Pompeo očekuje da Priština ukine takse

Američki državni sekretar, Majk Pompeo, očekuje da će Priština ukinuti takse na srpske proizvode, što je, kako je naveo, neophodan korak ka oživljavanju dijaloga o normalizaciji odnosa sa Beogradom.

Kako je saopštila portpalorka Stejt departmenta, Morgan Ortagus, Pompeo je to rekao u razgovoru sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem u Vašingtonu.

Majk Pompeo je rekao da bi ukidanje taksi na srpske proizvode imalo ekonomske i druge koristi za građane, kako je naveo, "obeju zemalja".

Pompeo je, navodi se, u razgovoru sa Tačijem potvrdio "snažno partnerstvo između Sjedinjenih Država i Kosova, ukorenjeno u stalnoj posvećenosti zajedničkim vrednostima i podršci suverenom, nezavisnom Kosovu".

"Sekretar je ohrabrio Kosovo da nastavi da radi na zamahu nedavnih pisama o namerama za uspostavljanjem vazdušnog i železničkog saobraćaja i autoputeva između Beograda i Prištine", navela je Ortagusova u saopštenju.

Čestitajući izbor nove prištinske vlade Pompeo je ukazao na važnost vladavine zakona i ekonomskog rasta na Kosovu radi obezbeđivanja bolje budućnosti.

"Sekretar Pompeo je takođe ponovio podršku Sjedinjenih Država Specijalnom sudu, čiji je rad od presudnog značaja za pravdu žrtava i jačanje vladavine zakona na Kosovu", dodaje se u saopštenju.

U međuvremenu Tači se u Vašingtonu sastao i sa visokim zvaničnicima Pentagona, a nakon tih susreta je na svom Fejsbuk profilu napisao da "Kosovo već ima svoju profesionalnu vojsku po standardima NATO-a, koja je spremna da uvek bude uključena u humanitarne i mirovne misije u svetu, zajedno sa SAD".

"Delili smo isto uverenje da je za bezbednost u jugoistočnoj Evropi od vitalnog značaja da Kosovo bude član NATO-a, što je pre moguće", naveo je Tači.

broj komentara 2 pošalji komentar
(četvrtak, 27. feb 2020, 15:25) - milan lala [neregistrovani]

Ocekivanje

I Srpska dijaspora u SAD ocekuju da vidi hoce li glasati za Trump-a i pod kojim uslovima, blanko poverenje Srba u SAD nece vise dobiti ako se do izbora ne uvazi interesi Srbije na KiM, prestane sa hajkom na R. Srpsku i predsednika Dodika.Odustane od progona SPC u Montenegro, Prestane sa sikaniranjem Srpskog naroda u Hrvatskoj i Sloveniji, vrati otetea Crkvena imovina u S. Makedoniji.Sva ta neresena sudbinska pitanje za Srbe moze predsednik Trump lako resiti ako zeli da Srbi glasaju za njega na izborima u SAD.

(četvrtak, 27. feb 2020, 11:59) - anonymous [neregistrovani]

E svasta

Ocekuju a ne dozvoljavaju - sramotno ocekivanje.