Rebić: Za dva dana protesta povređeno ukupno 118 policajaca

Direktor policije Vladimir Rebić rekao je da je tokom dvodnevnih protesta povređeno ukupno 118 policijskih službenika, kojima je ukazana pomoć u zdravstvenim ustanovama u više gradova u Srbiji.

Vladimir Rebić je rekao da su "građani sinoć bili svedoci neverovatnih razmera nasilja ne samo u Beogradu već i u Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu".

Takvo nasilje je, kaže, nedopustivo i policija će preduzeti sve mere kako bi se zaustavilo nasilje na ulicama, a izgrednici će, dodaje, biti privedeni pravdi.

Dodao je da su tokom sinoćnih protesta procesuirane 153 osobe.

Direktor policije je takođe istakao da je pričinjena velika materijalna šteta, jer su demonstranti oštetili imovinu građana, kao i imovinu Republike Srbije.

"Uništavali su automobile, prozore, izloge, palili kontejnere. U Novom Sadu su razbijena stakla RTV-a i zapaljena je vatra na ulazu u Gradsku kuću, dok su u Nišu i Kragujevcu uništeni policijski automobili i bacane su kamenice na zgrade policijskih uprava u tim gradovima. Zahvaljujući koordiniranoj reakciji policije, uspeli smo da uspostavimo kontrolu tokom noći na ulicama", naglasio je Rebić.

Podsetio je da je policija i sinoć reagovala "tek kada su na policajce bačene kamenice, dimne bombe, flaše i baklje, pa čak i Molotovljev koktel".

Navodi da su i netačne informacije da su među demonstrante ubačeni ljudi iz bezbednosnih struktura kako bi izazvali nerede.

"Reč je o potpunim neistinama. Sve ono što se dešavalo u prethodna dva dana je zapravo ozbiljan i organizovan napad na pripadnike MUP-a. Takođe, objavljene su i neistine da je policija sinoć koristila gumene metke i da je krenula sa vodenim topovima ka demonstrantima. Sve ove laži imaju za cilj narušavanje ugleda MUP-a, a time žele i da opravdaju huliganske napade na policiju i divljanje na ulicama", istakao je Rebić.

Dodao je i da "smo na protestima mogli da vidimo i određeni broj političara" koji time, kako je rekao, pokazuju da podržavaju nasilje i nerede na ulicama.