Kosovska zastava ukolonjena sa tvrđave

Kosovska zastava na srednjovekovnoj tvrđavi u blizini Novog Brda je uklonjena, nakon što je juče postavljena, rekao je za RTK2 predsednik opštine Novo Brdo Svetislav Ivanović.

Svetislav Ivanović je rekao da je jutros bio na licu mesta i da je sve sklonjeno, "kao da ništa nije bilo".

"Razgovarali smo o ovom slučaju i sa pripadnicima policijske službe", naveo je Ivanović.

Kaže da niko nije obavestio ovu lokalnu samoupravu o postavljanju zastave i da su za ceo slučaj saznali iz medija.

"Nismo bili uopšte obavešteni da je postavljena, već smo preko medija saznali da se tamo nešto dešava, to je bilo u poslepodnevnim časovima. Niko nas nije obavestio, niti ministarstva, niti nevladine organizacije, i radnici opštine nisu znali šta se dešava", istakao je predsednik opštine Novo Brdo.

Eparhija raško-prizrenska oštro je protestovala zbog nedavnog neovlašćenog služenja rimokatoličke mise na temeljima drevnog sabornog hrama Sv. Nikole i postavljanja političkih obeležja tzv. Kosova na srpske srednjovekovne kulturno-istorijske i verske spomenike u novobrdskoj specijalnoj zaštićenoj zoni. 

Povodom postavljanja kosovske zastave na srpskoj tvrđavi u Novom Brdu, Ministarstvo kulture i informisanja ukazuje da "nikakve šarene tkanine nejasnog simboličkog značenja ne mogu da posluže drugoj nameni nego da obrišu prašinu vekova sa bisera srpske srednjovekovne duhovnosti evropske i svetske kulturne baštine". 

broj komentara 2 pošalji komentar
(petak, 16. avg 2019, 15:42) - anonymous [neregistrovani]

Alo

Uredite to mesto, postavite cuvara i cuvarnicu, mladima treba posao a ne to tako stoji niko od nasih tamo ne ide pa kad neko drugi ode odma panika i haos.Ako tvrdjava ima vrednost onda je cuvajte i napravite i kulturne dogadjaje tamo.

(petak, 16. avg 2019, 14:20) - Moravac [neregistrovani]

Sramota

Predsednik opstine N. Brdo nije obavesten o incidentu na tvrdjavi, i ako se od sedista opstine u Bostanu jasno vidi cela tvrdjava...