Zaharova: Nedopustiva izjava Rame da je Kosovo deo Albanije

Rusija smatra nedopustivom izjavu albanskog premijera Edija Rame da je Kosovo deo Albanije, izjavila je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Na redovnom brifingu za novinare, Marija Zaharova je izjavila da Rusija ne može da ostane bez komentara na izjavu albanskog premijera da je "Kosovo deo Albanije" i da ujedinjenje Kosova i Albanije nije "plan B", već "plan A", prenosi Sputnjik.

"Možda nismo dobro preveli tu izjavu, zbog čega smo je više puta proveravali. Premijer Albanije je povezao realizaciju tog plana sa korekcijom granica o kojoj se aktivno razgovara na kraju pregovaračkog procesa i postizanja konačnog sporazuma između Beograda i Prištine", rekla je Zaharova.

Dodaje da "takvu retoriku Rusija smatra apsolutno nedopustivom".

Kako je istakla, tu se radi o posezanju za teritorijom Srbije i statusom Autonomne Pokrajine Kosova.

"Mi to smatramo kršenjem Rezolucije 1244 SB UN. Očekujemo da će Zapad reagovati na takvu izjavu i geopolitičke planove", rekla je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova.

Dodaje da takve izjave komplikuju dijalog Beograda i Prištine.

"To potkopava stabilnost i pogoršava poverenje u balkanskom regionu i komplikuju dijalog Beograda i Prištine", zaključila je Zaharova.

Stav Rusije o rešenju kosovskog pitanja nepromenjen

Zaharova je rekla da je stav Rusije o rešenju kosovskog pitanja nepromenjen, a upitana da li bi će Rusija podržati razgraničenje, ponovila je da je Rusiji za svako rešenje koje odgovara interesima srpskog naroda, i koje je zasnovano na međunarodnom pravu i u skladu je s unutrašnjim zakonodavstvom Srbije.

"Naš stav je nepromenjen. On se odlikuje ne samo postojanošću nego i logikom. A ta logika je veoma prosta: pitanje kako će biti rešena ta situacija jeste pre svega pitanje da li to rešenje odgovara interesima srpskog naroda.

Ono, takođe, definitivno treba da bude zasnovano na međunarodnom pravu i da odgovara unutrašnjem zakonodavstvu Srbije", rekla je Zaharova odgovarajući na pitanje da li će Rusija podržati sporazum o razgraničenju Kosova i da li je ideja o razgraničenju u skladu s Rezolucijom 1244.

Kako je preneo Sputnjik, Zaharova je navela da je stav Rusije s jedne strane sastavljen od mnogo komponenti, a s druge zasnovan na jasnom i nedvosmislenom pristupu rešenju tog pitanja.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво