Čepurin: Vučić je mnogo uradio za odnose Srbije i Rusije

Svečanim prijemom u Ambasadi Rusije u Beogradu obeležen je Dan Rusije, a odlazeći ambasador te zemlje u Srbiji Aleksandar Čepurin uručio je tom prilikom prvi primerak svoje male knjige eseja o Srbiji i Srbima, na ruskom jeziku, predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću koji je, kako je naveo, izuzetno mnogo uradio za razvoj srpsko-ruskih odnosa. Vučić ocenjuje da su odnosi Srbije i Rusije danas potpuno drugačiji, čisti, najčistiji, uz međusobno poštovanje za šta je, kako je rekao, zaslužan i odlazeći ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Čepurin.

Aleksandar Čepurin ističe da je podršku Aleksandra Vučića osećao tokom svih godina koje je proveo u Srbiji.

 

Čepurin je objasnio da je u maloj knjizi eseja, kija će biti objavljena u Beogradu i Moskvi po završetku njegove misije, pokušao da izrazi koliko je zavoleo Srbiju.

Dodao je da nema mnogo zemalja u svetu koje bi kao Rusija i Srbija, tokom vekova podržavale i razumevale jedna drugu i koje su i danas posvećene unapređenju i širenju bilateralnih veza.

"Srbija može da računa na čvrstu podršku Rusije, razumevanje i zaštitu, ako bude potrebno. Uveren sam da će saradnja dve zemlje postati još bogatija i dinamičnija", poručiio je ambasador.

Ističe da je za njega velika čast da već sedmi put obeležava Dan Rusije zajedno sa srpskim prijateljima.

Podseća da je 12. jun dan kada svi Rusi dele najsvetlija, najdublja osećanja – aktivnu ljubav prema Otadžbini, ponos, odgovornost za sadašnjost i budućnost.

Dodaje i da je za njega ovaj prijem poseban.

"Završavajući svoj boravak u Beogradu, toplo mislim na mnoge Srbe sa kojima sam imao sreće da se družim po službenoj dužnosti, a i u običnom životu. Biti u Srbiji sedam godina na funkciji ruskog ambasadora je odgovoran, plemenit i zahvalan posao. A i poučan", poručio je Čepurin.

Prijemu povodom Dana Rusije, prisustvuju – predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijerka Ana Brnabić, predsednica skupštine Maja Gojković, ministri Aleksandar Vulin, Aleksandar Antić, Nenad Popović, direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, patrijarh Irinej, kao i predstavnici diplomatskog kora, javnog i kulturnog života Srbije.

Odnosi Srbije i Rusije danas najčistiji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je večeras da su odnosi Srbije i Rusije danas potpuno drugačiji, čisti, najčistiji, uz međusobno poštovanje za šta je, kako je rekao, zaslužan i odlazeći ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Čepurin.

Na prijemu povodom Dana državnosti Rusije, predsednik Srbije je zahvalio Čepurinu na doprinosu da odnosi naših dveju zemalja budu otvoreni i iskreni.

"Naši odnosi su danas potpuno drugačiji, mi danas imamo čiste, najčistije odnose, ali ne samo to, mi danas imamo odnose međusobnog poštovanja, razumevanja, rekao bih, iskrene i otvorene", rekao je Vučić.

Na prijemu na kojem se ambasador Čepurin oprostio od sedmogodišnjeg boravka u Beogradu, Vučić mu je zahvalio i što je, kako rekao, za razliku od mnogih "od nas Srba i od nekih od vas Rusa" uvek bio čvrsto na zemlji i uvek dobro razumeo koliko je teška pozicija Republike Srbije.

"Uvek ste dobro razumeli da nismo veliki kao Rusija i da moramo da vodimo realnu i ozbiljnu politiku. Hvala vam na tome, jer to je bila najveća podrška Srbiji i srpskom narodu", rekao je Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je pismo predsedniku Rusije Vladimiru Putinu u kome mu je čestitao nacionalni praznik i poručio da je Dan Rusije više od praznika i svetkovina slobodarstva i nezavisnosti uz koje je ruski narod očuvao svoju državnost i utemeljio današnju Rusiju.

Izrazio je i iskreno zadovoljstvo zbog činjenice da se sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom razvija najbolje i najbliže odnose.

Predsednik je izrazio nadu da će uskoro, kada se zajednički završi velika srpska svetinja Hram Svetog Save ponovo biti u prilici da ugosti velikog prijatelja Rusije i velikog prijatelja Srbije Vladimira Putina.

"Želim vam, srećan praznik veliki dan za Rusiju, a svaki veliki dan za Rusiju važan je i veliki dan i za Srbiju", rekao je predsednik Vučić uz reči "živelo srpsko-rusko prijateljstvo".

broj komentara 6 pošalji komentar
(četvrtak, 13. jun 2019, 10:41) - dragec 57 [neregistrovani]

Gospodin Cepurin

Gospodin Cepurin je pristojan i odmeren gospodin koji je svojim delima ostavio dubok trag u rusko -srpskim odnosima. Pozelio bih mu lepu buducnost i puno zdravlja.

(četvrtak, 13. jun 2019, 07:49) - Coa [neregistrovani]

Rusi nasa braca

Rusija je vise puta pokazala i dokazala da je iskreni prijatej Srbije.

(sreda, 12. jun 2019, 21:56) - Граје [neregistrovani]

Сарадња Србије и Русије

Србија може да рачуна на чврсту подршку Русије, разумевање и заштиту, ако буде потребно. Уверен сам да ће сарадња две земље постати још богатија и динамичнија.Завршавајући свој боравак у Београду, топло мислим на многе Србе са којима сам имао среће да се дружим по службеној дужности, а и у обичном животу. Бити у Србији седам година на функцији руског амбасадора је одговоран, племенит и захвалан посао.

(sreda, 12. jun 2019, 21:53) - ss-cirih [neregistrovani]

Cepurin

da,veliki i iskren prijatelj. zelim mu puno zdravlja i sve najbolje !Zivela bratska Rusija!

(sreda, 12. jun 2019, 21:33) - anonymous [neregistrovani]

.

To niko ne moze da ospori.

(sreda, 12. jun 2019, 21:09) - anonymous [neregistrovani]

Postovani gospodine Cepurin,

ne mozemo a da ne kazemo po neki put: Jako nam je zao sto odlazite i nedostajacete nam veoma.
Neka vas Gospod cuva i da u zdravlju pozivite jos mnoge, mnoge godine. Ako imate mogucnosti, posetite nas bar koji put.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">