Li Mančang: Neće doći do oružanog sukoba na KiM

U razgovoru sa studentima Beogradskog univerziteta, ambasador Kine u Srbiji Li Mančang izjavio je da ne očekuje da će doći do oružanog sukoba na Kosovu i Metohiji. Kina nema za cilj da razjedini Evropu, izjavio je Li Mančang.

Li Mančang je odgovarao na pitanja studenata u okviru tribine "Mesto i uloga Kine u globalnom poretku sa posebnim osvrtom na Balkan i Srbiju".

Odgovarajući na pitanje da li će Kina pružiti oružanu podršku Srbiji ukoliko dođe do sukoba u južnoj srpskoj pokrajini, Li je odgovorio pitanjem: "Zašto da ratujemo kada možemo da razgovaramo?"

"Neće biti rata, što da se suprotstavljamo kada možemo da sednemo za sto i da razgovaramo? Kineska spoljna politika zalaže se za miroljubivo rešenje", podvukao je Li.

Ponovio je da Kina poštuje Srbiju i njen teritorijalni integritet, kao i njenu samostalnost.

Jedan od studenata primetio je da kineski sportisti na međunarodnim takmičenjima igraju protiv sportista Tajvana, koji Kina ne priznaje za samostalnu teritoriju, te je ambasadora upitao šta misli o tome da se i srpski sportisti takmiče sa kosovskim.

"Tajvan je sastavni deo Kine. On je naša provincija i puno zahvaljujemo Vladi Srbije i srpskom narodu što daju podršku Kini u tom smislu. S druge strane, mi ne priznajemo Kosovo i smatramo da kosovski problem treba da bude rešen u okviru Rezolucije 1244 i dijalogom", podvukao je Li.

Međutim, bez obzira na stav Kine da su Tajvan i Hongkong, koji su, inače, članovi Olimpijskog komiteta, deo njene teritorije, kineski sportisti takmiče se sa njihovim sportistima, ali pod uslovom, kaže Li, da na takmičenjima ne ističu svoju zastavu.

"Njihova zastava je olimpijska zastava, a ne politička zastava. To je naš stav", rekao je Li.

Razjedinjena Evropa nije u interesu Kine

Li je naveo i da inicijativom "Jedan pojas, jedan put", u koju su uključene zemlje centralne i istočne Evrope, Kina nema za cilj da razjedini Evropu, jer Evropa pripada Evropljanima, a Kina želi jaku i ujedinjenu EU.

Li je, odgovarajući na pitanje studenata, rekao da mnoge zemlje Balkana još nisu članice EU, a da Kina želi da ubrza njihov razvoj jer je, kaže, budućnost tih zemalja u EU, a da jaka i ujedinjena Evropa zavisi od njihovog pridruživanja.

Govoreći o odnosu Srbije i Kine, kaže da su oni "danas bolji nego juče, a slabiji nego sutra", i to zahvaljujući državnom rukovodstvu dveju zemalja, njihovim vladama i narodima.

"Srbija je inicijativu 'Jedan pojas, jedan put' uvidela kao šansu, zato je Srbija ne samo podrška u ovom projektu već i učesnik", rekao je Li.

Ukazao je da kineske kompanije u Srbiji rade Koridor 11, Most preko Save, brzu prugu Beograd–Budimpešta, da su investicionari u TE KO "Kostolac", RTB "Bor", "Železari Smederevo", kao i da će uskoro jedna kompanija za proizvodnju guma iz Kine uložiti milijardu dolara u Zrenjanin.

U planu je, kaže Li, i izgradnja auto-puta između Beograda i Zrenjanina.

Iako je saradnja dve prijateljske zemlje na najboljem nivou u istoriji, ukazuje Li, dodaje da je spoljnotrgovinska razmena i dalje mala i iznosi oko 400 miliona dolara.

S obzirom na to da Kina najviše uvozi poljoprivredne proizvode, Li ukazuje da je tu potencijal Srbije da na kineskom tržištu izvozi pšenicu, kukuruz i druge kulture.

"Još ne postoji sporazum da se roba iz Srbije direktno plasira na kinesko tržište i trenutno dve vlade o tome pregovaraju", rekao je Li.

On je najavio da će industrijsko-naučni park u Borči, koji će uskoro početi da grade srpske i kineske kompanije, imati deo za preradu hrane koja će se izvoziti u Kinu.

Još jedna od slabosti je i nedostatak kadrova, ukazao je ambasador, i poručio studentima da uče kineski, jer, kaže, onaj ko zna kineski može brzo da nađe posao.

Kina se otvara prema svetu 

Li je na tribini, govoreći o globalnom napretku Kine, rekao da je Kina počela da se "otvara" prema svetu pre 40 godina, jer je, ukazuje, bila jako siromašna.

"BDP Kine je u to vreme iznosio 150 dolara po glavi stanovnika, dok je BDP Japana bio sedam puta veći", naveo je Li. Ukazuje da Kina ima dva i po puta veći BDP od Japana.

Kao razlog uspeha i napretka Kine u globalnom svetu ističe stabilnu političku situaciju koja je, naglašava, bila osnov za razvoj i reforme.

Kaže da pre 40 godina nije verovao da će Kina napraviti takav uspeh, i da je tada sanjao da kupi automobil, dok danas, zahvaljujući razvoju Kine, ima čak dva skupa automobila i kuću, o kojoj, kaže, nije mogao ni da sanja.

broj komentara 11 pošalji komentar
(četvrtak, 06. dec 2018, 04:16) - anonymous [neregistrovani]

Svasta

Da li stvarno vecina gradjana jos uvek zeli u EU umesto da se borimo za slobodu od lanaca kojima smo vec okovani? Evo pricali su i o KIM, pa valjda je jasno ko sve u tome ucestvuje. A vidim i Kini se zuri da postanemo clanica i cesto to naglasavaju.

(četvrtak, 06. dec 2018, 00:47) - anonymous [neregistrovani]

Re: "Kina je uvek gledala svoje interese"

Gledati svoje interese nije greh ali Kina nije bila ni protiv bilo cijih interesa, naprotiv, kad je mogla pomagala je i nejakim prijateljima. Lepo ambasador kaze da su i oni pre cetrdeset godina bili siromasni a danas on vozi dva skupa automobila. Drugim recima ambasador hoce da i Srbi gledaju svoje interese, ne tudje. Koliko nas gleda svoje interese? Kad to pomislim moje suze ne mogu da se zaustave. Divim se Kini i cenim sve Kineze jer su dobar i vredan narod i dostojan postovanja.

(sreda, 05. dec 2018, 23:40) - Boki [neregistrovani]

Li

...Je mega kralj!
Pre nego što bilo šta iko kaže, samo pitam:
- Govori li srpski ambasador u Kini - kineski jezik?
Dakle, osim toga, Li Mančang je mega faca i kralj!
Li care!

(sreda, 05. dec 2018, 22:05) - anonymous [neregistrovani]

Kina je uvek gledala samo svoj interes!

Da im Pacoli poinudi neke povoljne uslove, ne bi se dvoumili i prihvatili bi sve! Nemojte toliko da hvalite Kineze, jer im mi trebamo za neke njihove planove!

(sreda, 05. dec 2018, 20:27) - anonymous [neregistrovani]

Највећем пријатељу Србије - Хвала ти

Мислим да овоме човеку треба приредити најсвечанији испраћај, јер је учинио много за нашу земљу. Чини ми се да је од осталих странаца једино Арно Гујон у рангу са Ли Манчангом. Ако сам некога заборавио, молим вас исправите ме.

(sreda, 05. dec 2018, 19:40) - Pele [neregistrovani]

KiM

Србија је иницијативу 'Један појас, један пут' увидела као шансу, зато је Србија не само подршка у овом пројекту већ и учесник.Не би требало више доћи до сукоба. Србија напокон има председника који воли свој народ и државу и ради на томе да грађани Србије живе боље.

(sreda, 05. dec 2018, 18:51) - anonymous [neregistrovani]

Srbija

Jos bi nam samo rat falio!Srbija nastavlja borbu mirnim putem!

(sreda, 05. dec 2018, 18:02) - sandra [neregistrovani]

zakoni

Mi poštujemo medjunarodno pravo i to je ispravan put. U svetu poremećenih medjunarodnih odnosa treba ostati dosledan izvornom medjunarodnom pravu i taj put je izabrala Kina koja je naš višedecenijski prijatelj

(sreda, 05. dec 2018, 16:43) - anonymous [neregistrovani]

Teodora

Srbija se trudi da do toga ne dodje i da se sve to resi mirnim putem.

(sreda, 05. dec 2018, 16:33) - Љубица [neregistrovani]

Освешћеност и одговорност студената БУ

Кина је дивна и мирољубива земља која поштује законе. Мислим да нам заиста значи што је имамо за пријатеља. Драго ми је да су наши млади интелектуалци освешћени поводом тога да може доћи и до најгорег сценарија, јер, ко се за све спреми, тог не може ништа изненадити и аутоматски је у предности. Мислим да српски народ није најбоље упознат са озбиљношћу ситуације и крајње затегнутим односом са Албанцима, упркос настојањима медија да прикаже реалну ситуацију. Морамо бити одговорни према свом народу и према својој земљи јер смо јој дужни као мајци која нас је родила.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">