Подстицај сарадњи Аустрије и Србије

Председник Србије Александар Вучић и председник Националног савета Парламента Аустрије Волфганг Соботка разговарали су о билатералним односима, економској сарадњи, ситуацији у региону и европском путу Србије.

Председник Вучић је истакао да ће посета делегације Националног савета, након посете аустријског председника и канцелара, дати додатни подстицај не само унапређењу парламентарне сарадње, већ и свеукупној сарадњи двеју земаља.

"Наши билатерални односи су на високом нивоу, стабилни и свеобухватни. Карактерише их сарадња на свим пољима, интензиван политички дијалог и све боља економска сарадња. Аустрија је један од најзначајнијих економских партнера Србије и један од највећих инвеститора у Србији. Први пут ове године трговинска размена износи преко милијарду евра", рекао је председник Вучић.

Он је нагласио да очекује даље повећање вредности трговинске размене и раст аустријских инвестиција, првенствено у инфраструктуру, модернизацију индустрије, енергетику и обновљиве изворе енергије.

Вучић је обавестио Соботку о тешкоћама у дијалогу са Приштином, као и последњим потезима Приштине везаним за повећање такси на робу из Србије и БиХ, нагласивши да је веома неодговоран начин на који се приштинска страна односи према постигнутим споразумима и регионалној сарадњи.

Председник је захвалио Аустрији на подршци коју пружа Србији у процесу евроинтеграција, као и на чињеници да је током свог председавања Аустрија задржала тему проширења ЕУ.

Соботка је истакао важност наставка јачања веза две земље и рекао да је његова посета једна у низу многих аустријских званичника која показује нову еру у односима Србије и Аустрије.

"На врху наше агенде током председавања ЕУ је проширење", нагласио је Соботка и истакао да ће, када је у питању дијалог Београда и Приштине, Аустрија подржати свако решење до кога дођу Београд и Приштина.

Он је честитао председнику Вучићу на резултатима економских реформи.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара