Reagovanja na proteste i nerede u Beogradu

Povodom nasilnog upada u parlament, predsednica Skupštine Maja Gojković je rekla da je namera inspiratora sinićnjeg događaja da izazovu haos i nerede. Ministarka Zorana Mihajlović pozvala sve građane na odgovornost i ozbiljnost. Reakcije i iz opozicionih stranaka.

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković osudila je upad u parlament i ocenila da je namera inspiratora tog događaja da izazovu haos i nerede.

"Najoštrije osuđujem nasilni jučerašnji upad u Skupštinu Srbije. Slike divljaštva koje smo videli u Beogradu, kao i blokiranje kola hitne pomoći kada se mnogi naši građani bore sa Kovidom 19 su nedopustive i ni na koji način ne mogu da doprinesu očuvanju javnog zdravlja građana", navela je Gojković u saopštenju.

Ona dodaje da, kao neko ko je oboleo od Kovida 19, zna koliko je to teška bolest.

"Dok oni ruše Beograd, lekari i medicinske sestre bore se za živote ljudi, ulažući poslednji atom snage i rizikujući čak i svoj život. Ovaj huliganski i bezobzirni čin ni ja, kao ni ogromna većina građana, ne prepoznajemo kao nešto je u interesu Srbije", navela je Gojković.

Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović najoštrije je osudila sinoćni nasilni pokušaj upada u Skupštinu. Ona je pozvala sve građane Beograda i Srbije da se pridržavaju i da poštuju sve mere koje je Krizni štab doneo u cilju suzbijanja epidemije korona virusa, jer će samo na taj način sačuvati i sebe i druge.

"Pozivam sve građane na odgovornost i ozbiljnost! Pozivam sve građane da ne pribegavaju bilo kakvom nasilju! Nošenje maski, poštovanje distance i odgovornost za svoje zdravlje i zdravlje drugih jedini je način kako bismo se izborili sa razbuktalom epidemijom korone. Koliko je situacija ozbiljna najviše govori podatak da su gotovo sve bolnice u Beogradu, kao i u drugim gradovima prepune pacijenata obolelih od korone. Molim sve da najozbiljnije shvate situaciju i da neodgovornim ponašanjem ne otežavaju posao lekarima i medicinskom osoblju koji se 24 sata bore za zdravlje naših građana", navodi Mihajlovićeva. 

Ona je navela i da svaki pokušaj političke zloupotrebe situacije sa epidemojom neće biti ništa drugo nego kockanje sa zdravljem građana. 

Ministar odbrane Aleksandar Vulin je rekao da Srbija na silu mora da odgovori silom zakona. 

"Zato što nisu kažnjeni oni koji su upadali sa motornim testerama u RTS, oni koji su koristili poslaničku funkciju da bi razbijali vrata na Narodnoj skupštini, zato što nisu kažnjeni oni koji su za vreme vanrednog stanja organizovali proteste, zato što niko nikada nije kažnjen za zaustavljanje saobraćaja u Beogradu i iživljavanje na mirnim građanima, zato su huligani i političari koji ih huškaju sinoć divljali u Beogradu. Država Srbija mora da dokaže da u njoj vladaju zakoni, a ne siledžije i političari koji samo silom mogu da uđu u Skupštinu", izjavio je Vulin. 

"Ovo je deo haosa koji su huligani koji su noćas uništavali i palili Beograd ostavili za sobom. Oni koji nisu učestvovali na izborima sada bi na silu da zauzmu Narodnu skupštinu, puna su im usta Kosova i Metohije, a srbuju hiljadama kilometara od KiM gde ovi ''heroji'' ne smeju da odu", napisao je na Fejsbuku zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

"Ekstremizam koji smo sinoć videli, napad na državne institucije i pripadnike policije nije nešto što želi bilo ko od nas da vidi na ulicama Beograda", kaže predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević i naglašava da sinoćna dešavanja treba odvojiti od borbe za živote ljudi. 

I PUPS je najoštrije osudio "nasilni pokušaj upada u skupštinu i rušilačko delovanje na ulicama Beograda". "To je izraz političke nemoći i građanske neodgovornosti", navode iz ove stranke.

Lider Stranke slobode i pravde Dragan Đilas izjavio je, posle sinoćnih protesta u Beogradu, da je to bio "odgovor građana" predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

Đilas je na Tviteru napisao da vlast može njega da optuži za demonstracije ispred Skupštine Srbije, ali da demonstranti "nisu njegovi huligani", već građani.

Skup opozicionih političkih stranaka i grupacija, okupljenih oko Saveza za Srbiju saopštila je da podržava sinoćnji protest, kako navodi "pobunjenih i slobodnih građana Beograda" ispred Skupštine Srbije".

U saopštenju se ne komentariše ponašanje jednog dela demonstranata prema policiji i upad u zgradu Skupštine, dok je zbog intervencije policije, koju definišu "kao brutalnu primene sile nad demonstrantima", zatražena smena odgovornih u vrhu policije. 

Protesti ispred Skupštine Srbije, koji su započeli spontano, ukazuju da zdravstvena kriza prerasta u ozbiljnu političku krizu i krizu poverenja u državne institucije, ocenio je predsednik Demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović. 

Nezadovoljstvo građana vlašću i njenim odlukama pokazuje da je došao poslednji čas da se situacija u Srbiji reši otvaranjem društvenog dijaloga, poručio je Jovanović. 

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво