Rasprava o Kosovu i Metohiji, Vučić podneo izveštaj

U Skupštini Srbije održava se posebna sednica na čijem dnevnom redu je izveštaj o Kosovu i Metohiji koji je poslanicima predstavio Aleksandar Vučić. Predsednik je rekao da je vreme da izaberemo između slatke laži i gorke istine, ali i poručio da više nikada neće biti pogroma Srba na Kosovu i Metohiji. Veći deo opozicije bojkotuje i ovu sednicu Skupštine Srbije. Nastavak sednice je zakazan za sutra u 10.00.

21.48 – Sednica Skupštine je završena za danas. Predsednica parlamenta Maja Gojković saopštila je da se nastavlja sutra poslaničkim pitanjima, u 10.00.

21.30 – Predsednik je rekao da će i sutra doći u skupštinu i da će, ako bude potrebno, ostati i do ponoći.

21.10 – Vučiću je podrška došla i od Đorđa Milićevića (SPS). "Moramo da nastavimo ovaj put, ma koliko bio težak i ma koliko nam se ne sviđao, i da budemo otvoreni sami prema sebi, kada je reč o poziciji u kojoj se nalazimo. Nemamo Kosovo kakvo bismo hteli da imamo, ali nismo ga izgubili onako kako bi drugi želeli", rekao je Milićević. 

20.41 – Aleksandar Martinović (SNS) je rekao da je Boško Obradović, "verovatno po nalogu Đilasa organizovao zasedu" na Vučića, s namerom da se sa njim fizički obračuna i baci senku na sednicu. Aleksandar Stevanović iz Stranke moderne Srbije je ocenio da je rasprava o Kosmetu odraz zrelosti.

20.30 – Nakon polemike predsednika Vučića i Vojislava Šešelja, Balint Pastor je rekao da u SVM-u smatraju da je pitanje Kosmeta važno za sve, jer od njega zavisi život građana. Tražimo realan pristup i da svi govorimo istinu, kao što ste vi danas govorili istinu, rekao je Pastor.

20.00 –Odgovarajući na pitanje Vojislava Šešelja o informaciji da je Specijalno tužilaštvo u Prištini pokrenulo istrage protiv generala Nebojše Pavkovića i Sretena Lukića, Vučić je rekao da mu je Pavković pisao o tome da su iz Prištine tražili susret sa njim. Predsednik je naveo da srpski obaveštajni podaci govore da je Specijalno tužilaštvo iz Prištine pripremilo optužnicu protiv generala Dikovića.

19.45 – Nakon Vučića, reč je uzeo Vojislav Šešelj (SRS) koje je rekao da "bi cilj morao da bude da Srbija što pre prestane da bude magarac". "Stalnim zaklinjanjem u evropski put, mi to ne možemo postići. Šta god od nas da traže, uvek je ucena, 'ne možete bez toga u EU'", rekao je Šešelj. Lider radikala je pozvao predsednika da deluje u okviru Ustava.

19.20 – Vučić je, odgovarajući Jovanoviću, rekao da je današnja sednica važna ne zbog donošenja neke odluke, "već da bismo narodu rekli istinu". Narodu treba ukazati i na to kakve su projekcije za budućnost, kako bi mogli da donose odluke, rekao je predsednik.

19.04 – Lider LDP-a Čedomir Jovanović je doveo u pitanje opravdanost održavanja skupštinske rasprave i upitao Vučića koja je to gorka istina koju spominje.

18.38 – Vučić je rečima "Živela Srbija" završio obraćanje u parlamentu, nakon čega je počela rasprava. Prvi je reč dobio Dragan Marković Palma koji je kritikovao to što opozicija bojkotuje rad skupštine. Marković je istakao da je poboljšan položaj Srba na Kosmetu i najavio da će poslanici Jedinstvene Srbije glasati za izveštaj.

18.00 – Priština ne želi dijalog, rekao je Vučić i dodao da je pitanje da li će ga želeti –pitanje za njihove mentore. Ističe da je od 2014. godine sprečeno članstvo Kosova u devet organizacija.

17.20 – Predsednik Vučić je poručio da više nikada neće biti pogroma Srba na Kosovu i Metohiji. 

17.00 – Čuvajući političku stabilnost, podizanjem ekonomije uvećavamo sve druge šanse čak i one da branimo nacionalne interese, poručio je predsednik Srbije. 

16.40 – Veći deo opozicije bojkotuje skupštinsku raspravu o Kosmetu. 

16.30 – Ukoliko nešto ne promenimo, 2100. godine biće nas dvostruko manje nego Albanaca na Zapadnom Balkanu, rekao je Vučić. 

16.20 – Incident između Dveri i radikala ispred Skupštine, javlja Tanjug. 

16.15 – Celu raspravu treba da počnem odgovorom na pitanje u šta verujemo – u laž ili istinu, rekao je Aleksandar Vučić na početku izlaganja i postavio pitanje – gde smo mi Srbi na KiM i ko su nam prijatelji.

16.10 – Predsednica Skupštine Maja Gojković otvorila je posebnu sednicu parlamenta, kojoj prisustvuje 156 poslanika. 

16.00 – Predsednik Aleksandar Vučić stigao je nešto pre 16 časova u Skupštinu, gde će poslanicima predstaviti izveštaj o Kosovu i Metohiji.  

Izveštaj o stanju na Kosovu i Metohiji i o dijalogu koji traje već šest godina poslanicima je podneo predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je izjavio da je njegov posao kao predsednika Srbije da govori istinu, ma koliko ona bila teška, ali da ni u jednom času ne treba pomisliti da će on ikada prestati da se bori za Kosovo i Metohiju.

Predsednik je izrazio zahvalnost onima koji u došli u salu i žele da na ozbiljan način razgovaraju o ovom problemu koji je, kao je naveo, težak i velik. 

Vučić je, između ostalog, rekao da je Njegoš govorio da je samoobmana ubitačna i za ljude i za narode i upitao da li smo u Srbiji svesni toga da ako obmanjujemo sebe ne znači da ćemo sami sebe uspeti i da prevarimo.

Nakon Vučićevog obraćanja, počela je skupštinska rasprava koja je trajala do oko 21.50. Nastavak sednice je zakazan za sutra u 10.00.

Sednici je danas prisustvovalo 156 poslanika SNS-a, SPS-JS, SRS-a, LDP-a, LSV-a i samostalni poslanik Miladin Ševarlić.  

Poslanici dela opozicije koji bojkotuju rad parlamenta, ne prisustvuju sednici, na kojoj je jedina tačka dnevnog reda izveštaj o KiM.

U Izveštaju o pregovorima između Beograda i Prištine od 2013. do maja 2019. godine, koji je u petak stigao u Parlament, navodi se da je Srbija odlučna da nastavi pregovore sa Prištinom čim se za to stvore uslovi i da nema nameru da odustane od svog mirnog pristupa rešavanju problema na Kosmetu.

"Jedino tako se mogu stvoriti uslovi za dalji napredak u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, ali i istorijsko pomirenje srpskog i albanskog naroda, na čemu Srbija predano radi i nastaviće da radi i ubuduće", piše u izveštaju koji je parlamentu prosledila Kancelarije za KiM i koji je dostupan javnosti.

Ističe se da su Srbi Briselskim sporazumom dobili mogućnost da na severu pokrajine organizuju organe lokalne vlasti. Proizvoljne su kritike da je Srbija tim sporazumom pristala na ukidanje sopstvenih institucija, jer su Srbi dobili pravo na formiranje Zajednice srpskih opština kao dodatnog mehanizma.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи