Albanci sekirom napali povratnika kod Kline

Povratnika Đorđiju Đorovića sekirom su napali Albanci u selu Drenovčić kod Kline, objavio je na svom Tviter nalogu ministar za zajednice i povratak u kosovskoj vladi Dalibor Jevtić.

"Albanci koji su ga napali su mu tom prilikom zapretili da ako ga ponovo vide na njegovom imanju da će mu ‘odseći glavu kao jagnjetu'", napisao je Jevtić.

Upozorava da je "krajnje vreme da se ovom nasilju stane na put!".

Jevtić nije naveo kada se incident dogodio, da li je slučaj prijavljen policiji i da li je bilo njene reakcije.

Prema saznanjima povratnika u opštini Klina, incident se dogodio juče.

Ministarstvo za zajednice i povratak: Krajnje vreme da se stane na put nasilju 

Ovo je flagrantno kršenje prava povratnika na slobodan život i rad na sopstvenim imanjima, saopštilo je Ministarstvo za zajednice i povratak.

Krajnje je vreme da se stane na put nasilju koje se u kontinuitetu sprovodi nad srpskim povratnicima.

Dva icidenta u opštini Klina na srpske povratnike u samo nekoliko dana su ozbiljna pretnja za slobodne građane i povratnike koji ionako žive u otežanim uslovima. Zastrašivanja i pretnje smrću treba ozbiljno shvatiti jer su očigledna namera da u povratnčkim mestima ne bude više Srba. 

Kao instutucija koja se bavi procesom povratka, nećemo odustati da se zalažemo kod nadležnih institucija za red i mir na Kosovu, da se počinioci što pre pronađu, izvedu pred lice pravde i adekvatno kazne. 

Zvaničnici Ministarstva za zajednice i povratak su danas obišli selo Biča u opštini Klina i razgovarali sa Đorđijom Đorovićem kome je prećeno smrću.

Rano jutros ministar Dalibor Jevtić je u telefonskom razgovoru sa Đorovićem dao punu podršku i izrazio spremnost za svaki vid pomoći koje Ministarstvo za zajednice i povratak može da pruži i tom prilikom posebno naglasio da će institucionalno tražiti maksimalnu zaštitu za Đorđiju i sve povratnike na Kosovu.

Od februara 2020 ovo je 19. bezbednosni incident na Kosovu u kojima su meta bili pripadnici srpskog naroda, kako povratnici tako i oni koji se nikad nisu sa Kosova raseljavali.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво