Kosovska vlada usvojila program, obnavljanje dijaloga među ciljevima

Kosovski premijer Avdulah Hoti predstavio je program njegove vlade, navodeći da su proritetne potrebe zasnovane između ostalog na "očuvanja nezavisnosti, suvereniteta, teritorijalnog integriteta i ustavnog poretka" i preuzimanju odgovornosti za unapređenje dijaloga sa Beogrdaom.

Avdulah Hoti navodi da je jedan od ciljeva pobeda nad kovidom 19 i ekonomski oporavak nakon pandemije.

"Ostali ciljevi su - jačanje države, napredovanje demokratije, suzbijanje negativnih pojava, naročito kriminala i korupcije, ekonomski razvoj zasnovan na tržišnoj ekonomiji sa povećanjem zaposlenosti i investicija", rekao je Hoti.

Sledeći cilj, dodao je on, je "preuzimanje pune odgovornosti kao vlade u skladu sa Ustavom za unapređenje dijaloga sa Srbijom u uskoj saradnji sa EU i SAD, ne dozvoljavajući promenu granica i razmenu teritorija".

U borbi protiv širenja koronavirusa, Hoti je rekao da su programom vlade predviđena dva stuba.

"Prvo, mere tokom hitne faze u kojima planiramo da zdravstveni sistem bude u potpunosti mobilizovan i podignemo svest građana. Preduzimamo protokole koje su razvili SZO i Evropska komisija kako bi omogućili postepeno vraćanje u normalu ", naveo je Hoti na drugoj sednici vlade u Prištini na kojoj je usvojen program za naredne tri godine.

Dodao je da dugoročne mere za rešavanje pandemije uključuju stvaranje kapaciteta za obavljanje veoma velikog broja testova na celom Kosovu, brzim i decentralizovanim procedurama koje integrišu sve nivoe zdravstvenog sistema, kao i javni i privatni zdravstveni sistem koji treba da ima kapacitet potreban da se ubuduće izborimo ako se pandemije ponove.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво