Прототема: Уједињење Косова и Албаније за Раму крајњи циљ

Албански премијер Еди Рама рекао је у интервјуу за телевизију "Визион Плус" да је идеја о "корекцији" границе између Косова и Србије једно од могућих решења косовског проблема, а Косово је још назвао "делом Албаније", пренео је грчки портал "Прототема".

"О чему говоримо данас са Грчком? О граници. О чему су разговарали Косово и Црна Гора и шта се све догодило? О граници. Зашто се не би разговарало о граници између Косова и Србије? Разговараћемо и о њима, јер је реч о процесу демаркације", рекао је Рама, притом стављајући Грчку у исту позицију као и земље Западног Балкана које имају отворена гранична питања.

Албански премијер је осудио све оне који се противе идеји о "корекцији" косовских граница, називајући Косово "делом Албаније".

"За мене је Косово део Албаније. Остало су питања Рамуша Харадинаја", истакао је Рама реагујући на недавну изјаву косовоског премијера о томе да се Тирана меша у унутрашње послове Приштине.

Еди Рама је још једном поновио да је крајњи циљ уједињење Косова са Албанијом, називајући то "планом А", и нагласио да два косовска члана у његовој влади имају за циљ да пренесу ту поруку.

"Унија између Албаније и Косова није 'план Б', већ 'план А' и ја не замишљам ову унију у 21. веку као фолклорни чин", рекао је Рама.

Како тумачи грчка Прототема, то значи да ово уједињење не би било само културно или језичко, него суштинско и политичко.

Грчки портал оцењује и да ове изјаве албанског премијера могу довести до непознатих последица за цео регион Балкана, с обзиром на то да ће етничка грчка мањина која живи у северном Епиру (у јужном делу Албаније), како наводе, дефинитивно тражити решење за своје питање попут предлога за Косово.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(петак, 15. феб 2019, 22:37) - Laufer [нерегистровани]

Nije se raspala

Jugoslavija se nije raspala. Nju su rasturili stranci uz svesrdnu pomoć domaćih izdajnika. Tačno se zna i ko su bili i zašto im je to odgovaralo.

(петак, 15. феб 2019, 22:20) - anonymous [нерегистровани]

УН

Овакве ствари треба спомињати у УН. То би требало наш министар спољних послова да спомене, јер нам иде у корист. Па да видимо како ће свет ћутати на овакве извјаве. Или изјаве Харадинаја да ће послати војску на Ниш.

(петак, 15. феб 2019, 19:57) - anonymous [нерегистровани]

A kako cete deliti vlast

A jeste razmisljali o tome kako ce te deliti vlas kad se ujedinite? Balkan je to , Jugoslavija se raspala jer nije bilo dovoljno vlast za sve pa je svako napravio svoju drzavu.