Vučić: Nisam neprijatelj Albancima, već neprijateljima Srba i Srbije

Predsednik Aleksandar Vučić poručio je da nije neprijatelj Albanaca, već onih koji ugrožavaju srpski narod. Istakao je da će do kraja biti ispitano ubistvo u kafiću "Panda" u Peći, kao i da se istina neće kriti, ko god da je izvršio taj zločin. Najavio je da će Srbija reagovati na zabranu ulaska u Crnu Goru srpskim intelektualcima.

"Zbog Albanaca hoću da kažem da nisam neprijatelj Albanaca. Naprotiv, ja sam neprijatelj svakome ko hoće da progoni i ubija srpski narod", rekao je Aleksandar Vučić za Prvu televiziju i dodao da "stoga razumem izjavu Kadrija Veseljija da je on najveći neprijatelj kosovske nezavisnosti". 

Istakao je da će posle Veseljijeve izjave "doduše morati da vodi računa u inostranstvu kako će koji Albanac da reaguje ili da ugrozi nečiju bezbednost". 

Naglasio je da će nastaviti da štiti interese Srbije i našeg naroda. 

"Oni bi mnogo voleli da su im protivnici oni koje bi lako pobeđivali, pa sam na neki način i počastvovan takvom izjavom", istakao je Vučić.

Vučić o slučaju "Panda": Istinu nećemo kriti

Predsednik Vučić izjavio je da će do kraja biti ispitano ubistvo u kafiću "Panda" u Peći, 14. decembra 1998. godine, kao i da istinu nećemo kriti, ko god da je izvršio taj zločin.

"Imamo saznanja, a naši ograni tragaju za potpunim saznanjima. Radimo sve i mogu da budu uvereni da istinu nećemo kriti. Bilo da je reč o Albancima ili Srbima", rekao je Vučić. 

"Mislio sam da ćemo to ranije rešiti, ali sam prvi koji je skupio hrabrosti da govori o tome", primetio je predsednik, ali i naglasio da 20 godina od tog zločina niko nije hteo da se izloži riziku da o tome priča. 

"To je naša obaveza", dodao je Vučić. 

Podsetio je da se taj zločin nije desio ni 2016, ni 2013. godine, već 1998. godine i dodao da zna koliko se izlaže riziku zbog svega, ali i smatra da porodice ubijenih mladića zaslužuju da znaju ko je ugasio njihove živote, bez obzira na sve probleme sa kojima možemo da se suočimo.

U kafiću "Panda" u Peći, 14. decembra 1998. godine, ubijena su šestorica mladića srpske nacionalnosti. 

Stradali su srednjoškolci Ivan Obradović, Zoran Stanojević, Svetislav Ristić, Dragan Trifović i Vukosav Gvozdenović i student Ivan Radović. 

Vučić je 2015. godine, kada je bio premijer, na konferenciji za novinare rekao: "Bauljamo u mraku. Gotovo sam siguran šta se desilo u kafiću 'Panda', ali nemam dokaza. Nisam siguran da bi naši organi mogli da se ponose onim što su tada uradili."

Predsednik osudio naslovnu stranu Ilustrovane politike

Vučić je i kao predsednik Republike i kao građanin osudio naslovnu stranu Ilustrovane politike.

"To nije javni diskurs kakav želimo", rekao je Vučić za Prvu televiziju povodom naslovne strane tog nedeljnika sa porukom "Psi su pušteni".

"Pokušaću da odgovorim bez bilo kakvog 'ali'. Kao predsednik Republike i običan čovek to osuđujem", rekao je Vučić i dodao da se nada da se tako nešto neće ponavljati, bar ne u medijima u čijem vlasništvu bilo kakav udeo ima država.

Upitan da li će neko biti kažnjen, Vučić je rekao da nije policajac da bi kažnjavao, te da se niko ne kažnjava zbog uređivačke politike i dodao da se Nadzorni odbor Politike ne meša u uređivačku politiku.

Vučić je ukazao, takođe, da se stvari vrlo često jednostrano posmatraju, te da tako niko nije reagovao na naslovne strane na kojima je pisalo "Samo snajper Srbina spasava". 

"Niste me pitali ni danas da li me je uznemirilo to što pojedini političari, slučajno moji politički protivnici, zabranjuju novinarima da budu novinari i to najtiražnijim novinarima, zato što drugačije misle. Niste se setili da kažete kako to da na Javnom servisu, kada narko-diler Sandulović govori o predsedniku Republike da je kriminalac, novinar mu kaže 'hvala na tome', a kada potpredsednik najveće stranke pita kako je moguće da ne znamo ko je uplatio sedam miliona dolara Jeremiću i odakle 25 miliona evra Đilasu, novinar ga ućutkuje", rekao je Vučić. 

Predsednik je primetio da jeste tema Ilustrovana politika, a da nije tema RTS, zabrana Draganu Vučićeviću da govori, to što neko traži da novinari idu u zatvor...

"Ja nemam dvostruke aršine. Imam isti aršin i za Ilustrovanu politiku i za one koji prete Draganu J. Vučićeviću, Aleksandru Ignjatoviću, za one koji tuku novinarke Pinka... To je potrebno da svi u društvu imamo – da istim aršinima merimo dobre i loše stvari", rekao je predsednik. 

Upitan da li ima utisak da su novinari i mediji u Srbiji podeljeni na "one za i one protiv Vučića", Vučić je odgovorio pitanjem – da li je nekome zabranjeno da govori protiv njega, da li je neko zbog toga sankcionisan i kome nije na neka pitanja odgovorio.

"Kad je ono što govorim istina, tim gore po istinu", konstatovao je predsednik kakva je percepcija kada njega mediji napadaju.

Ponovio je da su svi novinari i urednici na RTS-u postavljeni u vreme DS-a i da niko od njih nije zamenjen, upitao je ko je najnapadanija ličnost u Srbiji, te ukazao na poslednja izdanja i naslovnih strana lista Vreme, NIN, Nedeljnik... na koja se, kaže, nije žalio.

"Molim ih da me još više napadaju, jer to snaži demokratiju u Srbiji, mene motiviše još više i pokazuje razliku između ovog i onog perioda, do pre šest godina, kada niste smeli da kažete reč protiv Đilasa, upravo zahvaljujući Šolaku i 'Dajrekt mediji', koji su kontrolisali sve medije. Danas to nije slučaj", rekao je Vučić.

Naveo je da neke televizije 24 sata na dan vode kampanju protiv njega i istakao da bi želeo da kritika njegovog rada bude još žešća. 

"Voleo bih da mi ne diraju decu, a mene tucite kako hoćete, izmišljajte šta hoćete, ne možete da pobedite marljivost, rad, obrazovanje, posvećenost, ljubav prema otadžbini", rekao je Vučić.

"Crna Gora uvodi delikt mišljenja, reagovaćemo, čekamo odgovor"

Predsednik je najavio je da će država Srbija reagovati na zabranu ulaska u Crnu Goru intelektualcima Matiji Bećkoviću, Čedomiru Antiću, Aleksandru Rakoviću i Dejanu Miroviću, te ocenio tim povodom da Crna Gora time uvodi, ne verbalni delikt, već delikt mišljenja, što je, podseća, nezamislivo i nedopustivo u Evropi u 21. veku. 

Vučić je rekao da je razgovarao sa ministrom unutrašnjih poslova Nebojšom Stefanovićem neposredno pred gostovanje na Prvoj televiziji, da je razgovarao sa kolegama iz Crne Gore i da su dobili informaciju da je za četiri lica odlukom Vlade Crne Gore zabranjen ulaz.

"Ne znamo da li ima još nekih lica. Zvanično nismo ništa kao država dobili", rekao je predsednik Srbije i dodao da je kao objašnjenje navedeno ugrožavanje sigurnosti, temelja bezbednosti Crne Gore. 

"Država Srbija mora da reaguje. Ovo je nešto čime sam bio šokiran, jer mi smo zabranili ulaz kriminalcima, licima sa poternica, licima koje pripadaju 'kavačkom' i 'škaljarskom klanu'" rekao je Vučić i dodao da je neko drugi kao odgovor na to, "ili ne znam šta već", zabranio drugačije mišljenje. 

Dodao je da Crna Gora time sankcioniše ili uvodi, ne verbalni delikt, već delikt mišljenja, da ne dozvoljavaju da neko o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti misli drugačije. 

"To je nedopustivo u 21. veku u Evropi", naglasio je predsednik i ocenio da je to pravno neodrživo. 

Daće, kaže, sve od sebe da stupi u kontakt sa predsednikom Crne Gore Milom Đukanovićem, kako bi zamolio za drugačiju reakciju, više odgovornosti i ozbiljnosti. 

"Ne bih voleo da Srbija, koja je bastion slobode iznošenja i prava da se iznose različite ideje, a u našoj zemlji slobodno iznose ideje oni koji su za nezavisno Kosovo, koji bi da cepaju druge delove teritorija i oni koji o Srbima u Crnoj Gori misle ovako i onako, koji su protiv ili za RS... Smatramo da je to demokratsko pravo svakog i ne želimo nikome da to ukinemo", naglasio je Vučić. 

Istakao je da želi da ljudi u Crnoj Gori razumeju našu poruku i dodao: "O konkretnim merama ćemo razgovarati ako ne dobijemo drugačiji, racionalniji i razumniji odgovor."

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво