Neformalni sastanak lidera Zapadnog Balkana i čelnika EU

U Briselu je počeo neformalni sastanak lidera Zapadnog Balkana sa novim rukovodstvom Evropske unije. Domaćin sastanka je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.

Sastanku prisustvuju predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Albanije Edi Rama, predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, predsednik Crne Gore Milo Đukanović, kosovski predsednik Hašim Tači, ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Nikola Dimitrov.

Domaćin sastanka je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel, a u delegaciji EU su predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žosep Borelj i Andrej Plenković, premijer Hrvatske koja trenutno predsedava Savetom EU. 

Vučić je, po dolasku u Brisel, rekao da je neformalna radna večera od velikog značaja i najavio da će da štiti interese Srbije i srpskog naroda

Mišel je neposredno pred početak sastanka rekao da je reč o vrlo važno susretu, posvećenom strateškoj raspravi o zajedničkim ciljevima EU i Zapadnog Balkana.

"Razgovaraćemo o načinima za produbljivanje partnerstva EU i Zapadnog Balkana. Potvrdićemo evropsku perspektivu regiona i dati jasne smernice o neophodnom napretku u oblastima vladavine prava, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala", izjavio je Mišel. 

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen najavila je da EK za predstojeći samit EU - Zapadni Balkan u Zagrebu priprema važan investicioni paket.

Večerašnji neformalni sastanak je prvi sastanak novih čelnika Evropske unije i lidera Zapadnog Balkana u tom formatu.

broj komentara 0 pošalji komentar