Читај ми!

Bilčik: Evropski parlament spreman za nastavak međupartijskog dijaloga u Srbiji

Evropski parlament je spreman za nastavak međupartijskog dijaloga u Srbiji i očekuje da se prema tome odredi i rukovodstvo Narodne skupštine, izjavio je izvestilac EP za Srbiju Vladimir Bilčik, odgovarajući na pitanje kada bi dijalog mogao da bude nastavljen.

Vladimir Bilčik je rekao da bi otvaranje "bar jednog pregovaračkog poglavlja" sa Srbijom pre kraja godine bio pozitivan signal, ali da je ta odluka na zemljama članicama.

Izvestilac za Srbiju je poručio da je uloga evropskih parlamentaraca da olakšaju međupartijski dijalog, a da će vremenski rokovi zavisti od političkih snaga u Srbiji, pre svega u Narodnoj Skupštini.

"Važno je da Srbija mnogo pre datuma održavanja sledeđih izbora primeni preporuke iz izveštaja OEBS-a o popravljanju uslova za političku utakmicu u zemlji", rekao je Bilčik, navodeći da se taj stav nalazi i u njegovom nacrtu izveštaja o napretku Srbije koji je juče upućen spoljnopolitičkom odboru Evropskog parlamenta.

Izvestilac za Srbiju je ocenio da do izbora 2022. godine ima još "više meseci" za konstruktivan razgovor koji bi doneo jasne rezultate" o svim otvorenim pitanjima, ali je podsetio da pandemija koronavirusa ograničava kontake sa sagovornicima u Srbiji.

"Nadam se da će pandemija u sledećoj godini biti gotova i da ćemo uskoro imati i fizičke sastanke", rekao je Bilčik.

U nacrtu izveštaja o Srbiji, Vladimir Bilčik poziva na otvaranje novih pregovaračkih poglavlja, uz ogradu da će ta odluka zavisiti od toga kako će zemlje članice proceniti napredak Srbije, na osnovu izveštaja Evropske komisije.

"Nadam se da iskazano evropsko opredeljenje novog parlamenta i vlade može da bude signal zemljama članicama za otvaranje poglavlja. Otvaranje bar jednog poglavlja do kraja godine, za vreme nemačkog predsedavanja bio bi dobar signal, ali ta odluka je na zemljama članicama", zaključio je izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво