Sobotka: Srbija rado viđena u EU ako nastavi borbu protiv korupcije

Predsednik Nacionalnog veća Parlamenta Austrije Volfgang Sobotka izjavio je u Beogradu da će Srbija biti rado viđen deo EU ukoliko nastavi da otvoreno kao da sada pokazuje angažman na polju borbe protiv korupcije i vladavine prava.

"Mirna i dugoročno stabilna Evropa je moguća samo kada i zemlje zapadnog Balkana pronađu put do EU", rekao je Sobotka u Domu Narodne Skupštine, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednicom parlamenta Majom Gojković.

Sobotka je ocenio da je u procesu otvaranja poglavlja veoma važno da se Srbiji signalizira da je na dobrom putu.

Predsednica parlameta Maja Gojković rekla je da je Sobotka u Beograd došao sa porukom ne samo za gradajne Srbije već i regiona, a to je - da je prostor zapadnog Balkana dobrodošao u EU.

"Predsednik austrijskog Parlamenta je došao i sa porukom da je Srbija nepohodna Evropi, ali i Evropa Srbiji", kazala je Gojković i dodala da je na sastanku između ostalog bilo reči o napretku Srbije ka EU, otvaranju novih pregovaračkih poglavlja i dijalogu Beograda i Prištine.

Sobotka smatra da u pregovorima treba zadržati svako rešenje za koje su zaiteresovane obe strane, rekla je Gojkovićeva i dodala da će sa njim o tom sadržajnom i komplešnom pitanju nastaviti razgovore tokom dana.

Sa Sobotkom su razgovarali i predsednik Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje Vladimir Orlić i članovi Odbora za evropske integracije.

Orlić je zahvalio Austriji na principijelnoj podršci evropskim integracijama Srbije i na konstantnim naporima da se dobri rezultati Srbije u reformskim procesima prepoznaju i da evaluacija sprovedenih reformi bude korektna, rečeno je u saopštenju. 

Naveo je da je Srbija spremna da se otvori još sedam pregovaračkih poglavlja, a da bi pozitivan signal od strane EU predstavljalo otvaranje tri do četiri pregovaračka poglavlja do kraja godine. 

Sa Sobotkom se sastao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Razgovarali su o bilateralnim odnosima, ekonomskoj saradnji, situaciji u regionu i evropskom putu Srbije.

"Kršenje sporazuma CEFTA za Austriju neshvatljivo"

Sobotka u izjavi za Tanjug rekao da je za Austriju neshvatljiva odluka Prištine o uvođenju carinskih taksi na robu iz centralne Srbije.

"Kršenje sporazuma CEFTA posle 12 godina je za nas neshvatljivo", poručio je Sobotka.

Istakao je da imao veoma iscrpan razgovor sa Vučićem, za kojeg kaže da je "izuzetna pojava u politici, državnik visokog ranga".

Upitan da li je na sastanku bilo govora o zahtevu Kosova za članstvo u Interpolu, a koje Austrija podržava, Sobotka kaže da konkretno nije bilo reči o tome.

"Razgovarali smo delimično o svim temama, ne konkretno i o pitanju Interpola, ali jesmo o poglavlju 35", dodao je Sobotka.

Sobotka, koji je bivši ministar unutrašnjih poslova Austrije ističe povodom pitanja Interpola da je za Austriju veoma važna saradnja u borbi protiv kriminala.

Istovremeno, on ocenjuje da je saradnja Srbije i Austrije duga i dobra, kao i da je poslednjih godina dobila nov impuls na ekonomskom planu.

"Čestitamo Srbiji na rastu, naša preduzeća ovde dobro rade i želimo da pružimo podršku, a saradnju ćemo još intenzivirati i to je neophodno. Želimo da pratimo i podržimo Srbiju na njenom putu ka Evropskoj uniji", zaključio je austrijski zvaničnik.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво