Sobotka: Srbija rado viđena u EU ako nastavi borbu protiv korupcije

Predsednik Nacionalnog veća Parlamenta Austrije Volfgang Sobotka izjavio je u Beogradu da će Srbija biti rado viđen deo EU ukoliko nastavi da otvoreno kao da sada pokazuje angažman na polju borbe protiv korupcije i vladavine prava.

"Mirna i dugoročno stabilna Evropa je moguća samo kada i zemlje zapadnog Balkana pronađu put do EU", rekao je Sobotka u Domu Narodne Skupštine, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednicom parlamenta Majom Gojković.

Sobotka je ocenio da je u procesu otvaranja poglavlja veoma važno da se Srbiji signalizira da je na dobrom putu.

Predsednica parlameta Maja Gojković rekla je da je Sobotka u Beograd došao sa porukom ne samo za gradajne Srbije već i regiona, a to je - da je prostor zapadnog Balkana dobrodošao u EU.

"Predsednik austrijskog Parlamenta je došao i sa porukom da je Srbija nepohodna Evropi, ali i Evropa Srbiji", kazala je Gojković i dodala da je na sastanku između ostalog bilo reči o napretku Srbije ka EU, otvaranju novih pregovaračkih poglavlja i dijalogu Beograda i Prištine.

Sobotka smatra da u pregovorima treba zadržati svako rešenje za koje su zaiteresovane obe strane, rekla je Gojkovićeva i dodala da će sa njim o tom sadržajnom i komplešnom pitanju nastaviti razgovore tokom dana.

Sa Sobotkom su razgovarali i predsednik Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje Vladimir Orlić i članovi Odbora za evropske integracije.

Orlić je zahvalio Austriji na principijelnoj podršci evropskim integracijama Srbije i na konstantnim naporima da se dobri rezultati Srbije u reformskim procesima prepoznaju i da evaluacija sprovedenih reformi bude korektna, rečeno je u saopštenju. 

Naveo je da je Srbija spremna da se otvori još sedam pregovaračkih poglavlja, a da bi pozitivan signal od strane EU predstavljalo otvaranje tri do četiri pregovaračka poglavlja do kraja godine. 

Sa Sobotkom se sastao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Razgovarali su o bilateralnim odnosima, ekonomskoj saradnji, situaciji u regionu i evropskom putu Srbije.

"Kršenje sporazuma CEFTA za Austriju neshvatljivo"

Sobotka u izjavi za Tanjug rekao da je za Austriju neshvatljiva odluka Prištine o uvođenju carinskih taksi na robu iz centralne Srbije.

"Kršenje sporazuma CEFTA posle 12 godina je za nas neshvatljivo", poručio je Sobotka.

Istakao je da imao veoma iscrpan razgovor sa Vučićem, za kojeg kaže da je "izuzetna pojava u politici, državnik visokog ranga".

Upitan da li je na sastanku bilo govora o zahtevu Kosova za članstvo u Interpolu, a koje Austrija podržava, Sobotka kaže da konkretno nije bilo reči o tome.

"Razgovarali smo delimično o svim temama, ne konkretno i o pitanju Interpola, ali jesmo o poglavlju 35", dodao je Sobotka.

Sobotka, koji je bivši ministar unutrašnjih poslova Austrije ističe povodom pitanja Interpola da je za Austriju veoma važna saradnja u borbi protiv kriminala.

Istovremeno, on ocenjuje da je saradnja Srbije i Austrije duga i dobra, kao i da je poslednjih godina dobila nov impuls na ekonomskom planu.

"Čestitamo Srbiji na rastu, naša preduzeća ovde dobro rade i želimo da pružimo podršku, a saradnju ćemo još intenzivirati i to je neophodno. Želimo da pratimo i podržimo Srbiju na njenom putu ka Evropskoj uniji", zaključio je austrijski zvaničnik.

broj komentara 11 pošalji komentar
(utorak, 13. nov 2018, 21:23) - anonymous [neregistrovani]

Snaga

Srbija je veoma uspešna u borbi protiv korupcije.

(utorak, 13. nov 2018, 16:06) - Mima [neregistrovani]

Prijateljstvo

Saradnja sa Austrijom je nikad bolja i od velike nam je vaznosti.Bice ona sve bolja i bolja u narednom periodu.

(utorak, 13. nov 2018, 15:32) - anonymous [neregistrovani]

Onda, ako je tako,

nemojmo vise nikad spominjati Prvi svetski rat i zlocine! Nemojmo vise pljuvati po njima.
Jer, nakon dva sv rata su nas pretekli po svemu, najmanje 100 godina! A mi? NAs narod bezi u Austriju bez namere da se vrate, vise nikad! Toliko o tome, kako smo pobedili!

(utorak, 13. nov 2018, 15:25) - Olgica [neregistrovani]

Odnosi sa Austrijom

Robna razmena Srbije i Austrije samo raste.

(utorak, 13. nov 2018, 15:15) - Mile [neregistrovani]

Ugled

Srbija i Austrija imaju dobru saradnju na raznim poljima.

(utorak, 13. nov 2018, 15:15) - Ivan [neregistrovani]

miko

Treba iskoreniti korupciju u Srbiji i mislim da smo na dobrom putu da to i ucinimo.

(utorak, 13. nov 2018, 14:57) - Tami [neregistrovani]

Vlast

Nikada bolji odnosi sa Austrijom, zaslugom marljivog rada vlade i vlasti!

(utorak, 13. nov 2018, 14:43) - miko [neregistrovani]

sika

Srbija je na pravom putu da postane clanica EU.

(utorak, 13. nov 2018, 14:10) - anonymous [neregistrovani]

Logicno

Svi je rado vide u Uniji, a neprestano smisljaju neke nove uslove za ulazak u istu.

(utorak, 13. nov 2018, 13:30) - Dragana [neregistrovani]

Tako je

Naravno da je svaka drzava bez korupcije i kriminala rado vidjena ...jer kao takva je zdrava i moze da napredjuje

div id="adoceanrsvdcfhklggd">