Читај ми!

Пуцњава код Брњака

Конфузна ситуација код прелаза Брњак. Пуцњава током повлачења косовских специјалаца. Тешко рањен један полицајац, изрешетано неколико српских возила. Нејасно ко је први запуцао. Нема рањених Срба. Кфор појачао патроле на северу Косова. Ситуација напета. Тачи: Нема компромиса.

21.05 - Хашим Тачи:Нећемо пристати на комрпомисе који угрожавају територијани интергритет Косова.

20.14 - Приштински сајт NewKosovaReport тврди да косовска влада не признаје споразум о прелазима Брњак и Јариње који су постигли Стефановић и командант Кфора. 

19.08 - Борислав Стефановић изјавио да је са командантом Кфора Ерхардом Билером договорено да се специјална јединица Роса до сутра ујутру повуче у Приштину, и да се уклоне блокаде путева на северу Косова.

19.03 - Косовска влада има право да предузме мере да би обезбедила адекватно управљање целом територијом, укључујући и контролу границе и царина, рекао портпарол Међународне цивилне канцеларије на Косову Енди Мекгафи. 

18.05 - Мање групе људи окупљају се на јужној и северној страни моста у Косовској Митровици. 

18.00 - Тешко рањени косовски специјалац пребачен хеликоптером у приштинску болницу.

17.52 - УНМИК забринут, француски амбасадор тражи да се, уз договор са Еулексом, поштује одлука власти у Приштини.

17.48 - Власти у Приштини тврде да на прелазу Брњак нема косовске царине и полиције, али да се специјалци и цариници налазе на прелазу Јариње. 

17.01 - Прелаз Јариње поново затворен. Срби блокирали пут реагујући на вест о сукобима недалеко од Зубиног Потока.

16.54 - Нема повређених Срба, извор болница у Косовској Митровици.

16.28 - Косовски специјалац рањен у главу. У тешком стању. У болници у јужном делу Косовске Митровице формиран посебан тим за збрињавање повређених у сукобима. 

15.44 - Нема компромиса са Србијом, специјалци остају на прелазима, рекао косовски премијер Хашим Тачи. 

15.14 - Један припадник косовске полиције рањен у околини Зубиног Потока.

15.04 - Јединице Кфора кренуле ка прелазу Брњак пошто је на том путном правцу дошло до сукоба приштинске полиције и мештана. Употребљено је, изгледа, ватрено оружје.

Само неколико сати пошто је изгледало да су постигнути договори представника Владе Србије, команде Кфора и власти у Приштини о повлачењу косовских специјалаца са прелаза Брњак, дошло је до пуцњаве у месту Вараге. За сада није јасно ко је на кога отворио ватру.

Шеф преговарачког тима Београда Борислав Стефановић изјавио је на административном прелазу Јариње да има информације да су косовски специјалци на прелазу Брњак пуцали у Србе који протестују и да је Кфор ка том пункту упутио јединицу како би се избегла даља ескалација насиља.

"Било је пуцања, чули смо да је та јединица косовске полиције пуцала на наше људе. Јако је важно да у овом тренутку останемо мирни и да имамо праве информације", рекао је Стефановић новинарима и окупљеним Србима.

Ратомир Божовић, председник Удружења привредника из Зубиног Потока, рекао је Бети да су полицајци пуцали како би се пробили до пролаза мимо Срба који су покушали да блокирају пут ка прелазу.

Два сата раније, припадници косовских специјалаца повукли су се са прелаза Брњак, пошто је постигнут договор представника Владе Србије Борислава Стефановића и министра Горана Богдановића са командом Кфора.

Специјалне јединице косовске полиције "Роса" заузеле су синоћ административни прелаз Брњак, код Зубиног Потока, док су Срби из Лепосавића блокадом пута покушали да их спрече да преузму прелаз Јариње.

Та два прелаза до сада је контролисала царина Еулекса, која није спроводила одлуку Приштине о забрани увоза робе из централне Србије.

Приштина се игра ватром

Ситуација на северу Косова близу озбиљних инцидената, сматра бивши регионални администратор УНМИК-а Џерард Галучи, који је због акције полиције у Косовској Митровици пре неколико година озбиљно "заратио" са тадашњим шефом мисије УН Јоакимом Рикером.

"То је можда урађено уз подстицај САД и земаља Квинте како би се Београд приморао да преда север", оценио је амерички дипломата, наводећи да је Приштина већ изазвала кризу тако што је блокирала увоз робе из Србије на Косово.

"Американци и други међународни помагачи дозволили су Приштини да се игра ватром", рекао је Галучи.

Број коментара 111

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво