Prijateljske poruke iz Bukurešta, Vučić traži podršku

Obavestio sam premijere Rumunije, Bugarske i Grčke o situaciji na Zapadnom Balkanu i zamolio za podršku na evropskom putu, poručio je predsednik Aleksandar Vučić iz Bukurešta. Visoki zvaničnici su najviše vremena proveli razgovarajući o pitanjima iz oblasti energetike i diversifikaciji energetskih izvora.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić govorio je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerima Rumunije Viorikom Danćilom, Grčke Aleksisom Ciprasom i Bugarske Bojkom Borisovom, sa kojima se sastao u Bukureštu.

"Danas smo na veoma ozbiljan i odgovoran način sagledavali sve o čemu smo govorili na prethodnim sastancima i dogovarali nastavak infrastrukturnih radova", rekao je Vučić novinarima.

Vučić je istakao da će sa rumunskom premijerkom nastaviti razgovore o izgradnji auto-puteva koji treba da povežu Srbiju i Rumuniju, kao i o izgradnji 400-kilovoltnog dalekovoda Pančevo–Rešica, kao i o izgradnji reverzibilne elektrane Đerdap 3, odnosno o izradi studije izvodljivosti za taj projekat.

Predsednik Srbije je podvukao da će za manje od tri meseca biti završen istočni krak Koridora 10, a za manje od dva – južni krak prema Severnoj Makedoniji.

"To je važno za povezivanje sa Grčkom i Severnom Makedonijom", podvukao je Vučić.

On je naveo i da su danas najviše vremena proveli u razgovorima o energetskim pitanjima i diversifikaciji energetskih izvora, kao i šta je to što četiri države zajedno mogu da urade na međusobnom povezivanju, gasovoda i svih ostalih energetskih izvora.

Vučić je dodao da je važno da sve četiri zemlje nastave sa saradnjom i u drugim oblastima, kulturi i itd.

"Obavestio sam o situaciji na Zapadnom Balkanu sve prijatelje i zamolio za podršku na evropskom putu. Verujem da će ona biti jednako snažna ili još snažnija u budućnosti", rekao je Vučić.

Izrazio je zadovoljstvo što je učestvovao na sastanku i zahvalio na gostoprimstvu, te dodao da to što se predstavnici četiri zemlje često viđaju ne govori da takvi sastanci nemaju svoj značaj, već to, naprotiv, govori da posraju sve važniji i sve sadržajniji.

Cipras: Mi smo prijatelji Srbije

Aleksis Cipras je izjavio da sve članice balkanske četvorke snažno podržavaju Srbiju na putu ka EU, kao i dijalog Beograda i Prištine.

"Imali smo priliku da razgovaramo o razvoju u našem regionu i o evropskoj budućnosti Srbije. Od prvog dana kada smo oformili ovaj kvadrilateralni format, želeli smo da podržimo Srbiju da stigne do Evrope. Mi smo prijatelji Srbije i treba da joj pružimo ohrabrenje na evropskom putu", rekao je Cipras na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerima Rumunije i Bugarske i predsednikom Srbije.

Kako kaže, tri zemlje ovog formata podržavaju napore za dijalog između Beograda i Prištine. Cipras, međutim, ističe da taj dijalog nije potpomognut inicijativama iz Prištine.

Rekao je da je na današnjoj kvadrilaterali bilo reči i o situaciji u regionu, Prespanskom sporazumu, potrebi da Severna Makedonija postane EU zemlja.

"Verujem da će koraci koje je Severna Makedonija preduzela dovesti do toga da dobije tačan datum pregovora sa EU. Voleo bih da mogu da kažem to i za Albaniju, ali videli smo neke stvari koje nisu tako dobre. Postoji loša procena u vezi sa grčkom manjinom u Albaniji i kao posledica toga, nažalost, to nama ne uliva nikakav optimizam u vezi sa evropskom perpektivom Albanije", naveo je Cipras.

"Uslovi da se ide u tom pravcu, ukoliko je sve ovo što smo čuli tačno, gotovo su ravni nuli", naglasio je Cipras.

Povezivanje u regionu 

Grčki premijer kaže da je na sastanku bilo reč i o povezivanju zemalja u regionu kada je reč o infrastrukturi i energetici i olakšavanu kretanja ljudi i robe preko granice.

On je naveo da su Rumunija i Grčka već oformile zajedničku kompaniju i da sarađuju na povezivanju sa gasovodom TAP, kao i da će prirodni gas dovesti iz Azerbejdžana do severnog dela Grčke.

"Ali, imaćemo i nove mogućnosti koje će dati platforma u Aleksandropuliju, preko koje ćemo se snabedvati tečnim gasom. Imao sam priliku da obavestim prijatelje o gasovodu Istmed, koji modifikuje energetsku mapu južne i istočne Evrope, što nam daje mnoge mogućnosti za diverzifikaciju energetskih izvora za snabdevanje. Tako ćemo prirodni gas dovoditi od Izraela i Kipra do Grčke sa mogućnošću da taj gas ide do Italije i balkanskih zemalja"', naveo je Cipras.

Predsednik grčke vlade je rekao da bi, zbog tih projekata, Balkan mogao da postane važno gasno čvorište.

Borisov za pismo podrške Srbiji na evropskom putu

Bojko Borisov je izjavio da je spreman da potpiše pismo podrške Srbiji na evropskom putu.

Borisov je istakao da je veoma važno da Srbija kao susedna zemlja Bugarskoj bude deo EU. "Spreman sam da potpišem pismo podrške Srbiji", poručio je Borisov.

On je rekao da je i tokom predsedavanja Bugarske EU ta zemlja podržavala Srbiju na evropskom putu, kao i drugim balkanskim zemljama.

"Mi zaista cenimo Srbiju. U Srbiji su uložili dosta napora u otvaranje 16 pregovaračkih poglavlja sa EU", naglasio je Borisov.

Bugarska i Grčka su danas, inače, na sastanku u Bukureštu donele odluku da potpišu u junu ugovor za zajedničku kompaniju koja će graditi gasni interkonektor "balkanski tok". Borisov je rekao da je reč o gasnom interkonektoru kapaciteta pet milijardi kubnih metara gasa.

"Predložio sam da to bude 'balkanski tok', da ne pravimo razliku između naših zemalja. Imaćemo taj tok i dobijaćemo tečni gas i gas iz Izreala i takođe ruski gas preko Turskog toka", naglasio je Borisov.

Kaže da je pozvao Vučića da zajednički i sa Srbijom naprave ceremoniju otvaranja tog projekta i da će se to dogoditi u narednih nekoliko meseci.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво