Vučić u Tirani o Kosovu: Ulazimo u tešku fazu

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je novinarima u Tirani da je jasno da, kada je reč o Kosovu i Metohiji, ne idemo u "mirnije i lakše vode".

Aleksandar Vučić je, obraćajući se novinarima nakon sastanka lidera procesa Brdo-Brioni, rekao da se čulo i videlo koliko ima "svakovrsnih sukoba ne samo na Zapadnom Balkanu već i nešto šire".

Predsednik je rekao da je zadovoljan što je razgovor bio "otvoren, relaksiran", što je bilo neuobičajeno.

"I ja sam im (Prištini) rekao: ne vredi, možete da pozovete Kolindu (Grabar Kitarović), (Boruta) Pahora, Amerikance, to je pitanje odnosa Srba i Albanaca, mi to moramo da rešimo, nema sile koja može da natera Srbiju da se ponaša suprotno svojim nacionalnim interesima", poručio je predsednik.

Dodao je da je predstavnicima vlasti u Prištini rekao da razgovori nisu teatar u kom se za unutrašnju javnosti "pričaju bajke o ujedinjavanju".

"Ulazimo u tešku fazu. Rezultati su takvi da će nam biti sve teže, neće biti nimalo lako, videle su se i spojile brojne teze i u BiH. Naše je da nastavimo da radimo", istakao je predsednik dodajući da je "jasno da ne idemo u mirnije i lakše vode".

"Ali šta da radite. Nekada dođu i ta teža, vunena vremena, kako bi rekao Đogo", dodao je predsednik.

Vučić je ponovo upitao zašto se, kada se rešava pitanje Srba i Albanaca, poziva "još 500 njih".

"Šta briga onog sa Malte kako ćemo rešavati svoje probleme? Pravite teatar od svega da biste našli deset onih koji se ne slažu. Najlakše je naći razlog da budete protiv nečega", ukazao je predsednik.

Vučić je istakao da sa Albancima ipak mora da se razgovara radi budućnosti.

"Srbi i Albanci će biti najveći narodi u narednih 100-200 godina, ako nećemo da uradimo nešto za narednih 200 godina, onda je to jako loše od nas", napomenuo je Vučić. 

Odgovarajući na pitanje o "hladnom rukovanju sa Tačijem", Vučić je uzvratio kontrapitanjem: "Kako treba da se rukujemo i šta da radimo? Jedino možete da kažete 'Dobar dan' i 'Aj, zdravo'". 

Upitan zašto jedini nema fotografiju sa inicijatorima samita procesa Brdo-Brioni i predsednikom Albanije i da li je to propust organizacije, Vučić je rekao da "nema pojma" i da se tim nije bavio.  

Dodik: Diskusija kvalitetna i realna

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik ocenio je nakon sastanka da je diskusija bila kvalitetna i realna.

"Želim da izrazim zadovoljstvo da sam ovde mogao direktno da odbranim poziciju RS, koja je od strane Tačija bila prikazana kao babaroga", naveo je Dodik.

Prema njegovim rečima, predsednik Vučić je veoma konstruktivno i argumentovano ukazao na potrebu dijaloga koji bi trebalo da se ojača.

"Bilo je relaksirano, jer smo samostalno mogli da branimo pozicije. Ono što je rečeno, i čime sam bio zadovoljan, jeste da je Vučić branio stavove Srbije. Rekao je Tačiju da mu ne može pomoći ni Amerika ako nema podršku Srbije", naveo je Dodik.

Dodik je naglasio da će u dijalogu podržati ono što kaže Srbija i Beograd.

broj komentara 22 pošalji komentar
(petak, 10. maj 2019, 06:44) - Natasa [neregistrovani]

Vucic

Uzdamo se u mudrost našeg predsednika!

(četvrtak, 09. maj 2019, 22:03) - anonymous [neregistrovani]

@ Dodik se nista ne pita....

Dodik se pita za pitanja koja su od interesa za srpski narod kao sto se Bakir pita za bosnjacka,a Covic za hrvatska pitanja.Dakle,kada ta trojica politicara usaglase interese dobija se politika BiH.Sve dok nema jedinstvenog ili slicnog nacina razmisljanja izmedju ta tri naroda nema ni stabilne BiH i ona moze egzistirati samo na papiru i uz pomoc zapadnih sila.

(četvrtak, 09. maj 2019, 21:25) - anonymous [neregistrovani]

Za slobodu se bori?

Mi nismo prihvatili okupatore, ali smo im kasnije odlazili i odlazimo i dan danas, jer su nas prešli u svemu. Danas Srbi odlaze u Nemačku i Austriju da se više nikad ne vrate...
Odlaze i u SAD...
ODLAZE iz slobidarske Srbjje koja živi pod prošlosti i koja se, bojim se, kiti tuđim perjem!

(četvrtak, 09. maj 2019, 21:21) - anonymous [neregistrovani]

Dodik se ništa ne pita.

On je iznjeo svoj lični stav. Dodik ima istu retoriku kao i Thaçi, samo što Thaçi ima jedinstveniji narod koji zna šta hoće, a Dodik najviše pljuje Bošnjake, dok sa Hrvatima šuruje i to opet na štetu Bošnjaka. Time se stvara opasna slika za Srbe koji se gledaju kao islamofobi!

(četvrtak, 09. maj 2019, 21:01) - anonymous [neregistrovani]

Za slobodu se bori....

Slobodu niko nikome ne poklanja,za nju se bori i krv lije.A,posto su Srbi slobodarski narod borba za slobodu je neprestana,a pogotovo jer nam se kuca nalazi na sred druma koji veze Istok i Zapad,a sve nase komsije su sklone bezpogovornom prihvatanju svakog osvajaca i okupatora.
Dakle,Srbi su rijetki evropski narod,pored Rusa,Bjelorusa i Grka,koji tokom svoje cijele istorije brani svoju slobodu od zavojevaca,nekada sa Istoka a cesce sa Zapada.To nam je sudbina i zato uvijek moramo biti jedinstveni i spremni za odbranu zlatne slobode.

(četvrtak, 09. maj 2019, 20:38) - anonymous [neregistrovani]

tesko tesko tesko

Pakovati kofere i put evrope, a vi polticari vodite ovakvu politiku jos 100 ili 200 godina.

(četvrtak, 09. maj 2019, 19:58) - anonymous [neregistrovani]

Nk

Teska faza, jer Pristina nije mrdnula ni malim prstom za bilo sta da se poboljsa odnos u vezi KiM

(četvrtak, 09. maj 2019, 19:42) - anonymous [neregistrovani]

Srbi kao Izraelci.

Takav utisak se stiče.Sa svoh strana okruženi neprijateljima.Čega se čovek boji on to i mrzi-tako je uvek bilo.
Dodik i Vučić govore istim jezikom i to je najbitnije.R.Srpska i Srbija moraju da dišu kao jedna država.

(četvrtak, 09. maj 2019, 19:40) - anonymous [neregistrovani]

Vucic

treba da prekine sva buduca sastavljanja sa onima koji su izvrsili drzavni udar u Srbiji.

(četvrtak, 09. maj 2019, 19:39) - anonymous [neregistrovani]

bezvredno je komunicirati

predsednika Srbije sa divljim narodom.