Srpska lista: Koverte bez nadzora, glasovi sada diskutabilni

Kosovska centralna izborna komisija odlučila je da glasovi iz centralne Srbije ne budu brojani sve dok nadležni organi ne urade analize, pošto su, posle dodira sa njima, pojedini članovi CIK-a prijavili neprijatne mirise, svrab i sumnju da su otrovani. Predstavnici Srpske liste kažu da je u pitanju "prekrajanje narodne volje".

Nakon vanrednog sastanka kosovske centralne izborne komisije (CIK), koji je završen nešto pre 21 čas, predsednica CIK-a Valjdete Daka potvrdila je da će "sumnjive koverte" iz centralne Srbije ostati u prostorijama kosovskog ministarstva za infrastrukturu dok se ne sprovede istraga.

Oko 15.000 ostalih glasova, pristiglih iz dijaspore, biće sutra poslati u CIK, uz policijsku pratnju, prenosi Kossev.

"Oni nisu predmet istrage", rekla je Daka, navodeći da se radi o 15.500 koverata.

Glasovi iz Srbije, za koje kosovski mediji navode da sadrže otrov, odnosno da su u pitanju "smrdljive tablete", ostaće u prostorijama ministarstva, gde su dopremljeni još prošlog petka, kako se ne bi, prema rečima Valjdete Dake, ometala policijska istraga dok se ne utvrdi jesu li opasne ili ne.

"Nametanje predstavnika bez podrške srpskog naroda" 

Srpski članovi centralne izborne komisije smatraju da je reč o izmišljotini kako bi se glasovi ostavili nezaštićeni i da njima može da se manipuliše.

Potpredsednik Srpske liste Srđan Popović kaže da su sporni glasački listići nezaštićeni i diskutabilni za brojanje jer su članovi CIK-a iz redova Srpske liste izbačeni iz prostorije gde su listići pregledani.

"Po poslednjim saznanjima koje imamo, na mestu gde su glasački listići, nema naših ljudi koji mogu da osiguraju pravilno brojanje", ističe Popović.

Kaže da se nigde u svetu ništa slično nije dogodilo u istoriji izbora i smatra da je sigurno u pitanju "manipulacija i prekrajanje narodne volje".

"Nekome je u interesu da nametne političke predstavnike koji nemaju podršku srpskog naroda", naglašava Popović.

Apeluje na međunarodnu zajednicu da adekvatno reaguje.

"Ovo što su pokušali da urade je stvarno smešno. Ako to prođe u međunarodnoj zajednici i ako Evropska unija ne reaguje na pravi način, zasigurno ne možemo graditi budućnost na ovim prostorima", kaže potpredsednik Srpske liste.

"Kurti nameće pogodne Srbe" 

Komentarišući stav lidera "Samoopredeljenja" Aljbina Kurtija da ne želi pripadnike Srpske liste u "vladi Kosova", Popović kaže da Kurti pokušava da nametne Srbe koji bi njemu bili pogodni i tako marginalizuje sve što je Srpska lista uradila.

"To nije njegov posao. Treba da razgovara sa pravim predstavnicima Srba, odnosno sa predstavnicima koji su izabrani od strane našeg naroda", ističe Popović.

broj komentara 2 pošalji komentar
(ponedeljak, 14. okt 2019, 10:30) - anonymous [neregistrovani]

На западу ништа ново, само се место збивања мења...

Каква смејурија и пародија за камере. Види их полицајци на улици носе маске, као фол веома опасно, а сви људи око њих нормално шетају без икаквих маски. И још их туширају против отрова. Хе, хе , хе.... Па ово је као оно у Сирији кад су западњаци измислили тровање хемијским отровима па децу и људе пред камерама туширали ..... Иста кухиња.. Права спрдња.

(ponedeljak, 14. okt 2019, 10:00) - anonymous [neregistrovani]

Nato snage guraju albance

Da izazivaju nas sve je to prestava zapada .