Grčka istorijski prijatelj

Srbija i Grčka su istorijski partneri i prijatelji, ocenio predsednik Srbije Boris Tadić, posle razgovora sa premijerom Grčke Jorgosom Papandreuom. Grčka se zalaže za to da se Zapadni Balkan nađe u EU 2014. godine, izjavio grčki premijer.

Grčki premijer Jorgos Papandreu, koji je kao počasni gost učestvovao na ambasadorskoj konferenciji u Beogradu, sastao se sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem.

"Srbija i Grčka su istorijski partneri i prijatelji", ocenio je predsednik Srbije Boris Tadić, posle razgovora sa premijerom Grčke Jorgosom Papandreuom, kojem je zahvalio na podršci u procesu evropskih integracija.

"Od Papandreua smo dobili podršku na putu evropskih integracija i on je čovek koji je plasirao Agendu 2014. godina, kada bi cela Jugoistočna Evropa trebalo da bude integrisana u Evropsku uniju", rekao je Tadić.

Tadić je naglasio da skoro ne postoji pitanje ili problem o kojem dve države imaju različita stanovišta.

Razgovarali smo o bilateralnim pitanjima, ekonomskim teškoćama i budućnosti regiona u EU, dodao je Tadić, ističući da je Grčka naš partner danas i sigurno će to biti i u budućnosti.

Papandreu je ocenio da je Srbija učinila važne korake na putu ka EU, kao što je podnošenje aplikacije za članstvo u Uniji.

"Čestitam za hrabrost i političku volju da napredujete ka EU i Grčka će nastaviti da sarađuje sa vama. Verujemo da je 2014. godina, kada evropsku perspektivu možemo učiniti realnošću za Zapadni Balkan", rekao je Papandreu.

"Razgovarali smo o regionu, Makedoniji, Turskoj, Kipru, Kosovu, ali i ekonomskoj krizi i radujem se saradnji sa Srbijom u ovom vremenu izazova", zaključio je Papandreu.

Spoljnopolitički prioriteti Srbije isti

Ranije danas u Palati "Srbija" u Beogradu uvodnim obraćanjem ministra spoljnih poslova Vuka Jeremića počela je dvodnevna ambasadorska konferencija Ministarstva spoljnih poslova.

Jeremić je izjavio da se spoljnopolitički prioriteti Srbije u ovoj godini neće menjati i da najznačajniji ciljevi ostaju ulazak Srbije u EU i odbrana teritorijalnog integriteta i suvereniteta na Kosovu i Metohiji.

Ministar Jeremić je rekao da je 2009. bila godina izazova i da će zadatak srpskih diplomata u ovoj godini biti ne samo da drže uspehe postignute u prethodnoj, već i da ih uvećaju u 2010. godini.

Šef srpske diplomatije je, pored napretka države ka članstvu u EU i odbrani suvereniteta na Kosovu i Metohiji, kao prioritete istakao i razvijanje dobrosusedske saradnje u regionu zapadnog Balkana i razvijanje ekonomske diplomatije u vremenu kada postoji svetska ekonomska kriza.

Četiri stuba spoljne politike

Jeremić je rekao da četiri stuba srpske spoljne politike ostaju Brisel, Moskva, Peking i Vašington.

"Prvi stub je Brisel, glavni grad EU, kojoj želimo da pristupimo što je pre moguće, dok sa Moskvom delimo istorijsko partnerstvo, a danas je Rusija i naš saveznik u miroljubivoj odbrani teritorijalnog integriteta", rekao je šef srpske diplomatije.

Jeremić je istakao da je treći spoljnopolitički stub Srbije Peking, sa kojim smo uspostavili strateško partnerstvo, dok je kao četvrti, ali ne i poslednji, naveo Vašington, koji je označio kao ključnog igrača na svetskoj sceni i zapadnom Balkanu.

Govoreći o agendi 2014, Jeremić je istakao da veruje da "obećanje napravljeno u Solunu može da bude ispunjeno u Atini 2014. godine"

"Ovo je nesumnjivo ambiciozno, ali Srbija je uverena da je to ostvarivo", rekao je Jeremić, povodom ideje Grčke da Srbija uđe u EU 2014. godine.

Govoreći o uspesima postignutim u prethodnoj godini, Jeremić je podsetio na odmrzavanje Prelaznog trgovinskog sporazuma, viznu liberalizaciju i podnošenje kandidature za članstvo u EU.

Jeremić je rekao i da je Srbija odlučna da završi svoju saradnju sa Haškim tribunalom, jer to, kako je istakao, nije samo zakonska obaveza, već i etička obaveza - za nas, naše susede i ceo svet.

Stav Srbije u vezi sa Kosovom nepromenjen

Povodom Kosova i Metohije Jeremić je istakao da se pozicija Srbije neće menjati.

"Naše crvene linije su jasne i stalne. Nikada nećemo priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova. To je naša ustavna, moralna i istorijska obaveza", naglasio je šef srpske diplomatije.

Jeremić je, govoreći o saradnji na zapadnom Balkanu i istakao da će Srbija u 2010. nastaviti da bude pokretač ubrzanih evropskih integracija za čitav region, dodavši i da će Srbija nastaviti da brani prava i interese Srba koji žive van Srbije.

Ministar Jeremić je rekao i da je stabilnost Bosne i Hercegovine najznačajnija za stabilnost celog regiona.

Kao prioritet spoljne politike Srbije, Jeremić je, obraćajući se ambasadorima i grčkom premijeru i ministru spoljnih poslova Jorgosu Papandreuu, istakao i ekonomsku diplomatiju, napomenuvši da će Srbija tokom 2010. godine predsedavati CEFTOM.

Jeremić je zahvalio Papandreuu na dolasku u Beograd, podsetivši se trenutaka posle petooktobarskih promena 2000. godine.

"Sećam se kada sam ga kao mladi aktivista nervozno čekao ispred Centra "Sava" posle mirne revolucije u oktobru 2000. Papandreu je došao i pružio mi ruku, rekavši: "Čestitam, Srbija je danas počela svoj evropski put", zaključio je Jeremić obraćanje ambasadorima učesnicima dvodnevne konferencije.

Zapadni Balkan u EU 2014.

Papandreu je, učestvujući na ambasadorskoj konferenciji, rekao da region zapadnog Balkana mora da krene "krupnim koracima napred i da otrese sa sebe ratove i konflikte iz prošlosti".

Grčka je motor pokretač agende 2014. da sve zemlje zapadnog Balkana do te godine postanu članice EU i taj cilj je ostvariv, istakao je grčki premijer.

Papandreu je dodao da će okončanje puta ka EU zahtevati od država koje žele da uđu u evropsku porodicu naroda "miroljubivo rešavanje konflikata od svih strana i poštovanje ljudskih i manjinskih prava, kao i borbu protiv ilegalnih migracija, organizovanog kriminala i korupcije".

Govoreći o pitanju Kosova, Papandreu je istakao da je to kompleksno pitanje i da se Grčka zalaže za rešenje koje će biti zasnovano na povelji UN i poštovanju međunarodnog prava.

Papandreu je rekao da njegova zemlja podržava stav Srbije da se obrati Međunarodnom sudu pravde i traži savetodavno mišljenje o legalnosti jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

Papandreu je, govoreći o stabilnosti u regionu Balkana, istakao da su za Bosnu i Hercegovinu evropski izgledi ključni za postizanje jedinstva.

Učesnicima konferencije obratio se i potpredsednik Vlade za evropske integracije Božidar Đelić.

Ovo je treća ambasadorska konferencija. Prvi put je organizovana u decembru 2007. godine po ugledu na strane diplomatske službe.

Konferencija se nastavlja sutra, kada će se prvim ljudima naših diplomatskih predstavništava obratiti predsednik Republike Boris Tadić, premijer Mirko Cvetković i ministri policije i odbrane, Ivica Dačić i Dragan Šutanovac.

Број коментара 31

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво