Dačić: Gana povukla priznanje Kosova

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je da je Gana povukla priznanje Kosova. Gana je 16. zemlja koja je povukla priznanje Kosova.

Ivica Dačić je za Televiziju Prva rekao da je u toku vikenda stigla nota iz Ministarstva spoljnih poslova Gane, u kojoj se navodi da ta zemlja povlači priznanje Kosova.

"To je do sada najveća zemlja koja je to učinila, ima trideset miliona stanovnika, tri puta je veća od Srbije. Gana je bila i tradicionalni prijatelj Jugoslavije", rekao je Dačić i ponovo najavio da će do kraja godine biti još povlačenja priznanja.

Dačić je rekao da su razgovori sa Ganom trajali dosta dugo, da se razgovaralo na svim nivoima, da su sa predstavnicima te zemlje razgovarali i predsednik Srbije, predsednica parlamenta, te on kao ministar spoljnih poslova.

"Gana je ozbiljna zemlja i nota koju su oni napisali je bolja nego da smo je mi napisali. Već u drugoj rečenici stoji da je Gana donela odluku da povuče priznanje Kosova, da smatra da je odluka prethodne vlade Gane o priznanju Kosova kao nezavisne države pogrešna i da je predstavljala kršenje Helsinške povelje i Rezolucije 1244, kao i da će oni poštovati rezultate dijaloga", naveo je Dačić.

Istakao je da je Gana jedna od značajnih zemalja Afrike.

"Podsetiću da su prištinski zvaničnici jurili njih po hodnicima u UN, čak su objavljivali i na Fejsbuku da su se sa njima sreli", rekao je Dačić.

To što je Gana povukla priznanje uticaće i na druge zemlje 

Dačić je, nakon polaganja venaca na Francuskom vojnom groblju, rekao da je Gana zemlja sa velikim političkim uticajem i da će to što je povukla priznanje nezavisnosti Kosova svakako uticati i na druge zemlje, posebno iz tog regiona, da povuku odluku o priznanju.

Naglasio je da je to rezultat sistematskog delovanja predstavnika države, počev od predsednika, vlade, ministarstva spoljnih poslova, predsednice parlamenta.

"Nije lako bilo da se dođe do jedne ovakve odluke. Za to je bilo potrebno godinu i po dana kontinuiranog rada, sastanaka. Ministarka spoljnih poslova Gane bila je u poseti Srbiji, predsednik je sa njom razgovarao i u Njujorku. Ja sam bio u Gani. I posle dugog rada usledila je ovakva odluka", naveo je Dačić.

Navodi da je Gana notu o povlačenja priznanja donela 7. novembra, da je već sutradan prosleđena Prištini, ali da ona o tome nije obavestila javnost.

Dačić je još ukazao na to da je bivša Jugoslavija imala dobre odnose sa Ganom i da je Josip Broz Tito zajedno sa tadašnjim predsednikom Gane Kvameom Nkrumahom bio jedan od osnivača Pokreta nesvrstanih.

Gana: Odluka o priznanju Kosova bila je preuranjena

Vlada Republike Gane odlučila je da povuče priznanje Kosova kao nezavisne države, jer predstavlja kršenje Helsinškog dogovora i Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti, navodi se u diplomatskoj noti te države upućenoj Srbiji.

U noti, u koju je Tanjug imao uvid, navodi se da je Gana 2012. godine odlučila da prizna Kosovo kao nezavisnu i suverenu državu, nakon čega je usledilo uspostavljanje diplomatskih odnosa dve zemlje, ali da se ispostavilo da je ta odluka bila preuranjena:

"Pomenuto priznanje predstavljalo je kršenje Helsinškog dogovora, a takođe fundamentalno kršenje rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN. Ispostavilo se da je odluka da se prizna Kosovo bila preuranjena".

U noti se podseća na stav 10. Rezolucije 1244 SB UN iz 1999. godine, u kojem se Generalni sekretar ovlašćuje da "uspostavi međunarodno civilno prisustvo na Kosovu da bi bila obezbeđena privremena administracija za Kosovo pod kojom ljudi Kosova mogu da uživaju značajnu autonomiju u okviru Savezne Republike Jugoslavije i koja će da obezbedi prelaznu administraciju dok uspostavlja i nadgleda razvoj privremenih institucija samouprave, da bi se obezbedili uslovi za miran i normalan život za sve stanovnike Kosova".

Odluka Vlade Gane u tom trenutku verovatno je bila inspirisana potragom za mirom i harmonijom, navodi se u noti.

Dodaje se i da je Vlada Gane uzela u obzir postojeći dijalog između Beograda i Prištine čiji je cilj rešavanje tog pitanja i da podržava tekući proces.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić zahvalio je vladi Republike Gane zbog te odluke, koja je utemeljena na međunarodnom pravu, Povelji Ujedinjenih nacija, kao i činjenici da je u toku proces čiji je cilj rešavanje ovog pitanja, koji Gana podržava.

"Odluka Vlade Republike Gane da povuče priznanje Kosova i Metohije je još jedna potvrda naše politike traženja rešenja kroz dijalog i kompromis, uz neizostavno učešće Srbije u tom procesu. Jednostrana rešenja nisu put ka miru i stabilizaciji prilika, što je i vlada Republike Gane potvrdila ovom odlukom", naveo je Dačić.

broj komentara 24 pošalji komentar
(utorak, 12. nov 2019, 10:19) - Dile [neregistrovani]

Moc vecine

Kada bi izračunali koliko stanovnika živi u zemljama koje nisu priznala tzv Kosovo to je broj mnogo veci od onih zemalja koje priznaju tu tzv državu.Nadamo se da, ako se nastavi ova naša politika, ce uskoro broj zemalja koje krše rezoluciju 1244 biti znatno manji.

(ponedeljak, 11. nov 2019, 19:55) - anonymous [neregistrovani]

Gana

Gospodine Dačiču, Kad če S.A.D povuči priznanje Kosova?
Taj nam odgovor daj i sve je u redu sa nama.

(ponedeljak, 11. nov 2019, 17:19) - anonymous [neregistrovani]

Ovako bez reči

Dačić ide pa se vrati i kaže ta i ta zemlja više ne priznaju... A ne moraju one zemlje da to objave nekako? Da se javi neki ministar neki predsednik tih zemalja i da kaže javno Ej imamo neku vest, naša država više ne priznaje Kosovo kao zemlju.

(ponedeljak, 11. nov 2019, 17:02) - anonymous [neregistrovani]

Takse

Sad ce Kosovo sigurno da skine takse.

(ponedeljak, 11. nov 2019, 16:27) - anonymous [neregistrovani]

Kosovo i Metohija

Pa Kosovo* jeste mozda drzava za Albance i nekoliko zemalja. Ali Srbija i sada veci deo Republika nije priznalo Kosovo. Takodje svi putevi prolazekroz centralnu Srbiju i mi drzimo karte u rukama, nemoj to da se zaboravi. Pasosi Kosovo* nisu priznati.Kao i ekonomija Kosovo* koja zavisi samo od dijaspore i sverca. Ipak mi Srbi mislimo da je pitanje Kosova gotovo, pa nije gotovo niti ce ono biti gotovo. Kosovo je deo Srbije. 1244 i tacka.

(ponedeljak, 11. nov 2019, 15:41) - Воронцов [neregistrovani]

тако творевина тзв Косово има све мању подршку у свету

Догађа се супротан процес од оног који су очекивали творци тзв. Косова.

(ponedeljak, 11. nov 2019, 14:23) - anonymous [neregistrovani]

Пет поменутих

Пет поменутих држава у овде објављеном коментару су свакако "кандидати" са којима треба интезивно разговарати. Можда грешим, али мислим да су шансе са Мађарском и Чешком најизгледније. Италија и Пољска су сувеше финансијски у обавези према ЕУ, Португалија такође, тако да би са њима било тешко. Али ко зна, временом и многе друге државе ће схватити да у свету не може бити мира, ако се не поштује Међународно право.

(ponedeljak, 11. nov 2019, 14:14) - Горан [neregistrovani]

ИДЕМО!!

Велико хвала Гани на поштовању међународног права и повлачењу признања независности Космета. Све похвале господи Дачићу и Вучићу на огромном дипломатском успеху. ИДЕМО!!!

(ponedeljak, 11. nov 2019, 13:40) - anonymous [neregistrovani]

Kosovo

Bravo, sam napred ,,,do konacne pobede!!!!Idemoooooo

(ponedeljak, 11. nov 2019, 12:33) - ĐORĐO-NEVESINJE [neregistrovani]

Samo naprijed

Džaba moćnicima kapitalizma, tope se priznanja otetog dijela ponosne Srbije.Samo naprijed Dačiću i ostali koji se bore za svoju zemlju!Življela Srbija, življela Gana!