Vučić: Nećemo zaboraviti nijedan logor, nijedan nož, malj, metak

Srbija neće zaboraviti nijedan logor, niti jednu grobnicu i nijedan zločin, kao ni imena onih koji su sprovodili istrebljenje srpskog naroda, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić iz Spomen-parka u Sremskoj Mitrovici.

Dan sećanja na žrtve ustaškog koncentracionog logora Jasenovac u Drugom svetskom ratu obeležen je u Spomen-parku u Sremskoj Mitrovici.

Predsednik Aleksandar Vučić je podsetio na reči pisca, nobelovca, ali i logoraša Elija Vizela: "Nikada neću zaboraviti ove stvari, čak i ako me osude da živim isto toliko dugo koliko i Bog lično."

Kaže da te reči moraju da budu osnova svakog odnosa prema zločinima nad srpskim narodom.

"Neretko smo se stideli da to kažemo, neretko smo prikrivali plašeći se da nekoga ne uvredimo, plašeći se da nas neko popreko ne pogleda, ili da nam neku težu reč ne izgovori", rekao je Vučić.

Istakao je da od otvaranja Spomen-parka 1960. godine, nijedan srpski predsednik nije tu došao.

"U našim školama, udžbenicima o ovom mestu se malo zna. U našim školama i udžbenicima ne uči se dovoljno ni o Jasenovcu, ni o našem Beogradu, ni o našoj Šumadiji, ni o našem Novom Sadu, ni o jugu, istoku i zapadu Srbije. Kako onda mislimo da oni koji su pripadnici naroda koji su počinili ta zverstva imaju drugačiji odnos prema onome što se zbivalo u Drugom svetskom ratu", rekao je Vučić.

Mučenje i streljanje Srba 

Naveo je da je tokom ofanzive ustaško-domobranskih snaga, u koordinaciji sa nemačkim snagama 1942. godine, NDH izvršila akciju hvatanja stanovnika po Fruškoj gori i Sremu, oni su zatim maltretirani u mitrovičkoj kaznioni, i isprebijani odvedeni na srpsko pravoslavno groblje gde su streljani, od noći 30. na 31. avgust, do 11. septembra 1942.

Rad Pokretnog prekog suda pod rukovodstvom zloglasnog Viktora Tomića, kojeg je poslao lično Ante Pavelić, prestao je sa radom 16. septembra. U toj, prvoj noći, 30. avgusta među 130 ubijenih bio je i slavni slikar Sava Šumanović.

Ustaške vlasti su na plakatima objavljivale imena osuđenih i potom ubijanih ljudi, a zverska ubistva su zatim zabeležena i filmskom kamerom.

"Nikada nećemo i ne smemo zaboraviti ni Gradinu, Jasenovac, Jadovno, Drakuliće, Motike, Šargovac, nijedan logor, nijedan nož, malj, metak, niti jednu grobnicu i nijedan zločin, kao i ni jedno jedino ime onih koji su sprovodili istrebljenje srpskog naroda. Nemamo na to prava jer bismo na taj način okrenuli glavu od istine, pravde, slobode, sopstvenog postojanja i samog Boga u čije ime su nas ubijali", poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić iz Spomen-parka u Sremskoj Mitrovici.

Tragedija desetogodišnje Radojke Glamočanin

Vučić je rekao da su one koji su klali nazivali mesarima i majstorima, dok je jedan čak i prezime Majstorović "zaradio", dokazavši se, između ostalog, i tako što je učestvovao u klanju 52 deteta u OŠ "Đura Jakšić" u selu Šargovac.

"Radojku Glamočanin, devojčicu od 10 godina, ovaj 'majstor', fratar inače, lično je podigao, postavio da sedne na učiteljicinu katedru i nožem joj prerezao vrat", naveo je Vučić.

Posle je on upravljao logorom Jasenovac, da bi posle rata priznao da je tokom njegove uprave tamo ubijeno više od 20.000 ljudi.

"Ljudi koje su doživljavali kao stoku, kao teret, nečiste i pretnju novoj državi i uređenju", istakao je predsednik Srbije.

"Genocid plod državne politike"

Vučić je podsetio da je u Bosanskoj Gradišci na obali Save, leta 1941. godine, istaknuto obaveštenje: "Židovima, Ciganima, Srbima i psima zabranjeno kupanje".

"Viktor Gurić, ustaški poverenik za Banjaluku, zvanično je ukinuo srpsku naciju i hvalio se gromoglasno da će pucati kičma, da će drumovi poželeti Srba, da je naredio i ekonomsko uništenje i istrebljenje. I gotovo da su nas zapadno od Drine i istrebili", rekao je Vučić.

Istakao je i da je Maks Luburić, glavni upravnik jasenovačkog logora, sam tvrdio da je tokom rata u NDH ubijeno više od pola miliona Srba.

Podaci nemačke komande su još drastičniji i navode da je gotovo milion Srba ubijeno.

"I nema danas toga ko može da kaže da takav genocid nije plod nečije državne politike, organizovanog državnog terora sa jasnim ciljem istrebljenja čitavog naroda. I nema toga ko može da negira da je čitava jedna država tada stvorena na snu o tome da će jednima biti dobro ako drugih nema", rekao je Vučić.

U to su bili uključeni svi – od državnog vrha, do najsitnijeg činovnika i same crkve, čiji su pripadnici "krst zamenili nožem i Hristovo ljubi bližnjeg svoga preimenovali u ubij Srbina".

"Ubistvo koje dozvoli država, koje naredi država, koje država pomogne, organizuje i izvrši nije samo ubistvo, to je pokolj, to je genocid i to ne sme niti može da se zaboravi – da je nad Srbima u NDH izvšen gencoid. To je lekcija koja određuje budućnost i nas i ovih prostora. I ne samo Srba Krajišnika, iz Potkozarja, iz Hercegovine i Semberije, već svih nas Srba, ma odakle da dolazimo", rekao je Vučić.

Odreći se te budućnosti, zaboraviti je, znači odustati od te budućnosti, a to je ono na šta, kaže Vučić, nemamo prava.

Srbija je danas ponosna i svesna svog naroda 

Predsednik Vučić je rekao da je Srbija danas svesna sebe i svog naroda u okruženju, ali da nema pretenzija prema bilo čemu tuđem – ne bavi se teritorijama i osvajanjima, neće nikoga da otera i nikoga ne ugrožava.

Ističe i da identitet, kulturu, istoriju, veru i sećanje priznaje drugima, ali i zadržava za sebe.

"Nećemo okretati glavu i praviti se da nam nije jasno, tako bismo osudili druge na istu sudbinu koja je nas zadesila, a ćutanje jeste zločin i jeste učestvovanje u zločinu i jeste njegovo prikrivanje i uvek se završi kako je pastor Martin Imeler prorekao: 'Kada na kraju dođu po tebe, nema nikoga da to kaže'", naveo je Vučić.

Da se ranije govorilo o genocidu, možda su mogle da se izbegnu nesrećne devedesete, kada je 250.000 Srba proterano iz Hrvatske i njihov broj sveden na minimum.

"Srbija i njen narod upravljaju svojom sudbinom, bez želje da upravljaju sudbinama drugih i danas smo mnogo jači nego što smo bili juče i dovoljno jaki da svima bez straha i pretnji možemo da pružimo ruku", rekao je Vučić i dodao da imamo više prijatelja nego neprijatelja i to upravo od trenutka kada smo prestali da zaboravljamo i kada smo prekinuli sa dodvoravanjima.

Zahvalio je rukovodstvu RS, narodu i ljudima kao i celoj Srbiji jer danas sa obe strane Drine, "poštujući BiH u kojoj je RS, dobro znamo da pripadamo istom narodu, nosimo srpsko ime i prezime, pravoslavni krst i istu sudbinu, da jedni bez drugih ne možemo".

"Čuvaćemo Srbiju i graditi je i na nezaboravu onih koji su ubijeni samo zato što su nosili srpsko ime i prezime", poručio je Vučić.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво