Tači na godišnjicu pokušaja zauzimanja Jarinja i Brnjaka: Dan ujedinjenja Kosova

Kosovski predsednik Hašim Tači je povodom devete godišnjice upada Specijalnih policijskih jedinica ROSU na sever Kosova i Metohije ocenio da je, kako je naveo, "25. jul dan ujedinjenja Kosova".

Hašim Tači je na Fejsbuku objavio video-snimak iz 2018. godine, kada je kao premijer na jezero Gazivode došao nenajavljen, tri dana nakon što je Gazivode posetio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, preneo je portal Kosovo onlajn.

Tači je 25. jul nazvao "danom ujedinjenja Kosova", pošto su u noći između 24. i 25. jula 2011. godine specijalne jedinice kosovske policije – ROSU, započele zauzimanje administrativnih prelaza Brnjak i Jarinje.

Upad ROSU je izazvao nezadovoljstvo i reakciju srpskog stanovništva u tom delu pokrajine.

U sukobima u opštini Zubin Potok povređeno je više građana, a pripadnik ROSU Enver Zumberi je preminuo od zadobijenih povreda.

Srbi su, na putevima koji vode ka prelazima, postavili barikade kako bi onemogućili kosovskim specijalcima da preuzmu kontrolu nad prelazima.

Kako se navodi, naredne dve godine kontrolu nad prelazima preuzeli su pripadnici Kfora, sa kojima su Srbi često dolazili u sukob.

Prelazi Jarinje i Brnjak danas su integrisani i na njima se nalaze carinici iz centralne Srbije i carinici sa Kosova, kao i pripadnici MUP-a Srbije i kosovske policije.

недеља, 28. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво