Dačić: Nota Crne Gore pokušaj alibija za krizu u Crnoj Gori

Šef diplomatije Ivica Dačić rekao je da ambasador Srbije nije primio notu Podgorice, jer je to, kako je ocenio, pokušaj da se nađe alibi za krizu u Crnoj Gori.

Dačić je naveo da je ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović pozvan u Ministarstvo spoljnih poslova Crne Gore da mu se uruči protestna nota povodom pokušaja paljenja zastave Crne Gore u Beogradu, saopštio je MSP Srbije.

"Imajući u vidu celokupnu situaciju, i da je to pokušaj da se nađe alibi za krizu u Crnoj Gori, naš ambasador nije primio notu Ministarstva spoljnih poslova Crne Gore", objasnio je Dačić.

Apsolutno ne prihvatamo optužbe koje dolaze kroz izjave najviših crnogorskih funkcionera i kroz organizovanje raznih peticija od strane onih koji su potpisivali peticije protiv srpskog naroda, a u kojima se odgovornost za krizu u Crnoj Gori prebacuje na zvanični Beograd i Srbiju, dodao je Dačić.

Dačić je još jednom izrazio svoje protivljenje donošenju Zakona o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori, jer je, kako je rekao, uperen i usmeren protiv prava i sloboda srpskog naroda, i SPC u Crnoj Gori.

Poručio je da Beograd ima legitimno pravo i obavezu da govori o Srbima u Crnoj Gori, u interesu njihovih prava i sloboda, jer ih u Crnoj Gori ima 29 odsto.

Naglasio je da je Zakon o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori donet uz protivljenje srpskog naroda i Srpske pravoslavne crkve, i može da dovede do toga da budu ugrožene srpske svetinje, odnosne svetinje pravoslavnog naroda u Crnoj Gori.

Ministar je ukazao da je rukovodstvo u Srbiji, u želji da se sačuva mir i da se dijalogom rešavaju svi problemi, od prvog dana dalo takvu izjavu i da država ne razume takve stavove i napade na zvanični Beograd.

"Stalno zaoštravanje nije u interesu Beograda"

Čime je to zvanični Beograd prouzrokovao krizu u Crnoj Gori? Jesmo mi doneli taj zakon? Jesmo mi govorili o pravima Crnogoraca u Srbiji? Govore da je ugrožena nezavisnost Crne Gore, od koga je ugrožena i ko je i kad spomenuo to Crna Gora ne treba da bude nezavisna?, upitao je Dačić.

Prema njegovim rečima, nije u interesu Srbije da se stalno zaoštravaju odnosi i traže veštačke teme koje nisu aktuelne.

Mi ne govorimo o nezavisnoj Crnoj Gori, naš je interes da imamo dobre odnose sa Crnom Gorom i to je u interesu srpskog naroda koji živi u Crnoj Gori. Nismo za dalje zaoštravanje situacije, naprotiv, već da se dijalogom rešavaju takva pitanja, ponovio je Dačić.

Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je taj čin kontraproduktivan i može da služi samo interesima neprijatelja srpskog naroda, ugleda i kredibiliteta Srbije koja želi dobre odnose sa Crnom Gorom, iako ima razlika i različitih stavova da se oni rešavaju dijalogom, u miru.

Predsednik Aleksandar Vučić je rekao da, kada je reč o MUP-u, i on je to zvanično i saopštio, da je preduzeo sve mere za obezbeđenje Ambasade Crne Gore i da ona ni u jednom trenutku nije bila ugrožena.

"Zastava Crne Gore je gađana raznim pirotehničkim sredstvima i to je nešto što mi osuđujemo i pozivamo sve da se tako nešto više ne ponovi", istakao je Vučić.

Govoreći o svojoj poseti Crnoj Gori, Vučić je izrazio želju da Badnji dan provede sa našim narodom u Crnoj Gori. "To će biti najavljeno Crnoj Gori, moja poseta je verskog karaktera i nije zvanična poseta, niti radna".

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 16. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара