Kakvi će biti efekti najnovijih mera Prištine

U danu kada su ambasadori zemalja Kvinte od Prištine zatražili da takse na robu iz centralne Srbije ukine, kosovska vlada odlučila je da proširi odluku o nametima od 100 odsto i na robu stranih kompanija koje imaju svoje proizvodne pogone u centralnoj Srbiji. Predstavnici tih kompanija rekli su nam da će ova mera uticati na poslovanje.

Više ne pomaže ni primarno geografsko poreklo – oni koji su iz taksa od 100 odsto bili izuzetak, sada su pravilo.

"Od uvođenja mere Srbiji i BiH, u ovo ministarstvo stiglo je oko 50 zahteva za oslobađanje od takse više stotina hiljada proizvoda. U tom slučaju taksa gubi smisao i zato je bitno da se svi proizvodi koji dolaze iz Srbije tretiraju jednako. Želeći da postoji jednak tretman za sve ove kompanije, koje, nažalost, dolaze od saveznika i prijatelja Kosova, preporučio sam to Vladi", rekao je kosovski ministar trgovine Endrit Šalja.

Reč je o devet kompanija koje su bile izuzete, poput "Koka-Kole", "Rauha", "Gorenja", "Henkela"...

"Ova iznenadna odluka koja je danas doneta definitivno će imati uticaj na naše poslovanje, ali ćemo se potruditi da se prilagodimo, koliko je to moguće", naveli su iz "Koka-Kole".

Neke od njih deo su američke privredne komore koja okuplja i one koji su politički prijatelji Prištine.

"Svakako da pogađa jer Američku privrednu komoru čini 200 kompanija, od kojih jednu trećinu američke, trećinu multinacionalne evropske kompanije, trećinu najbolje srpske kompanije. U meri u kojoj izvoze u region i Evropu izvoze proporcionalno manje i na Kosovo i to će imati uticaj. Ne bih sad o tome u kojoj meri će to uticati na prihode. To neće uticati na to da drastično ugrozi poslovanje ili opstanak tih kompanija, ali će imati negativan uticaj", kaže Zoran Petrović, predsednik UO Američke privredne komore.

Mediji prenose da je Ramuš Haradinaj pitao ministra trgovine da li će takva odluka ugroziti odnose sa tim brendovima, na šta mu je odgovorio da je dogovoreno da do kosovskog tržišta roba dolazi iz pogona koji su u drugim zemljama.

"Nemam takvu vrstu informacije", rekao je Zoran Petrović.

Beograd je izmerio štetu. Za prvi mesec za 34,6 miliona je manje plasirane robe nego u istom periodu prošle godine.

"Priština tone sve dublje i dublje u živo blato sopstvenih suludih odluka i da nije tužno bilo bi gotovo smešno, to vam pokazuje da nisu iskreni kada kažu da žele normalne odnose. Međunarodna zajednica nije na vreme reagovala na sulude poteze Prištine", rekao je Đurić.

Odluka o taksama na robu iz centralne Srbije biće ukinuta kad Srbija prizna Kosovo – čulo se više puta od prištinskih predstavnika. Da se to neće dogoditi, više puta odgovorio je Beograd!

broj komentara 7 pošalji komentar
(subota, 29. dec 2018, 16:56) - anonymous [neregistrovani]

Propala diplomatija

Kad misli Vlada Srbije da reaguje kontra merama? Pregovori sa Pristinom su propali. I sami Politicari govore da nema o sta da se dogovaraju. Zasta jos sluzi Rezolucija 1244, kad su teroristi pregazili sve postojece Ugovore? Gde je pritisak javnosti i proteste gradjana Srbije na nasu uspavanu Politiku?

(subota, 29. dec 2018, 07:44) - anonymous [neregistrovani]

Prilagodjavanje

Znaci li to da ce strane firme koje posluju kod nas, deo prpizvodnje preseliti na Kosovo i Metohiju?...

(subota, 29. dec 2018, 07:18) - anonymousБориша [neregistrovani]

само оштро

Србија мора најоштрије да реагује.Рецимо да им направимо ауто пут од Ниша до Приштине,о нашемтрошку,наравно.Па да видимо чија мајка црну вуну преде.

(subota, 29. dec 2018, 05:08) - anonymous [neregistrovani]

Mislim

Sve to sto radi Kosovo, radi po uputstvima Evrope i Amerike. Kad ce ovo nadleznima biti jasno? Nemojte se praviti da ne vidite.

(subota, 29. dec 2018, 02:45) - anonymous [neregistrovani]

Sankcije

Odmah primeniti Kontra mere

(petak, 28. dec 2018, 21:23) - Воронцов [neregistrovani]

Разне државе по свету уводе санкције

То је ето тренд. Усудило се и тзв. Косово да уводи санкције? Једноставно треба их игнорисати и не рачунати на њих као економског партнера. Свака земља којој је неко увео санкције сналази се на разне начине да умањи или сасвим елиминише штету. Тако треба поступати и према таксама тзв. Косова.

(petak, 28. dec 2018, 19:47) - anonymous [neregistrovani]

Мере

Приштина уводи мере а из кока коле кажу да ће да им се прилагођавају. Нови светски поредак? Приштина некоме (нама, европи, светским фирмама) уводи мере???  

div id="adoceanrsvdcfhklggd">