Вучић на састанку у Тирани: Београд и Приштина годинама удаљени од решења

Лидера процеса Брдо-Бриони, међу којима и председник Србије Александар Вучић, састали су се у Тирани. Вучић је поручио да је питање Косова ствар између Срба и Албанаца а не "питање за људе у Исланду, Словенији, Индији".

Александар Вучић је, обраћајући се на лидерима самита у Тирани, рекао да се ништа од "лепих снова" који се из Европске уније помињу у вези са Западним Балканом неће остварити.

Оценио је да се неће обистинити ни отварање нових поглавља за Србију и Црну Гору, нити почетак преговора за Албанију и Северну Македонију. За Босну се, према његовим речима, ништа неће догодити, а изостаће и визна либерализација за Косово.

"У реду, глупи смо, али не толики глупи и сви знате да сам у праву, ништа се неће десити ни у јуну ни јулу", указао је Вучић.

Председник Србије је притом навео да подржава визну либерализацију за Косово.

Када је реч о косовском питању, Вучић је навео да су поједини викали и поручивали "не можете на тај начин да решите тај проблем "

"Ко сте ви да нам држите лекције? То је ствар између Срба и Албанаца. То није питање за људе у Исланду, Словенији, Индији, то је питање за нас", указао је Вучић.

Констатовао је да смо веома далеко од било каквог решења, на које ће морати да се чека ко зна колико година.

"Да ли смо добили праву подршку из Евроске уније, нисмо, сви су гледали само своје интересе", поручио је Вучић. Према његовим речима, нису дозвољавана решења која су раније била прихватљива и која су у неким случајевима већ примењивана.

"Прхватили смо све из Еврпске уније и сада смо заглављени и то ће трајати, али надам се не заувек", закључио је Вучић.

Рекао је да има све мање наде и да би поред охрабрујућих порука волео да види конкретна дела.

"Нисам ту да се жалим, чланице ЕУ раде оно што желе да раде, то је њихов посао, а да вам кажем искрено, на крају ми се и не потресамо превише, радимо колико можемо", указао је Вучић.

"Хладно руковање" 

Гoтово сви албански и приштински медији забележили су руковање председника Србије Александра Вучића и косовског председника Хашима Тачија, пред почетак регионалног самита Брдо-Бриони у Тирани, уз коментар да је било - хладно.

Вучић и Тачи руковали су се у присуству шефице европске дипломатије Федерике Могерини.

Приштинска ТВ 7 јавила је да је Тачи потпуно игнорисао председавајућег Педседништва БиХ Милорада Додика.

Вучић се након руковања са домаћином, албанским председником Иљиром Метом и иницијаторима Процеса, председницима Хрватске и Словеније, није задржао ради фотографисања. 

Сусрет Вучића и Тачија у Тирани дошао је дан након што је српски председник поручио да никада неће признати косовску независност, док је косовски председник јуче рекао да је по доласку у албанску престоницу са премијером Албаније Едијем Рамом разговарао о потпуном укидању границе између тзв. Косова и Албаније.

Председник Вучић рекао је синоћ да је реч о суманутим идејама, нереалним, али да ће свакако на то указати и Тачију и другим званичницима, мада су, како је указао, Албанци сталним понављањем таквих ствари чине утисак да је то нешто нормално.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво