Zaharova: Nedopustiva izjava Rame da je Kosovo deo Albanije

Rusija smatra nedopustivom izjavu albanskog premijera Edija Rame da je Kosovo deo Albanije, izjavila je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Na redovnom brifingu za novinare, Marija Zaharova je izjavila da Rusija ne može da ostane bez komentara na izjavu albanskog premijera da je "Kosovo deo Albanije" i da ujedinjenje Kosova i Albanije nije "plan B", već "plan A", prenosi Sputnjik.

"Možda nismo dobro preveli tu izjavu, zbog čega smo je više puta proveravali. Premijer Albanije je povezao realizaciju tog plana sa korekcijom granica o kojoj se aktivno razgovara na kraju pregovaračkog procesa i postizanja konačnog sporazuma između Beograda i Prištine", rekla je Zaharova.

Dodaje da "takvu retoriku Rusija smatra apsolutno nedopustivom".

Kako je istakla, tu se radi o posezanju za teritorijom Srbije i statusom Autonomne Pokrajine Kosova.

"Mi to smatramo kršenjem Rezolucije 1244 SB UN. Očekujemo da će Zapad reagovati na takvu izjavu i geopolitičke planove", rekla je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova.

Dodaje da takve izjave komplikuju dijalog Beograda i Prištine.

"To potkopava stabilnost i pogoršava poverenje u balkanskom regionu i komplikuju dijalog Beograda i Prištine", zaključila je Zaharova.

Stav Rusije o rešenju kosovskog pitanja nepromenjen

Zaharova je rekla da je stav Rusije o rešenju kosovskog pitanja nepromenjen, a upitana da li bi će Rusija podržati razgraničenje, ponovila je da je Rusiji za svako rešenje koje odgovara interesima srpskog naroda, i koje je zasnovano na međunarodnom pravu i u skladu je s unutrašnjim zakonodavstvom Srbije.

"Naš stav je nepromenjen. On se odlikuje ne samo postojanošću nego i logikom. A ta logika je veoma prosta: pitanje kako će biti rešena ta situacija jeste pre svega pitanje da li to rešenje odgovara interesima srpskog naroda.

Ono, takođe, definitivno treba da bude zasnovano na međunarodnom pravu i da odgovara unutrašnjem zakonodavstvu Srbije", rekla je Zaharova odgovarajući na pitanje da li će Rusija podržati sporazum o razgraničenju Kosova i da li je ideja o razgraničenju u skladu s Rezolucijom 1244.

Kako je preneo Sputnjik, Zaharova je navela da je stav Rusije s jedne strane sastavljen od mnogo komponenti, a s druge zasnovan na jasnom i nedvosmislenom pristupu rešenju tog pitanja.

broj komentara 8 pošalji komentar
(subota, 23. feb 2019, 00:37) - anonymous [neregistrovani]

Nije tacno?

A sta nije tacno? Mi od Zapada uzimamo lovu i onda, kad citam pojedine komentare na pojedine vesti, hvalimo ih da su nam prijatelji, a onda ih u sledeceg dana pljujemo! Okrecemo se Rusiji, a ovamo bi da nas Zapad finansira? Ne moze tako!

(subota, 23. feb 2019, 00:33) - anonymous [neregistrovani]

Ala vi ne razumete i li necete da razumete!

Sta je vama, ljudi, POBOGU!!! Citate li sta je covek napisao!? Priznaje Kosova od strane Rusije bi bilo resenje problema Kosova, a to nije njihov cilj, kao ni americki!

Dosta emocija, nista ne pomazu!

(petak, 22. feb 2019, 21:26) - Steva [neregistrovani]

Nije tacno

Rusija ima iskrene prijatelje u braci srbima i zato nam pomaze za razliku od zapadnjaka koji nam u svemu odmazu i otimaju nasu svetu zemlju Kosovo i Metohiju.

(petak, 22. feb 2019, 21:23) - anonymous [neregistrovani]

@Zamislite 2

Da nemaju interesa da se resi kosovsko pitanje, tada bi ga priznali, nase ljude u nasoj pokrajini bi proterali, nase manastire i crkve bi porusili ili prisvojili i ta prica bi bila zavrsena. Ili je to po vama to "nedopustanje resavanja" kosovskog pitanja?

(petak, 22. feb 2019, 21:10) - anonymous [neregistrovani]

Zamislite 2

Zamisli, Rusi nemaju interesa da se reši kosovsko pitanje! Jeste li svesni toga? Rešenjem kosovskog problema Rusija bi izgubila sav uticaj na Balkanu!
Zato daju samo izjave i ništa ne rade.

(petak, 22. feb 2019, 19:25) - anonymous [neregistrovani]

Zamislite

Da Rusija insistira na sprovodjenju 1244 i posalje svoju vojsku na granicu KiM - Albanija pa da spreci njihov plan.....poludeli bi tamo dole....

(petak, 22. feb 2019, 19:03) - anonymous [neregistrovani]

Aneksija

Posle aneksije Bosne je usledio 1. svetski rat, posle aneksije Češke 2. svetski rat. Odnosi u Evropi podsećaju na predvečerje Drugog svetskog rata.

(petak, 22. feb 2019, 18:30) - Петокрака нема алтернативу. [neregistrovani]

Косово - это Сербия! Спасибо, Россия!

Хвала пуно, паметна Захарова!
Живела Србија! Живела Русија!