на дан 31. децембар 2019. било 52 одсто, да је ниво јавног дуга порастао у 2020. години, али да је под контролом.

Мали каже да учешће јавног дуга за наредну годину и дефицит од три одсто даје могућност да већ наредне године наставимо смањење учешћа јавног дуга и да дођемо до 57,5 одсто.

"До краја године отварање гондоле Брзеће – Мали Kараман"

Отварање гондоле Брзеће – Мали Kараман очекује се до краја године, најавио је данас министар финансија Синиша Мали.

Он је у Скупштини Србије, где је ображложио неколико закона, укључујући и давање гаранције по задужењу "Скијалишта Србије" за гондолу, рекао да је та инвестиција део пројекта "Србија 2025".

Навео је да ће реализацијом тог пројекта, после више деценија прича о томе, коначно бити спојено подножје Kопаоника са врхом планине.

"Тиме дајете могућност да се и Брзеће и тај део подножја Kопаоника даље развија, утичете и на развој туризма у том делу Србије. Није мала инвестиција, 3,2 милијарде динара, али то је новац који смо обезбедили за развој туризма у том делу Србије", рекао је Мали.

"Први пут, уз буџет за 2021. и завршни рачун за 2019. годину"

Ово је први пут да Скупштина Србије, уз предложени буџет за 2021. годину, паралелно разматра и завршни рачун буџета за 2019. годину, каже министар финансија Синиша Мали.

Он је подсетио да је парламент прошле године усвојио 18 завршних рачуна буџета за претходних 18 година.

"То је био велики успех Скупштине и веома важна ствара за грађане да се види и да се зна ко ради транспарентно и да оправдамо сваки утрошени динар", рекао је Мали.

Министар је говорио о резултатима у 2019. години када су укупни приходи били 1.328 милијарди динара, расходи 1.296 милијарди динара, и суфицит 32 милијарде динара.

Навео је да је буџет у протекле четири године бележио суфицит, а да је учешће јавног дуга у БДП-у 2019. године било 52 одсто, односно 23,9 милијарди евра.

"Одговорна економска политика и тешке реформе које је почео Александар Вучић док је био премијер, довели су до тога да смо четири године зарадом имали суфицит", каже Мали

Он је навео да нас је ове године омела пандемија коронавируса, али и напоменуо да буџет за 2021. даје наду да ћемо се, са никад већим инвестицијама и стопом раста од шест одсто, вратити на добре резултате постигнуте прошле године.

Мали је рекао и да је у буџету за 2020. било довољно простора за подршку већу од шест милијарди евра током највеће економске кризе узроковане коронавирусом.

"Држава помаже 298 клубова са 1,1 милијарду динара"

Министар финансија Синиша Мали изјавио је данас да је у оквиру програма за смањење негативних последица узроковане коронавирусом, држава обезбедила 1,1 милијарду динара за подршку спорту.

Мали је у Скупштини Србије казао да је обезбеђена помоћ за 298 клубова широм земље за различите спортове, међу којима су кошарка, рукомет, ватерполо, веслање, текводно, тенис, карате, џудо, кајак...

"Сви клубови из прве и друге лиге добили су помоћ од 600.000 динара до 8,5 милиона динара у зависности од тога да ли имају међународна такмичења. За највећи број тих клубова је помоћ у висини њихових годишњих буџета", рекао је Мали.

Он је додао да је спорт важан за промоцију земље, али и здравље нације.

Мали је навео да је буџет Министарства омладине и спорта за 2021. годину већи у односу на иницијални буџет тог министарства за ову годину.

Прецизирао је да је у Предлогу буџета за 2021.годину за Министарство омладине и спорта предвиђено 6,4 милијарде динара, а да је иницијални буџет за ову годину био 5,6 милијарди динара.

"Ми смо у овом буџету обезбедили, не само новац за око 570 националних признања и 400 стипендија које преко министарства дајемо на годишњем нивоу, већ и за велика међународна такмичења", рекао је Мали.

Kако каже, обезбеђен је новац за европско првенство у одбојци за жене, квалификациони турнир за Олимпијске игре за кошаркаше, Светско првенство у атлетици 2022.године, Светско првенство у веслању 2023. године, као и за организацију више од 50 међународних и националних такмичења као што су Школаријада, Светско првенство и школском спорту...

Мали је истакао и да је обезбеђен новац у изноду од преко милијарде динара за завршетак мултифункционалне дворане у Београду.

Реч је о националном тренинг центру за шест спортова – карате, теквондо, џудо, рвање, спортско пењање и стрељаштво.

Обрадовић: Подршка у буџету за модернизацију управе

Буџет Министарства државне управе и локалне самоуправе, по свим изворима финансирања, износиће у 2021. око две и по милијарде динара, што је повећање од 68 одсто у односу на претходну годину, каже министарка државне управе и локалне самоуправе Марија Обрадовић.

Она је током расправе у парламенту рекла да је 460 милиона динара опредељено за буџетски фонд који помаже локалним самоуправама.

Обрадовић каже да је за пројекат Партнерство за локални развој опредељено 463 милиона динара, а који треба да унапреди пружање услуга у опстинама и градовима.

"Тиме утичемо на смањење одлива становништва, поправљамо услугу која се пружа грађанима", навела је Обрадовић.

Најавила је да ће још 40 милиона динара бити усмерено на успостављање јединственог управног места у општинама и градовима чије отварање, каже, значи подршку у модернизацији њиховог рада.

"Јединствено управно место је један шалтер у осптинској управи где грађани могу да поднесу различите захтеве", рекла је министарка и нагласила да то значајно олакшава живот грађана и општине и градови тако постају њихов сервис.

Навела је да је јединствено управно место до сада успостављено у око 10 градова и општина, а да ће у децембру бити отворено и у Старој Пазови, Рачи, Kуршумилији и Пироту.

Подсетила је да је данас са председницима општина Параћин, Kосјерић и Топола потписала уговоре за успостављање јединственог управног места.

"Желимо да Министарство буде схваћено као родитељска кућа за општине и градове без обзира на то ко је на власти у њима", рекла је министарка.

Навела је и да су кроз пројекат реформе јавне управе планирана средства и из ИПА фондова ЕУ.

Обрадовић је рекла да је у парлементу овлашћени представник Владе Србије, будући да је министар финансија Синиша Мали, који је посланицима образложио предложене законе, отишао на састанка код председника Србије Александра Вучића.

Председник Вучић састао се данас са министрима у Влади Србије и директорима јавних предузећа задуженим за стратешке пројекте из области инфраструктуре, рударства, енергетике и привреде.

 

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво