EU: Srbija da ubrza reforme, Beograd i Priština da nastave dijalog

EU poziva Srbiju na ubrzavanje reformi vladavine prava, pohvaljuje sprovedene ekonomske reforme, a od Beograda i Prištine traži nastavak dijaloga, stoji u zaključcima koji je Savet ministara EU usvojio u Luksemburgu. Na sastanku čija tema je proširenje na Zapadni Balkan, evropski ministri odložili su odluku o otvaranju pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom za drugu polovinu godine.

Savet ministara poziva Beograd da značajno ubrza reformske napore i ostvari konkretne i opipljive rezultate u osnovnim oblastima, pre svega vladavini prava.

Ministari EU poručuju da je sadašnji status kvo u dijalogu Beograda i Prištine neodrživ i poziva na nastavak dijaloga "što je pre moguće".

"Priština mora da povuče uvedene tarife i uzdrži se od svake akcije koja može biti shvaćena kao provokacija", navode ministri i ocenjuju da je uvođenje tarifa jasno kršenje CEFTA sporazuma i duha Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između EU i Prištine, i ujedno podrivanje regionalne saradnje.

Kad je reč o Beogradu, potrebni su dalji napori na "uspostavljanju povoljnog ambijenta za dijalog, uključujući i angažman Beograda na međunarodnom i regionalnom planu i uzdržavanje od akcija koje mogu biti shvaćene kao provokacija", stoji u zaključku.

Ministri su pohvalili "kontinuirani napredak" Srbije u ekonomskim reformama i pozvali na dalje podsticanje konkurentnosti i dugoročnog rasta "kroz strukturne reforme, posebno energetskog sektora i tržišta rada, kao i veću transparentost i predvidljivost zakonskog okvira".

Sa druge strane, evropski komesar za proširenje Johanes Han kaže da Evropa mora da drži reč i da to šalje signal i u slučaju Beograda i Prištine.

"Bez uverljivog primera teško je motivisati lidere da ulazu u kompromis. To su teške odluke i oni moraju da znaju da će dovesti do pozitivnih posledica u evropskim integracijama", smatra Han.

O parlamentu i slobodi izražavanja 

Podsećajući da je evropska integracija strateški izbor Srbije, Savet ministara EU pozvao je vlasti na "čvršću posvećenost evropskim vrednostima", ističući da bi Vlada Srbije trebalo da o tome aktivnije i jasnije komunicira u javnosti.

Transparetnost, kvalitet donošenja zakona i istinski međpartijski dijalog treba da budu pojačani, navodi se u tekstu zaključaka koji se odnosi na rad parlamenta.

U delu koji govori o vladavini prava, naglašava se da je potreban "poseban naglasak na nezavisnost i efikasnost pravosuđa, uključujući i tekuće promene ustava" kao i opipljivi rezultati u borbi protiv organizovanog kriminala, korupcije i pranja novca.

"Nedostatak napretka u oblasti slobode izražavanja i dalje je razlog za ozbiljnu zabrinutost", navodi se u zaključcima, uz ocenu da je ostvaren napredak u pripremi medijske strategije, koja treba da bude "hitno primenjena u praksi na inkluzivan i transparentan način".

"Rumunija je kao predsedavajuća EU snažno podržavala proširenje. U slučaju Srbije krajem meseca očekujem da ćemo uspeti da otvorimo bar jedno novo poglavlje", istakao je rumunski ministar za Uniju, Georg Ciamba. 

Ministri pozivaju Srbiju da se "postupno" uskladi sa zajedničkom spoljnom politikom EU i da "prioritetno" preokrene sadašnji negativni trend u ovoj oblasti, istovremeno pozdravljajući aktivno učešće Srbije u misijama i operacijama EU.

Odluka o pregovorima sa Severnom Makedoniom i Albanijom pomerena je za oktobar, s tim sto je zeleno svetlo verovatnije za Skoplje, nego za Tiranu. 

broj komentara 11 pošalji komentar
(sreda, 19. jun 2019, 09:53) - anonymous [neregistrovani]

Bilo bi interesantno

razgovarati s Islandjanima koji bi mogli uci u EU za sedam dana ali oni to ne zele iako je njihov broj stanovnika samo sestina Beograda.!!! Koji su njihovi argumenti i razlozi zasto ne zele u EU?

(sreda, 19. jun 2019, 09:45) - anonymous [neregistrovani]

Komentari

Divim se Ovako pametnim komentarima nadam se da cela javnost srbije razume cinjenicno stanje samo me interesuje zasto iz zvanicne vlasi nesto ne progovore slicno osim g dacica njemu skidan kapu

(sreda, 19. jun 2019, 08:41) - anonymous [neregistrovani]

EU

Srbija moze da ima EU kao primjer boljeg standards gradana a da CE Srbija postati clan nikada zato sto se Mora prvo odreci Kosova to je gospoda sa zapada tako smislila odavno i to je i vrapcima jasno nek povuku priznanje pa nek onda zahtevaju sve ostalo to je cinizam da nekazem i grublju rec

(utorak, 18. jun 2019, 23:47) - anonymousy [neregistrovani]

Sram vas bilo licemere

Opet prozivate Srbiju,kao da je ona uvela takse,Stalno trazite ravnotezu,da ne bi iskljucivo optuzili svoje mezimce.

(utorak, 18. jun 2019, 22:36) - anonymous [neregistrovani]

Smesno

Ako je iko pogazio Medjunarodno pravo-ljudska prava to je SAD i deo EU.
Pitam se kako ih nije sramota da tako nesto kazu.

(utorak, 18. jun 2019, 21:22) - Vidan [neregistrovani]

Komentar

Šta je jedno poglavlje? Sramota!

(utorak, 18. jun 2019, 21:07) - anonymous [neregistrovani]

Prestanite vise vi Eu-ovci da prozivate Srbiju!!!!

Prozivajte vase ljubimce, koji, jedino sto su ucinili od nasilnog otimanja nase teritorije uz pomoc Amerike i Nato-zlikovaca, to je da su ubijali i prebijali Srbe, ubijali decu srpsku, otimali i kuce i citavu imovinu srpsku, krali i sekli sume do nestanka, naravno srpske, silovali i otimali srpske zene, a vase "zadatke" nisu ni dotakli, jer nisu ni morali. I sada vas je pun kofer, bavite se svojim nesposobnostima a nas ostavite da resavamo svoje probleme bez vas, pa ce biti i reseni.

(utorak, 18. jun 2019, 20:51) - anonymous [neregistrovani]

A,sta kaze Holandija?

Danas je iz Holandije stigla vijest da ce oni staviti veto na clanstvo Srbije i svih zemalja zapadnog Balkana i da te zemlje nikada nece uci u EU.
A,veliko je pitanje hoce li i EU opstati u ovom obliku i zato Srbija treba voditi racuna o vlastitim interesima i ne nadati se mnogo ulasku u zapadno politicko-ekonomsko drustvo.Srbija treba potpisati ugovor o strateskom partnerstvu sa EU,kao sto je to uradila Svajcarska i bice i vuk sit i ovce na broju.

(utorak, 18. jun 2019, 19:13) - anonymous [neregistrovani]

EU da ispuni svoj deo obaveze iz SSP-a i Briselskog sporazuma

Znaju samo da kritikuju, a svoje obaveze zanemaruju. Kakve su to kvote za celik? Da I mi uvedemo kvote na poljoprivredne proizvode recimo?

(utorak, 18. jun 2019, 18:49) - srsi [neregistrovani]

Slažem se sa predhodnim komentarom (Sto Srbija gubi/dobiva?)

... samo nikako ne treba zaboraviti činjenjicu, da je ulazak (Srbije) u EU proces. To znači, da to stanje traje. Godinama. Mislim, da je Srbija danas realno udaljena od članstva u EU desetak godina. Za to vreme treba iskoristiti sve pristupne fondove EU za izgradnju naše zemlje a za to vreme će se EU ili raspasti ili će normalizovati stanje sa Rusijom i Kinom. Znači, treba ići polako, bez žurbe i uraditi neke stvari zbog nas samih a neke stvari će se normalizovati nezavisno od nas.
Što se Kosova tiče, danas je naša situacija puno bolja nego pre dvadeset ili deset godina. Za narednih deset godina biće još bolja.
Srećno!

div id="adoceanrsvdcfhklggd">