Da li su prilike na lokalu putokaz za Nemanjinu 11

Formiranje republičke Vlade i izbor predsednika Skupštine, po svemu sudeći, moraće da sačeka povratak predsednika iz Vašingtona i Brisela. Predsednik Aleksandar Vučić i dalje ne otkriva s kim će je Srpska napredna stranka formirati. Kaže da poštuje i SPS i SPAS. Neizvesnost je otklonjena u većini gradova i opština u kojima je proteklih dana dogovor postignut. Iako se slika ne razlikuje mnogo od prethodne, neki i dalje čekaju.

Prvi put Niš će voditi žena. Za izbor Dragane Sotirovski glasali su SNS, SPS, SPAS i Ruska stranka. Na čelu niške skupštine je takođe naprednjak Boban Džunić. Iako niko zvanično ne govori o lokalnoj koaliciji SNS-a i SPS-a, odbornici tih stranaka glasaju za međusobne predloge.

Tako je SNS predložio i podržao izbor socijaliste Igora Novakovića na mesto zamenika predsednika Skupštine grada Niša.

"Okrenuli smo novi list jedne važne knjige posvećene našem Nišu, koji ćemo timski pisati narednih nekoliko godina", rekla je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski u prvom govoru posle imenovanja na tu funkciju.

I Užčani su za prvog čoveka grada izabrali ženu - Jelenu Raković Radivojević iz redova SNS-a, direktorku užičke Opšte bolnice.

"Ono što ću pokušati u narednom periodu da zajedno sa svojim timom uradim, da budemo jedinstveni, da budemo složeni u realizaciji svih naših ciljeva", kazala je Raković Radivojević.

Na važnim funkcijama žene i u Vojvodini. Jelena Marinković Radomirović, odbornica u dva mandata, izabrana je za novu predsednicu Skupštine Novog Sada.

Spekulacije o lokalnoj vlasti u Novom Sadu 

Odluka kako će izgledati pokrajinska Vlada, ali i ko će biti prvi čovek grada, sačekaće. Spekuliše se o dve opcije – Milošu Vučeviću, dosadašnjem gradonačelniku, koga mediji sve češće pominju i kao novog ministra privrede i Milanu Đuriću.

Vučević kaže da sa njim niko nije pričao o mestu na bilo kom nivou.

"Kao što vidite ostajem u Skupštini grada. Nažalost Đurića nadam se da ću ja biti kandidat za gradonačelnika", ističe Vučević.

Na severu široka vladajuća koalicija. U Subotici su u vlasti osim SNS-a, SVM-a i SPS-a i Savez bačkih Bunjevaca i Ruska stranka. 

Balint Pastor iz SVM-a biće predsednik gradske Skupštine iako je u junu pretendovao na funkciju gradonačelnika. U tu fotelju će većinom glasova naprednjak Stevan Bakić.

"Isto tako sam rekao da ne želim i neću biti gradonačelnik ukoliko mi ne budemo najveća odbornička grupa. Mi želimo da nastavimo saradnju sa SNS-om, ali opet sa druge strane želimo da ispunimo sva ona obećanja, o kojima smo govorili u izbornoj kampanji", naglasio je Pastor.

Nakon tri mandata, gradonačelnicu Smedereva Jasnu Avramović, zameniće partijski kolega Jovan Beč, čemu je prethodio trogodišnji unutarstranački razdor. 

Avramovićeva od ponedeljka odlazi na čelo Podunavskog upravnog okruga. Na osnovu podela funkcija, izvesno je da će u Smederevu biti koalicija SNS-a i SPS-JS.

"Neki sklapaju dogovore, drugi čekaju odluku Beograda" 

I dok neki sklapaju dogovore, drugi čekaju odluku Beograda. U Šapcu i dalje bez naznaka ko će činiti lokalni parlament. Po ukidanju vanredne situacije, Šapčani će na ponovljene izbore na 27 mesta.

Bez iznenađenja i promena lokalnim parlamentima u Somboru, Pirotu, Leskovcu, Novom Pazaru.

"Saradnja SNS-a i SPS-a u pokrajini je jasan signal" 

Prilike na lokalu, nedvosmisleno jesu, kažu analitičari, putokaz za Nemanjinu 11.

"Vidimo da i u nekom broju lokalnih samouprava, veoma malom, postoji nesporazum između SPS-a i SNS-a, ali takođe možemo da pronađemo primere poput Starog grada u kojima očito SNS već razmišlja o nastupajućim beogradskim izborima i zbog toga širi svoju koaliciju u pravcu saradnje sa Šapićem", objašnjava Bojan Klačar iz Cesida. 

Prema njegovim rečima, ako uzmemo u obzir da u Srbiji postoji praksa a to je da se unifikuje vlast na svim nivoima nema dileme da ova saradnja na lokalnom nivou i posebno saradnja između SNS-a i SPS-a u pokrajini predstavlja veoma dobar signal, jasan signal da možemo očekivati da će se formirati ista vlast i na nacionalnom nivovu

Najverovatnije ćemo taj odgovor dobiti posle povratka predsednika Republike iz Vašingtona, odnosno do polovine septembra.

недеља, 26. мај 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије