Србија добила сагласност за отварaње још једног поглавља

Земље чланице Европске уније постигле сагласност да се у децембру отвори једно поглавље у преговорима о чланству са Србијом, сазнаје РТС у Бриселу.

На међувладиној конференцији 10. децембра биће отворено Поглавље 4, о слободном кретању капитала.

Технички спремна за отварање у овом тренутку су још и Поглавље 2 - о слободном кретању радника, Поглавље 21 - о трансевропским мрежама и Поглавље 14 - о политици саобраћаја, али је политичка сагласност постигнута само за 4. поглавље.

Комесар за проширење и суседство Оливер Вархеји рекао је у Европском парламенту да се "ради на отварању једног поглавља са Србијом", али да су очекивања много већа од једног поглавља.

"Као земља која већ води преговоре, Србија треба да убрза реформе повезане са чланством ЕУ. Потребни су чврсти и опипљиви резултати у области владавине права и слободе медија", рекао је Вархеји.

У досадашњем току преговора који су започели у јануару 2014. Србија је отворила 17 од укупно 35 преговарачких поглавља, а прелиминарно затворила два.

Ове године, до сада, Србија је отворила једно поглавље – Поглавље 9, о финансијским услугама, у јуну.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво