Читај ми!

Жарић Ковачевићева: Око 10.000 грађана неће моћи да гласа на изборима 2. јуна

Министарка државне управе и локалне самоуправе Јелена Жарић Ковачевић каже да после измена Закона о јединственом бирачком списку, који је недавно усвојен у Скупштини Србије на иницијативу опозиционих посланика, око 52.000 грађана неће моћи да гласа на новој већ на старој адреси, а да ће за око 10.000 њих бити ускраћено да изрази своју изборну вољу на изборима 2. јуна.

Јелена Жарић Ковачевић је навела да је добро да грађани Србије знају у којим ће се ситуацијама наћи после извршених измена закона, а једна од њих је да они који су се преселили после 3. јула 2023. године неће моћи да гласају на новој адреси.

"Друга ситуација се односи на оне грађане који су се преселили из локалних самоуправа у којима су одржани избори 17. децембра 2023. године, тако да заправо са њиховим, условно да кажем, 'враћањем на старе адресе', они ће изгубити бирачко право, односно неће моћи да гласају 2. јуна 2024. године“, објаснила је министарка.

"То је последица која је јако велика у смислу да ће грађанима бити ускраћено да изразе своју изборну вољу 2. јуна", рекла је Жарић Ковачевићева.

Ресорна министарка је додала да ће ови бирачи моћи да гласају после 2. јуна, али је оценила и да ово ускраћивање бирачког права за предстојеће изборе јесте једна велика последица која је настала доношењем измена Закона о Јединственом бирачком списку на иницијативу опозиције.

"Све ово што се сада дешава је искључива последица захтева опозиције", рекла је Жарић Ковачевићева и прецизирала да ће око 10.000 бирача изгубити право да гласа 2. јуна.

Додала је да сходно изменама Закона о јединственом бирачком списку Министарство државне управе и локалне самоуправе сада има пуне руке посла и додала да су њихови референти у константној комуникацији са референтима у јединицама локалних самоуправа, те да су од МУП-а добили списак грађана које би требало "вратити" на претходне адресе.

"Оно што нас даље очекује после избора јесте унапређење система и да нађемо могућност на који начин те људе да вратимо на нове адресе на које су се пријавили, тако да за Министарство државне управе и локалне самоуправе посао не престаје ни после избора који ће се одржати 2. јуна. Ми ћемо настојати да то урадимо што ефикасније могуће", истакла је Жарић Ковачевићева.

"'Дисонантни тонови' у Радној групи"

Навела је да је имала и састанке са Радном групом за унапређење изборног процеса која је формирана при Одбору за уставна питања и законодавство, али је приметила и да код њих, како је рекла, постоје неки дисонантни тонови и да мало наступају као радна група, а мало засебно као појединци.

"Ми смо све захтеве њихове испунили. Имали смо састанке и засебно са члановима радне групе и са Радном групом као једним тимом који би заправо требало да надгледа читав овај поступак. И имамо закључке са тог састанка. Закључци су да Радна група може да дође у Министарство државне управе и локалне самоуправе, да се упозна са системом и са поступком на који начин се води бирачки списак. То ће им референти објаснити", рекла је Жарић Ковачевићева.

Што се тиче контроле, односно надзора бирачког списка, договор је да се, како је пренела Жарић Ковачевићева, направи план где ће они имати одређени временски период свакога дана да могу да дођу у Министарство и да проверавају људе које они желе да провере где се налазе у датом тренутку у бирачком списку односно на ком месту ће гласати.

"Кандидати за одборнике изузети од измена закона"

Жарић Ковачевићeva је прецизирала и да се измене Закона о ЈБС не односе на кандидате за одборнике у смислу враћања на некадашње адресе.

"Што се тиче позивања бирача који се сада враћају на своје некадашње адресе, још нисмо донели одлуку на нивоу Министарства да ли те позиве да шаљамо само на једну адресу, која је сада генерисана у систему, или ћемо позиве слати на обе адресе, да би људи били обавештени", рекла је Жарић Ковачевићева.

Како каже, с једне стране, то јесте велики број људи за слање позива, али не толики да би могао да измени резултат избора.

Дилема да ли да се шаље на једну или обе адресе постоји, како каже, јер Министарство не жели да неко сутрадан каже како се наводно праве неки "фантомски бирачи".

"Пошто смо навикли на малверзације и злоупотребе од стране и опозиције и цивилног сектора, без обзира на то што сад с њима сарађујемо, ми и даље размишљамо о томе да ли да шаљамо за једног бирача два позива, јер се плашимо да ће они сутрадан рећи – ево како правимо фантомске бираче, а свакако би стајало једно име и презиме, али због различитих адреса стајале би две адресе. Сад радимо на томе", закључила је министарка.

Иначе, бирачки списак биће закључен сутра у поноћ.

субота, 01. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије