Читај ми!

Нацрт Извештаја ЕП о напретку Србије: Отварање нових проглавља за проевропске промене

Известилац Европског парламента за Србију Владимир Билчик у свом нацрту Извештаја о напретку Србије позива на отварање нових преговарачких поглавља. Србија се обавезује на реформе, а отварање поглавља је алат за постизање одрживих проевропских промена, наводи се у нацрту Извештаја.

Владимир Билчик наводи да је Србија наставила да усклађује своје законодавство са правном тековином ЕУ.

"Замах створен новим мандатом након избора у Србији 21. јуна 2020. прилика је за важан напредак ка европској перспективи Србије, залажемо се за отварање додатних преговарачких поглавља док се Србија обавезује на реформе, а отварање поглавља је алат за постизање одрживих проевропских промена у Србији", наводи се у нацрту Извештаја.

Извештај, који би требало да буде представљен у Спољнополитичком одбору Европског парламента у децембру, наглашава да је напредак у поглављима владавине закона и основних права и у нормализацији односа са Приштином "и даље од суштинског значаја" за Србију, односно да ће "одредити темпо приступних преговора" земље са ЕУ.

Документ указује на оцену посматрача ОЕБС-а да су парламентарни избори 21. јуна 2020. године у Србији "спроведени ефикасно", додаје да је "доминација владајуће странке забрињавала" и изражава "жаљење" због одлуке делова опозиције да бојкотују изборе.

Извешатај поздравља успостављање међупартијског дијалога уз посредовање ЕП и позива на његов наставак.

Нова влада у Србији се позива да се фокусира на реформе у области владавине права, темељних права, функционисање демократских институција и јавне управе са посебним акцентом на ефикасност судства у земљи, слободу изражавања и борбу пртив корупције и организованог криминала.

Известилац за Србију у ЕП, Владимир Билчик, у свом нацрту извешатаја поздравља усвајање нове медијске стратегије у земљи, позива на њену пуну примену, али и, како се наводи, "жали због недостатка напретка на пољу слободе медија".

"Српске власти се позивају да предузму хитне мере како би осигурале слободу изражавања и независност медија", наводи се у тексту.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се