Završen sastanak Vučića i Hotija u Briselu

Presednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Briselu sa kosovskim premijerom Avdulahom Hotijem, u okviru nastavka dijaloga Beograda i Prištine. Ovo je prvi sastanak dve strane posle 20 meseci pauze.

Prvi korak ka nastavku pregovora bio je video-samit održan u nedelju, a sastanak u sedištu EU Vučića i Hotija je prvi takav susret posle 20 meseci pauze.

Posrednici u dijalogu su visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Žozep Borelj i specijalni predstavnik za dijalog i Zapadni Balkan Miroslav Lajčak.

Sastanak je završen oko 19.30, a trajao je oko sat vremena.

U Evropskoj uniji sastanak predsednika Aleksandra Vučića i Avdulaha Hotija ocenjuju kao važan prvi korak u obnovi pregovora.

Plan Brisela je da se dijalog vodi na dva koloseka: jedan posvećen finalizaciji i primeni svih potpisanih sporazuma, a drugi radu na sporazumu o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa.

Uoči odlaska u Brisel, srpski predsednik poručio je da će se boriti za interese Srbije i srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

Pre sastanka sa Hotijem, Vučić je imao bilateralne sastanke sa Boreljom, Lajčakom i komesarom Varheljijem. 

Dve strane poslednji dijalog su vodile 2018. godine, nakon čega su razgovori obustavljeni pošto je Priština u novembru te godine na srpsku robu uvela taksu od 100 odsto. 

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво