Priština registrovala "Trepču" kao akcionarsko društvo

U Kosovskoj agenciji za registraciju preduzeće "Trepča" registrovano je kao akcionarsko društvo. Time su, prema ranije usvojenom Statutu te kompanije, privremene prištinske institucije postale vlasnik 80 odsto, a zaposleni 20 odsto akcija tog kombinata. Kosovski premijer Ramuš Haradinaj kaže da je "Trepča" registrovana po zakonu.

Kosovski ministar za ekonomski razvoj, Valdrin Ljuka, potvrdio je tu informaciju i ocenio da je to "istorijski trenutak" zato što su zaposleni postali vlasnici dela tog preduzeća.

"Historical moment... Čestitamo", napisao je Ljuka na svom Fejsbuk profilu. 

Prethodno je predsednik kosovskog parlamenta Kadri Veselji potpisao odluku kojom je kombinat "Trepča" postao 100 odsto vlasništvo Kosova.

Potpisivanjem te odluke potvrđeno je stoprocentno vlasništvo Kosova u "Trepči", prenela je Koha.

Prištinska vlada je predlog Statuta "Trepče" usvojila 30. maja 2018. godine.

Taj predlog je predviđao da nekadašnji jugoslovenski gigant postaje akcionarsko društvo transformacijom poslovnih jedinica: "Trepča" – Stari trg, Kišnica i Novo Brdo, Kopaonik – Leposavić.

Zakon o "Trepči", kojim kosovska vlada postaje vlasnik 80 odsto kombinata, usvojen je 7. oktobra 2016. u kosovskoj skupštini.

Četiri dana kasnije Vlade Srbije je donela odluku kojom se poništava taj zakon, to jest, "sve pravne posledice akata i radnji" kosovskih institucija.

Ustavni sud Kosova je, u međuvremenu, taj zakon proglasio ustavnim.

Haradinaj: Trepča registrovana po kosovskim zakonima

Kosovski premijer, Ramuš Haradinaj, ocenio je da je registracija kompanije "Trepča", kao akcionarskog društva velika vest.

"Gigant Trepča, nakon izglasavanja Statuta u parlamentu, registrovana je kao kompanija zasnovana na kosovskim zakonima. Srećno", napisao je Haradinaj na Fejsbuku.
 

broj komentara 8 pošalji komentar
(petak, 08. mar 2019, 21:30) - anonymous [neregistrovani]

Ovo je samo test

U američkom zakonu svi bi pomislili vlada samo demokratija, ali iako su zakonske norme pozitivne, u velikom broju slučajeva se odlučuje putem presedana, jednostavno se tekući slučaj poveže sa nekim prethodnim u kom zakon nije bio ispoštovan iz nekog skrivenog razloga.

Ovo sad sa Trepčom je mnogo gore nego gubitak jednog preduzeća. To je početak opšte otimačine i potpuno obespravljivanje svakog postojećeg akta. Tako će se nadalje odlučivati o svakoj vrsti imovine, sasvim moguće i kada je reč o crkvenoj imovini koja je verovatno poslednji bastion koji pokazuje duboku povezanost Kosova sa Srbijom.

Nema nazad. Ićiće sve dalje dok im ne presedne. I ništa mi tu mnogo ne možemo da uradimo. Ipak, ovo što mi radimo je vrsta saglasnosti koju žrtva daje dželatu. U tom slučaju jedinu presudu na koju možemo da računamo je istorija i Bog. I jedno i drugo je sudija na koju američki ili evropski zakoni i njihovo pravno iskustvo ne može da se primeni.

(petak, 08. mar 2019, 19:43) - anonymous [neregistrovani]

@ Samo mudro

i kad Ameri prevrse svaku meru kako reagovati?Da se Srbi biju sa Amerima? Ne mlati svasta covece.

(petak, 08. mar 2019, 19:05) - anonymous [neregistrovani]

Uzalud su im svi pritisci...

Znamo da SAD i EU ne mogu ni zamisliti da ce vratiti svoje ambasadore iz Pristine jer im je sila prosla a medjunarodno-pravni argumenti su u srpskim rukama.Potpisali su Rez.SB.1244 i sada ne znaju kako je ponistiti pa vrse razne pritiske na Srbe i Srbiju.Ali,dzaba im sve,bez priznanja Srbije nema im "nezavisnosti" a Srbija ih nikada priznati nece.
Srbija treba polako i mudro nastaviti kupovati vrijeme jer ono radi za pravo i pravdu,tj. za Srbiju.

(petak, 08. mar 2019, 18:22) - anonymous [neregistrovani]

Mudro

Samo mudro ali trebalo bi neka kontra mera i sa naše strane. Pod hitno.

(petak, 08. mar 2019, 17:24) - anonymous [neregistrovani]

Samo mudro

Još uvek Srbija drži Kosovo u svojim rukama,putnom infrastrukturom,el.energijom,vodosnabdevanjem... Kada Zapad i Ameri prevrše svaku meru,tek tada reagovati.

(petak, 08. mar 2019, 17:18) - Mica Bor [neregistrovani]

Ima li nade

Moze li se jednim parafom postati vlasnik ? Nije li do sada vazilo da se to postaje , tek kada se nesto kupi . Ima li tu mesta da se potrazi zastita medjunarodnog prava ? "

(petak, 08. mar 2019, 15:59) - anonymous [neregistrovani]

Predlog

Neka nasi registruju Bonstil kao vojnu bazu na Srpskoj teritoriji.

(petak, 08. mar 2019, 15:32) - Miodrag [neregistrovani]

Reakcija

Sta se ceka?Reakcija pod hitno!