Stefanović za RTS: Teška borba da Kosovo ne uđe u Interpol

Od 15. do 18. oktobra u Čileu se održava Generalna skupština Interpola na kojoj će se raspravljati i o ponovnom zahtevu Kosova da postane član te policijske organizacije. Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, koji predvodi delegaciju Srbije, kaže za RTS da se policijska organizacije ne može zloupotrebljavati u političke svrhe.

Nebojša Stefanović je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da od prethodne Generalne skupštine Interpola predstavnici Srbije razgovaraju sa svima kako Kosovo ne bi postalo član te policijske organizacije.

"Želimo da ukažemo na policijske, političke i pravne razloge, od Rezolucije 1244 Ujedinjenih nacija, i podsećamo da je Interpol osnovan od strane UN i ne može da krši ta pravila", istakao je ministar policije.

Podseća da članica Interpola može biti država članica UN ili država posmatrač što, kako kaže, Kosovo svakako nije.

"Postoji pritisak velikih sila i ovo je jedan od setova aktivnosti naše zemlje. Sastao sam se sa mnogo ministara unutrašnjih poslova, objašnjavali smo poziciju Srbije, lobirali, koristili multilateralne susrete za to. Ne možete nešto što je čisto, jer KiM je deo Republike Srbije po Rezoluciji 1244, zloupotrebljavati i da se u policijskoj organizaciji bave politikom", napomenuo je Steafanović.

Jedan deo tima Srbije je, ističe, već u Čileu i zakazani su razgovori koji će biti "teški i neizvesni".

"Znali smo taktiku Prištine" 

Predstavnici Prištine su, kaže, ove godine imali drugačiju taktiku – manje su govorili o Interpolu u javnosti, delovalo je da nisu zainteresovani.

"Ja sam rekao da će biti i da će neko predložiti da se glasa i bio sam u pravu, znali smo šta im je taktika", istakao je ministar policije.

Govoreći o pauzi koja postoji između dva kruga glasanja, a koja je tokom prošlogodišnjeg glasanja bila presudna, Stefanović je objasnio da po pravilima Interpola postoji dvokružno glasanje.

"Prvi put je potrebna podrška dve trećine država, a ako se to ne dogodi, onda se glasa opet. Kad imate u prvom krugu glasanja da Kosovo nije primljeno, ukoliko u vreme pauze izađu iz sale, može da se desi da dođe do promene odnosa zemalja, i u tom trenutku može glasanje da ide u drugom smeru. Iako piše da je glasanje tajno, to se beleži elektronski i ko ima uvid, može da kaže kako je ko glasao", objasnio je ministar policije.

Srbija će se, kaže, boriti da ta pauza između dva glasanja ne pokvari ishod glasanja.

Kosovo je do sada četiri puta podnosilo zahtev za članstvo – 2010, 2015, 2017. i 2018. godine.

Interpol je 2017. godine usvojio rezoluciju po kojoj zemlje koje traže prijem moraju biti članice UN ili imati status posmatrača.

broj komentara 15 pošalji komentar
(petak, 11. okt 2019, 10:41) - anonymous [neregistrovani]

Pricajte bre transparentno

Pa ako Kosovo udje u taj tzv. Interpol onda bi Srbija trebalo da izadje i to pompezno da citav svet to sazna.Sta ce nama policijska saradnja sa zemljama koje podrzavaju kradju (otimacinu) tudje teritorije a glume toboze postene policajce.Treba to glasno i jasno reci.Inace smo non-stop gubitnici.

(petak, 11. okt 2019, 08:59) - Senada [neregistrovani]

Interpol

Ulazak Kosova u jednu ovako bitnu instituciju kao sto je interpol,bio bi veliki presedan.

(petak, 11. okt 2019, 08:52) - Markos [neregistrovani]

Interpol

Srbija je u Interpolu i to je sasvim dovoljno, Pristini tamo nije mesto.

(petak, 11. okt 2019, 06:03) - anonymous [neregistrovani]

1244

Mislim da ce svet biti manje zainteresovan za Kosovo ovoga puta. Svet se menja. Politicka situacija u SAD, Britaniji i Turskoj je uveliko izmenjena desavanjima i promenama. Pritisci ce biti znatno smanjeni. Zato su i Albanci uzdrzani jer imaju manje nade. Oni vec osecaju da se na kraju moraju vratiti u sastav Srbije.

(petak, 11. okt 2019, 02:06) - Petar [neregistrovani]

Opet iz pocetka

Prosli put su bili veliki pritisci na Srbiju, ali smo odoleli. Ne verujem da ce moci da dobiju dovoljan broj glasova narocito kad Srbija iznese svoje argumente.

(petak, 11. okt 2019, 02:03) - Ron [neregistrovani]

Moja rec

Zemlje zapada pokusavaju da na silu proguraju Kosovo, kako bi postalo clanica Interpola.

(petak, 11. okt 2019, 02:02) - Jeka [neregistrovani]

Interpol

Nema sanse da Kosovo udje u Interpol. Od njihovog zadnjeg zahteva za ulazak do sada, oni su izgubili veliku podrsku u svetu. Dosta je zemalja povuklo njihovo priznanje.

(petak, 11. okt 2019, 00:12) - anonymousMile [neregistrovani]

Do

Do juce smo slusali da Kosovo nema ni teoretsku sansu da postane clan Interpola a danas slusamo bice tesko da sprecimo znaci od juce do danas mnogo svari su se promenili ili ako ne uspe Kosovo onda treba da se hvalimo kako smo uspeli

(četvrtak, 10. okt 2019, 23:27) - anonymous [neregistrovani]

Vest

Kosovo ne moze i ne sme da udje u Interpol.Bio bi to nevidjen skandal i presedan ogromnih razmera

(četvrtak, 10. okt 2019, 23:17) - Tina [neregistrovani]

KiM

Necemo dozvoliti da Kosovo udje u Interpol!