Читај ми!

Predstavnici Srba sa KiM najavljuju napuštanje prištinskih institucija ako se ne formira ZSO

Predstavnici Srba sa Kosova i Metohije napustiće prištinske institucije ako Priština jednostrano odluči da ne ispuni, pred EU potpisanu, obavezu o formiranju ZSO, najavljeno je posle sastanka predstavnika Srba sa Kosova i Metohije sa direktorom vladine Kancelarije za KiM.

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković istakao je posle sastanka da je odbijanje Prištine da razgovara o ZSO udar na vitalne interese srpskog naroda, i ugrožava kolektivna politička, ekonomska i socijalna prava Srba sa KiM.

To je jedan od pet zaključaka, posle izjava iz Prištine koje idu u tom pravcu, te neangažovanja Brisela u vezi sa poštovanjem dogovora, poput ZSO, iz Briselskog sporazuma, potpisanog 2013.

Petković je istakao da je formiranje ZSO strateški interes Srba na KiM i da će svako ignorisanje obaveze da ona bude formirana, sa svim nadležnostima koje joj pripadaju u skladu sa briselskim dogovorima, biti tretirano kao otvoreni napad na stečena prava srpskog naroda.

Napominje da su Srbi pristali da učestvuju u prištinskim institucijama upravo zato što im je garantovano da će dobiti čvrste garancije poštovanja kolektivnih prava kroz ZSO, pa su zato i pristali na osnivanje lokalnih vlasti i drugih institucija po prištinskom sistemu.

"Ukoliko Priština jednostrano odluči da ne ispuni pred Evropskom unijom potpisane obaveze, prestaće i obaveze Srba proistekle iz briselskog dijaloga, i biće razmotrena mogućnost napuštanja svih centralnih institucija u Prištini i ukidanja svih prištinskih institucija u većinski srpskim sredinama na KiM", rekao je Petković.

Srbi sa KiM zabrinuti za bezbednost 

Srbi sa Kosova i Metohije, uz pomoć institucija Srbije, zahtevaće svim kanalima od međunarodne zajednice da garantuje bezbednost u svim mestima u kojima Srbi žive, jer su zabrinuti zbog sve češćih napada na njih, njihovu imovinu i svetinje, a posebno na decu.

To je jedan od dogovora na sastanku političkih predstavnika Srba sa Kosmeta i direktora vladine Kancelarije za KiM, a posle niza napada na Srbe u južnoj pokrajini.

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković je istakao da je na sastanku izraženo i zajedničko nezadovoljstvo zbog odbijanja Prištine da sarađuje sa institucijama Beograda na rasvetljavanju ubistva Olivera Ivanovića i opstrukcija kojima prišinski pravosudni organi pokušavaju da zaštite nalogodavce i počinioce tog zločina.

"Na sastanku su osuđeni svi pokušaji političke zloupotrebe ovog slučaja", istakao je Petković.

Takođe, preneo je da su Srbi sa KiM zahvalni predsedniku Aleksandru Vučiću i Vladi Srbije na doslednoj i odlučnoj pomoći i nastaviće bezrezervno da podržavaju nastojanja Beograda da političkim i diplomatskim sredstvima zaštiti srpske interese na Kosmetu.

"Srbi sa KiM imaju apsolutno poverenje u predsednika Vučića i njegovu nepokolebljivost u borbi za srpski narod u pokrajini, a naročitu zahvalnost duguju donedavnom direktoru Kancelarije Marku Đuriću, kao ključnom akteru te borbe, koju će nastaviti i sa pozicije ambasadora Srbije u SAD", rekao je Petković.

Dodao je da je posebna zahvalnost iskazana zbog najvećeg investicionog talasa u srpskim sredinama na KiM, u poslednjih nekoliko decenija, uz ocenu da je ekonomska samoodrživost srpskog naroda u pokrajini jedan od najvažnijih preduslova njegovog opstanka.

четвртак, 02. мај 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво