Srbija otvorila novo poglavlje u pregovorima sa EU

Na Međuvladinoj konferenciji u Briselu Srbija je otvorila poglavlje 4 o slobodi kretanja kapitala. Otvaranje ovog poglavlja znači da Srbija sprovodi reforme, poručuje ministarka za evrointegracije Jadranka Joksimović. Komesar za proširenje Oliver Varhelji istakao je da je otvaranje novog poglavlja pozitivan signal kako za Srbiju tako i za zemlje Zapadnog Balkana, ali i za politiku proširenja.

To je drugo poglavlje u pregovorima o članstvu u EU koje se otvara ove godine, nakon što je u junu otvoreno poglavlje 9 o finansijskim uslugama.

U tehničkom smislu za otvaranje su u ovom trenutku bila spremna još tri poglavlja – poglavlje 2 o slobodnom kretanju radnika, poglavlje 21 o trans-evropskim mrežama i 14 o politici saobraćaja, ali politička saglasnost između zemalja članica postignuta je samo za poglavlje 4.

Delegaciju Srbije na Međuvladinoj konferenciji u Briselu predstavlja ministarka za evrointegracije Jadranka Joksimović koja je na konferenciji nakon otvaranja poglavlja rekla da je danas važan dan za evropski put Srbije.

"Otvorili smo 18. poglavlje u našim pristupnim pregovorima, 18 od 35 – znači da smo više od pola otvorili", dodala je Joksimovićeva i istakla da to nije cilj po sebi već zatvaranje poglavlja i postizanje onih standarda koji su obećani građanima i koju su zadati kao cilj.

Istakla je da pređena polovina puta u otvaranju poglavlja ima svoj značaj.

"Svakako pokazuje da Srbija ne stoji u mestu i bez obzira na atmosferu koja nije u poslednje vreme bila naklonjena politici proširenja, ipak ta politika opstaje. Ima svoje uspone i padove, ali i ovim otvaranjem poglavlja pokazujemo da je politika proširenja živa", navela je Joksimovićeva.

"Otvaranje poglavlja 4 o slobodnom kretanju kapitala nije samo signal regionu ili način kako bi se pokazalo da je politika proširenja živa, otvaranje ovog poglavlja znači da Srbija sprovodi reforme. Da li mogu da budu brže? Mogu. Posebno u nekim oblastima i trudićemo se u budućem periodu da ubrzamo taj proces, jer je u našem intresu pre svega", rekla je ministarka.

Ukazala je da ovo poglavlje dokazuje da je Srbija pored uspešnih ekonomskih reformi ostvarila određeni napredak u oblasti vladavine prava.

"Lično mislim da je na osnovu onoga što smo uradili u oblasti vladavine prava moglo da bude i više poglavlja otvoreno, ali mi smo poznati kao pristupajuća zemlja koja se ne žali, koja ne traži nikakve ustupke, već samo fer i pošten pristup i tako će biti i ubuduće", poručila je Joksimovićeva.

Varhelji: Radićemo na ubrzanju evropskog puta Srbije i regiona

Komesar za proširenje Oliver Varhelji kaže da je otvaranje novog poglavlja pozitivan signal kako za Srbiju tako i za zemlje Zapadnog Balkana, ali i za politiku proširenja.

"Zadovoljan sam što smo uspeli da otvorimo jedno poglavlje u pristupnim pregovorima sa Srbijom. To će pomeriti zemlju na putu ulaska u punopravno članstvo EU", izjavio je Varhelji.

Naglasio je da je otvaranje novog poglavlja sa Srbijom važno i za novu Evropsku komisiju koja je, kako je ocenio, potpuno posvećana evropskoj perspektivi celog Zapadnog Balkana.

"Moj lični prioritet će biti rad na proširenju i pristupanju Zapadnog Balkana i nadamo se da će najmanje jedna od ovih zemlja biti spremna da se pridruži Uniji na kraju ovog mandata Komisije", rekao je Varhelji.

Komesar za proširenje je ocenio da otvaranje poglavlja 4 pokazuje da ima napretka u reformama u Srbiji. "Videli smo da je Srbija napravila značajan napredak u oblasti slobodnog protoka kapitala, bezbednim platnim sistemima, prevenciji pranja novca i uspostavljanju uslova za zdravo poslovno okruženje", naveo je Varhelji.

Dodao je da je slobodan protok kapitala jedna od četiri osnovne slobode unutrašnjeg tržišta EU bez kojih je nemoguće postati članica, kao i da je preduslov za direktne strane investicije u zemlji.

"Posla još ima, mi smo tu da pomognemo Srbiji da završi taj posao i već sledeće godine otvori nova poglavlja", poručio je komesar.

Ukazao je da je važno da Srbija nastavi reformsku agendu i da kao "lider u pregovorima" treba da bude i primer zemljama regiona.

Poručio je da će nova Evropska komisija pokušati da "ubrza i obezbedi bolju dinamiku" procesu pristupanja Zapadnog Balkana i Srbije.

Varhelji je najavio da će već u januaru Evropska komisija izaći sa predlogom nove metodologije proširenja koja će se zasnivati na četiri kriterijuma – kredibilitetu, predvidljivosti, dinamici i jačem političkom vođstvu.

broj komentara 9 pošalji komentar
(sreda, 11. dec 2019, 11:39) - Паметњаковић [neregistrovani]

Нови Зеланд, Аустралија, Јужна Кореја, итд.

Људи у развијеним земљама раде посао најбоље што могу, а људи код нас, због оваквих чланака, очекују да им паре неко други да, тј. очекују неке паре од ЕУ, а не да сами зараде као што људи у другим развијеним земљама зарађују. Да ми радимо исто колико и људи из развијених земаља, од јутра до мрака чак и суботом, а неки и недељом, али не послове седења на задњици, испијања кафе и чекања краја радног времена, већ да морамо да креирамо нешто ново, нешто корисно, били бисмо исто развијени као и они. Проблем су људи, код нас су у мањини такви људи.

(sreda, 11. dec 2019, 10:50) - anonymous [neregistrovani]

Zasto?

Ama ne trosite nam vise pare na to. Nece nas I nikada necemo postati clanica.

(sreda, 11. dec 2019, 09:30) - milan [neregistrovani]

Vladavina prava

U večem broju članica Europske Unije je Vladavina prava
sramota za ljudsku rasu. Srbi ste sa Vladavinom prava
praktički ispred bilo koje Europske članice, na što možete
biti ponosni.

Članicom Europske Unije postaje se upravo i samo za to
da se mogu mogu svi pravni propisi kršiti, a važno je samo
to da stalno svi na sav glas govore kako su oni pravne države,
a niko od njih uopšte niti ne zna, šta to uopšte znači.
možeš kršiti sva ovozemaljska prava

(sreda, 11. dec 2019, 08:44) - anonymous [neregistrovani]

Kada udjemo u tu zeleniju travu...

Kada udjemo u tu zeleniju travu, videćemo da je zelenija zato što đubre više nego mi. Onda ćemo se boriti da izađemo napolje...kao Englezi. Ne treba nama nikakvog članstva. Samo da budemo dobri sa svima, a mi možemo sami praviti odluke

(sreda, 11. dec 2019, 08:41) - Mirotvorac [neregistrovani]

Jos jedno otvoreno poglavlje

Bravo! To! Jos da barem jedno zatvorimo...

(sreda, 11. dec 2019, 08:27) - Markovljev [neregistrovani]

Računajmo

Lepo je što smo otvorili 18. poglavlje od trideset pet koliko ih ima, a možda će u medjuvremenu pribiti još neko "specijalno" za Srbiju. Za Srbiju oni uvek imaju nešto specijalno, ili je nešto izuzetak što se može primenuti samo protiv Srbije. Ako odmislim i to, računajmo.Dvehiljadite smo "isporučili" Predsednika Miloševića i skoro smo se uhvatili na udicu prosperiteta Demosa i spremali kofere za put u Evropu (kao da u njoj nismo) a šta se desilo.Odlaganje, na odlaganje a kada je počelo pompezno otvaranje poglavlja do danas je to 18 otvorenih, ali kada će biti zatvorena je to kao sa Djeknom, kad će ne zna se.Pregovori sa EU za sada samo vode pritisku na ograničenje saradnje sa Rusijom i Kinom a Kina im je najveći partner u trgovini.To što je dobro za njih, nije dobro i za nas.Vratimo se matematici.Znači za skoro 20 godina, smo na pola puta u otvaranju.Dodajmo još pola neotvorenih, zatvaranje i pojedinačnu saglasnost svih članica i kada zatvorimo pregovore, pa mi recite, hoćeli to biti za dvadest godina, ili da ostavim to mom unuku Nikoli za 2050. godini.

(sreda, 11. dec 2019, 00:17) - Vidan [neregistrovani]

Komentar

Nadam se da ce se ubuduce otvarati više poglavlja.

(utorak, 10. dec 2019, 22:18) - anonymous [neregistrovani]

Bravo za Srbiju

Srbija je zemlja koja napreduje u svakom smislu. Crna Gora nije otvorila nijedno poglavlje ove godine tako da Srbija polako postaje lider u EU integracijama.

(utorak, 10. dec 2019, 22:17) - anonymous [neregistrovani]

Zrno po zrno,pogaca....

Poglavlje po poglavlje,clanstvo u EU,ili je to samo varka,stap i sargarepa kojim upravljaju zapadni mocnici.Srbija treba nastaviti voditi politiku dobrih odnosa sa svima,i sa SAD,sa EU,ali i sa EAU,sa Rusijom,Kinom i svim ostalim drzavama svijeta,upravo ovako kako to sada radi.