Đurić: Pokušaji revizije i falsifikovanja istorije

Reagujući na tekst koji je objavila prištinska Koha u kome se tvrdi da su srpske crkve na Kosovu i Metohiji u srednjem veku građene iznad "drevnih ilirskih i arberijskih hramova" direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić je rekao da su to pokušaji revizionista i falsifikatora istorije.

Đurić je naglasio da je "Koha" glasilo koje raspiruje nacionalnu i versku netrpeljivost kroz širenje grubih istorijskih falsifikata.

"Tvrdoglavi pokušaji revizionista i falsifikatora istorije da izvrtanjem činjenica otmu srpsko srednjovekovno kulturno i duhovno nasleđe na Kosovu i Metohiji osuđeni su na propast, jer nema nijednog materijalnog dokaza niti metodološkog konstrukta kojim se može dokazati da oni nisu srpski", naveo je u saopštenju Đurić.

Direktor kancelarije za KiM kaže da su pre srpskog kulturnog i duhovnog nasleđa na Kosovu i Metohiji  postojala romejska odnosno vizantijska kultura, a pre nje i neke druge kulture, ali da Albanaca tu nije bilo.

"Povelje srpskih manastira na Kosovu i Metohiji nedvosmisleno potvrđuju ko je bio njihov ktitor i pokrovitelj, a popisi imena u poveljama svedoče da je u metosima živelo isključivo srpsko stanovništvo, uz statistički zanemarljivo prisustvo drugih etničkih grupa", navodi Đurić.

Za srpski srednjovekovne manastire Đurić kaže da su tvrđava srpstva na Kosovu i Metohiji, jer su samim svojim postojanjem neoborivi dokaz čija je to zemlja bila, i kakva je serija zločina, proterivanja, islamiziranja i asimilacije dovela do sadašnje etničke strukture na Kosovu i Metohiji.

"Ne mislim da su Albanci zbog toga što na Kosovu i Metohiji nemaju svoje manastire na bilo koji način inferiorni, jer i oni imaju svoju bogatu kulturu na koju treba da budu ponosni, ali sam najoštriji protivnik svakog pokušaja prisvajanja tuđe kulturne baštine", ističe Đurić.

Direktor kancelarije za KiM je upozorio inspiratore nasrtaja na srpsku kulturnu baštinu da, ukoliko žele skladne i prijateljske srpsko-albanske odnose, za koje veruje da su mogući u budućnosti, moraju poštovati ekskluzivnost i nepovredivost srpske kulture na Kosovu i Metohiji.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">