Razgovori o saradnji Srbije i RS – "očuvanje mira nasušna potreba srpskog naroda"

Nasušna potreba srpskog naroda je očuvanje mira i političke stabilnosti, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić i istakao da su se on i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik dogovorili da se uradi sve što je u njihovoj moći da se u potpunosti očuvaju politička stabilnost i mir.

Dejtonski mirovni sporazum je od istorijskog značaja za to, jer je to bilo jedino moguće rešenje u kome su svi gubili i svi pomalo dobijali, i jedino takav sporazum mogao je da očuva mir na teritoriji Bosne i Hercegovine, ocenio je Vučić uz konstataciju da niko ne može da menja volju tri naroda.

Vučić je preneo da je u razgovoru sa Dodikom istakao da će Srbija prihvatiti svaku odluku o Dejtonskom sporazumu o kojoj se saglase sva tri naroda u BiH.

On je poručio da je za Srbiju naročito važan stav našeg naroda u Republici Srpskoj i da će Srbija slediti stav srpskog naroda u RS i BiH.

"Nijedan od tri naroda u BiH ne može da nameće odluku o promeni Dejtonskog sporazuma, niti bilo ko sa strane može da utiče na Dejtonski sporazum bez saglasnosti sva tri naroda koji žive u BiH", zaključio je Vučić.

Predsednik Srbije je naveo da je sa Dodikom razgovarao i o završetku izgradnje mosta Bratunac – Ljubovija i konstatovao da će taj most mnogo značiti za istočni deo BiH i RS i za zapadni, siromašniji, deo Srbije.

"Srbija i BiH imaju dobre uslove za dalje unapređenje trgovinske razmene i još mnogo toga možemo zajednički da uradimo, a infrastrukturni projekti su od suštinskog značaja i tu dubinsku saradnju niko više ne može da spreči i zaustavi", rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je preneo da se razgovaralo i o položaju Srba u regionu i da su on i Dodik podržali zalaganje Srpske pravoslavne crkve za očuvanje srpskih svetinja u Crnoj Gori.

Očuvanje Dejtona možda i više u interesu Hrvata 

Vučić je, na pitanje da li Srbija i RS imaju plan ukoliko se intenziviraju razgovori o reviziji Dejtona, kao i da li Hrvatska ima moć da pokrene to pitanje revizije Dejtona i da li je to u njenom interesu, rekao da ne želi da tumači njihove interese, ali da želi da primeti, kao neko ko prilično dobro poznaje situaciju u regionu, da to ne bi bio interes Hrvatske.

"Što se tiče hrvatskog naroda, prioritetni interes je poštovanje Dejtonskog sporazuma, kao i Srbima, a možda i više. Ne vidim kakav bi našla interes koji bi vodio ka ukidanju prava naroda i entiteta, ali ne isključujem mogućnost da to tumače drugačije", objasnio je on.

Vučić je ukazao da bi bilo bolje da niko i ne pokušava da u to ulazi ili nešto nameće.

Dalje je ukazao da će jedno pitanje iznositi na svakom mestu i na svakom susretu, zbog čega će, kako je konstatovao, u narednom periodu verovatno imati manje susreta jer ne mogu da mu na to pruže valjane odgovore.

"Kakvo prava na jezik i predstavljanje ima 28,75 odsto Srba u Crnoj Gori u odnosu na 25,3 odsto Albanaca na teritoriji Severne Makedonije ? Može li bilo ko da pruži odgovor na to pitanje", upitao je on.

Vučić je konstatovao da je do juče bilo zabranjeno da se govori o broju Srba u Crnoj Gori, i poručio da njemu neće niko moći da to zabrani, dok neki drugi ni danas ne smeju da govore o tome.

Poseta Drvaru i Mrkonjić Gradu 

Vučić je najavio da će 29. januara posetiti opštinu Drvar u Federaciji BiH, kao i Mrkonjić Grad u Republici Srpskoj.

Vučić je istakao da će Drvar posetiti povodom otvaranja pogona tekstilne industrije, kompanije "Jumko", dodajući da će u toj opštini i Komercijalna banka otvoriti svoju poslovnicu.

"Obećano smo ispunili i ti ljudi će imati nešto lakši život", rekao je Vučić.

Naveo je da je zahvalan zbog otvaranja fabrike u Drvaru, jer u Federaciji BiH, kaže, živi srpski narod, koji je veoma siromašan.

"Zajednička je obaveza i Dodikova, i moja, Željke Cvijanović, Radovana Viškovića, Zorana Tegeltije, Ane Brnabić, da uradimo sve i da našim ljudima pomognemo", rekao je Vučić. 

Dodik: Promena Dejtona smrtna presuda za BiH 

Milorad Dodik je reako da bi svaka promena Dejtonskog sporazuma značila, kako je rekao, smrtnu presudu za BiH.

Dodik je rekao da je taj mirovni sporazum već promenjen u nekim delovima i to je, kazao je, učinila međunarodna zajednica, Veće za implementaciju mira zajedno sa visokim predstavnikom Valentinom Inckom i njegovim prethodnicima.

Istakao je da su te promene činjene arogancijom i silom međunarodne zajednice i vosikih predstavnika.

"Republika Srpska neće ostati u BiH izvan okvira Dejtonskog sporazuma i Ustava. Oni koji misle da mogu da sprovedu svoje političke koncepcije, varaju se", poručio je Dodik i istakao da bi bilo kakvi razgovor za promenu Dejtona značio "smrtnu presudu" za BiH.

Jer, kako je kazao, Republika Srpska nema razloga da ostaje u okviru BiH, ako Dejtonski sporazum bude promenjen, jer, kako je kazao, Banjaluka i danas poštuje, kako je rekao ostatke Dejtonskog sporazuma.

Dodik je kazao i da znanje o kršenju i načinu na koji se krši Dejtonski sporazum nemaju ni oni koji bi morali to da znaju.

"Mislim da treba da bude jasno svakome da RS ima dovoljno kapaciteta da ne dozvoli promenu Dejtonskog spoazuma. Promene nisu moguće, jer taj sporazum predviđa da BiH ima tri konstitutivna naroda i dva entiteta, koji o svemu tome moraju da se dogovore", rekao je Dodik.

Samo poštovanje izvornog Dejtonskog sporazuma mogao bi na neki način da obezbedi spas opstanku BiH.

On je novinarima rekao da Srbija i Republika Srpska imaju plan u slučaju da bude pokrenuto pitanje revizije Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Dodik je potvrdio dobru saradnju koja u kontinuitetu traje sa Srbijom i najavio da će, uprkos nekim problemima, vezano za definisanje granice sa Srbijom to pitanje uskoro biti rešeno.

Istakao je i da je sa srpskim predsednikom ima mnogo tema za razgovor, pre svega o projektima od kojih su neki tek započeti, a neki završeni, kao što je, na primer, dečji vrtić u Brčkom, koji nosi naziv "Beograd".

Rekao je i da je sa Vučićem razgovarao i o događaji sa SPC u Crnoj Gori i istakao da Republika Srpska u potpunosti podržava SPC koja je, kazao je, napadnuta sa svih strana, što je slučaj i Makedoniji, gde je imovina već oduzeta. 

broj komentara 10 pošalji komentar
(subota, 18. jan 2020, 13:12) - Natasa [neregistrovani]

Vucic

Mir je ključ za svetliju i bolju budućnost svih nas...

(subota, 18. jan 2020, 09:01) - DejanČa [neregistrovani]

Podrška našem narodu u CG

Puna podrška našem narodu u CG i SPC. Zakon koji je donet na štetu srba treba da bude ukinut. Ili da Milo Đukanović da lepo podnese ostavku na svoju funkciju.

(subota, 18. jan 2020, 07:19) - Vuk [neregistrovani]

Republika Srpska

Srbija nikada neće okrenuti ledja svom narodu u RS,nego će gledati da uvek pronađe način da ga zaštiti od bilo kog napada.

(petak, 17. jan 2020, 22:06) - anonymous [neregistrovani]

Dejton

Sporazumom se cuvaju interesi nasih naroda, njihova mir i povezanost.

(petak, 17. jan 2020, 21:08) - mudro [neregistrovani]

Bitno

Nasi narodi se moraju podrzavati, i biti jedan uz drugog...

(petak, 17. jan 2020, 20:26) - Graje [neregistrovani]

Saradnja

Saradnja Srbije i RS treba da gradi dobre odnose i da se svaki grad razvija i gradi. Srbija se danas razvija, ali je isto tako potrebno da se narod u regionu zapošljava Drvaru, Banja Luci i svuda.

(petak, 17. jan 2020, 17:28) - nikica [neregistrovani]

dogovor

Najbolje je sve resiti uz dogovor sva tri naroda bez ikakvih komplikacija...a naravno da cemo uvek podrzavati nas narod bez obzira gde se oni nalazili...

(petak, 17. jan 2020, 16:44) - milan lala [neregistrovani]

R. Srpska

Menjanje "Dejtona" po zelji bilo kog na planeti na stetu R. Srpske i Srba nece proci . Nikakva prinuda i bahato ponasanje , nepostovanje izvornog Dejtona, menjanje Ustava , menjanje polozaja R. Srpske bez saglasnosti R. Srpske od strane bilo koga nece moci proci jer to R. Srpskoj , Srbiji i svim Srbima garantuje Rusija koja je danas vojna super sila nr1 na planeti. Nema vise dogovora ni od koga na racun Srpskih interesa. Tacka .

(petak, 17. jan 2020, 16:43) - anonymous [neregistrovani]

Sve češće se spominje BiH...

Što je dobro.
Pozdrav iz Beograda

(petak, 17. jan 2020, 13:48) - Jordan [neregistrovani]

politika

Srbija ce uraditi sve kako bi mir bio sacuvan